Menu

Ajax tekent overeenkomst met amateurclubs

Ajax tekende donderdagavond, voorafgaand aan de UEFA Cupwedstrijd Ajax - FC København, een overeenkomst met 18 amateurverenigingen. In de overeenkomst voor onbepaalde tijd wordt de scouting van Ajax bij deze amateurclubs gestructureerd. De amateurclubs op hun beurt worden in de gelegenheid gesteld hun voordeel te doen met de technische en medische kennis van de Ajax-organisatie.

Naast Ajax conformeert ook H.F.C. Haarlem zich aan de overeenkomst. Ajax heeft sinds 10 maart 2001 een samenwerkingsverband met H.F.C. Haarlem.

De HET (Hoofd-, Eerste en Tweede Klassers) vertegenwoordigt de 18 amateurclubs uit het KNVB-district West I. De 18 clubs die vanavond hun handtekening zetten, zijn: De Beursbengels, Blauw-Wit Osdorp, DCG, DCO, DWS, DWV, EDO, JOS/Watergraafsmeer, KBV, KHFC, Neerlandia/SLTO, OSV, RCH, Roda '23, Swift, Türkiyemspor, Velsen en Zeeburgia.

De overeenkomst reguleert een transparant scoutingbeleid, waarbij Ajax in de gelegenheid wordt gesteld gedurende de herfst- en krokusvakantie talentvolle jeugdspelers van de 18 clubs uit te nodigen voor proeftrainingen en proefwedstrijden. Jeugdspelers van HET-verenigingen kunnen door de overeenkomst ook deelnemen aan de jaarlijkse Ajax Talentendagen.

De amateurclubs kunnen -indien gewenst- rekenen op ondersteuning van Ajax ten aanzien van opleidingstechnische en medische raagstukken. Dit in de vorm van clinics, demonstratietrainingen of lezingen. Daarnaast zal Ajax voor 14 van de 17 thuiswedstrijden in de KPN Eredivisie drie HET-jeugdteams uitnodigen de wedstrijd bij te wonen. Bovendien onderzoekt Ajax de mogelijkheid om voor aanvang van de competitie een 'Dag van het Amateurvoetbal' te organiseren waarbij een wedstrijd tussen een selectie van HET-verenigingen en Ajax centraal zal staan.

Algemeen directeur Arie van Eijden van Ajax is content met de verbintenis met de HET-verenigingen. Van Eijden: "De top heeft de breedte nodig en de breedte heeft de top nodig. Daarom ben ik gelukkig met deze open overeenkomst."

Ed Degenkamp van de HET deelt het oordeel van Van Eijden. "Ook ik ben zeer gelukkig met het gestructureerde overleg. De HET hoopt dat Amsterdamse talentjes bij Ajax terechtkomen."