Menu
Ajax te voet door Boekarest

Ajax te voet door Boekarest

Traditioneel wandelde Ajax op de ochtend van de wedstrijddag door de speelstad. Maar van een standaard rustig loopje was in Boekarest geen sprake. Gevolgd door een bataljon Roemeense cameraploegen werd elke stap van de Ajacieden vanaf de draaideur van het hotel tot de stop in het koffiehuis geregistreerd.

Het imposante paleis werd gebouwd door communistisch leider Nicolae Ceausescu. De Ajacieden kregen heel veel informatie aan het begin van de wandeling van een enthousiaste gids, die van geen ophouden wist. De spelers stonden daardoor behoorlijk lang stil aan de rand van het park. Hij vertelde over het communisme, het gebouw zelf en hoe toevallig het was dat Ceausescu communist werd. De gids vertelde dat Ceausescu op een station een koffer stal, waarin allemaal communistische pamfletten zetten. Pas toen besloot hij communist te worden.

Of er bij de Ajacieden iets blijft hangen van het verhaal, is natuurlijk maar de vraag. De jongelingen van trainer Frank de Boer spelen donderdagavond de returnwedstrijd tegen Steaua Boekarest, dat deze ochtend zelf een lichte training in het stadion afwerkte. Dan hebben ze wel wat anders aan hun hoofd. Maar het 'paleis van het volk' zelf zullen ze waarschijnlijk nooit vergeten. Gedurende de hele wandeling was het enorme gebouw, na het Amerikaanse Pentagon het grootste ter wereld, te zien. De meeste Ajacieden legden het pand vast met de eigen telefoons.

De Ajacieden verzetten even de gedachten. De Ajacieden verzetten even de gedachten.

De rechtervleugelspelers van Ajax waren met hun gedachte vanmorgen waarschijnlijk al elders, want zowel Lukoki als Cuenca wandelde met hun knappe schoenen onder het trainingspak. Ze leken er weinig hinder van te ondervinden. Na een dik half uur over de Roemeense klinkers te hebben gestapt, begeleid door luid toeterende automobilisten en de vele camera's, streken de Ajacieden neer in restaurant Haute Pepper.

Na de wandeling volgt een bespreking in het spelershotel en de lunch. Daarna gaan de spelers rusten op hun kamers. Nadat ze een sportmaaltijd hebben genuttigd, vertrekken de Ajacieden naar het stadion. Daar begint om tien uur Roemeense tijd de wedstrijd Steaua Boekarest - Ajax waarin Ajax een 2-0-voorsprong verdedigt.

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Voor vertrek kregen de Ajacieden warme jassen aan. Cuenca vergat echter wel zijn loopschoenen. Voor vertrek kregen de Ajacieden warme jassen aan. Cuenca vergat echter wel zijn loopschoenen.
Daley Blind stapt in voor de korte transfer naar het park.
Een gids vertelt over het gebouw en het communisme. Een gids vertelt over het gebouw en het communisme.
Christian Poulsen zet het parlementsgebouw op de foto. Christian Poulsen zet het parlementsgebouw op de foto.