Menu
Ajax teleurgesteld in UEFA en ECA

Ajax teleurgesteld in UEFA en ECA

De directie van AFC Ajax heeft afgelopen vrijdag een brief naar de KNVB, UEFA en ECA gestuurd. Daarin verwoorden zij de teleurstelling die bij de club heerst over de beslissing om vanaf volgend seizoen alleen de jeugdteams van clubs, waarvan het eerste elftal zich geplaatst heeft voor de UEFA Champions League, mee te laten doen aan de jeugd UEFA Champions League (0-19).

Deze beslissing bevoordeelt wederom de grootste Europese voetballanden. Het verzekert onder andere Duitsland, Spanje en Engeland in ieder geval van drie afgevaardigden en ontneemt daarmee een kans voor clubs in andere landen die hun eigen opleiding als hoogste prioriteit zien om zich op het hoogste niveau te ontwikkelen. Juist in een tijd waar het belang van zelf opgeleide spelers groot is zouden veel meer clubs met sterke jeugdopleidingen bevoordeeld moeten worden, in plaats van op het tweede plan gezet te worden.

Op zijn minst zouden de autoriteiten moeten overwegen om meer clubs uit verschillende landen met een degelijke jeugdopleiding te waarderen en te belonen met deelname op het hoogste niveau. De huidige beslissing vergroot de afstand tussen rijke en minder bedeelde clubs, in een tijd waar een ieder binnen de genoemde instanties van de daken schreeuwt dat jeugdopleiding en spelen met zelf opgeleide spelers zo belangrijk is.

Tekst en beeld: Ajax.nl