Menu
Ajax tegen IK Start in UEFA Cup

Ajax tegen IK Start in UEFA Cup

Ajax is in de eerste ronde van de UEFA Cup gekoppeld aan het Noorse IK Start.

ajax logo carrousel

De wedstrijden worden op de donderdagen 14 en 28 september gespeeld. Ajax begint met een uitwedstrijd.

De wedstrijd in Noorwegen wordt gespeeld in het stadion van Lilleström, dat een capaciteit van ongeveer 10.000 toeschouwers heeft. Het Kristiansand Stadion, waar Start doorgaans zijn thuiswedstrijden afwerkt, is niet toereikend voor UEFA Cupvoetbal.
De laatste keer dat Ajax in de UEFA Cup uitkwam, was vorig jaar februari. Toen werden de Amsterdammers uitgeschakeld door Auxerre. In de thuiswedstrijd won Ajax met 1-0, maar in Frankrijk werd met 1-3 verloren. Het was de laatste wedstrijd van trainer Ronald Koeman. Een dag na de nederlaag nam hij ontslag.

Het Noorse Start plaatste zich voor de UEFA Cup door door eerst Skala Itrottarfelag (Faroër) opzij te zetten en na een zenuwslopende penaltyserie Drogheda United (Ierland) te verslaan. De ploeg uit Kristiansand had de thuiswedstrijd met 1-0 gewonnen en verloor uit met dezelfde cijfers. Daardoor was een strafschoppenserie noodzakelijk. Die werd met 11-10 door de Noren gewonnen.

IK Start werd in 2005 tweede in de Noorse competitie, achter Valerenga. De club speelt zijn thuiswedstrijden doorgaans in het Kristiansand Stadion. Start speelt in gele shirts, zwarte broeken en gele kousen en heeft als uittenue een blauw shirt, witte broek en blauwe kousen. Middenvelder Jóhannes Harðarson (IJsland) en aanvallers Ben Wright (Engeland), Stefan Bärlin (Zweden), Todi Jónsson (Faröer) en David Nielsen (Denemarken) zijn de buitenlandse spelers in de Noorse ploeg.