Menu

Ajax teleurgesteld terug uit Rotterdam

De teleurstelling bij de Ajacieden was na afloop van de met 3-1 verloren wedstrijd tegen Feyenoord groot. Hoewel Ajax op een 1-0 voorsprong kwam, keurde scheidsrechter Uilenberg de treffer ten onrechte af. Aan enkele doelpunten van Feyenoord kleefden vreemde luchtjes, maar de zege was uiteindelijk voor de Rotterdammers wel verdiend.

Ajax begroet het publiek

Vond ook Co Adriaanse: ' Ik vond het een aantrekkelijke wedstrijd, met veel kansen en hoge snelheid. De eerste twintig minuten waren voor Feyenoord, omdat de verdediging onzeker en zwak was. Daarna kwam wij goed in de wedstrijd. Maar Feyenoord was al beter in ervaring, centimeters en kilo's. Maar als team waren ze ook beter dan Ajax.'

De ambiance van de bomvolle levendige Kuip was magnifiek. De sfeer was optimaal, de zangkoren aan weerskanten op hun best. Ajax miste naast Tobiasen, Vierklau, Chivu, Ikedia, O'Brien en Gronkjaer, helaas Bergdolmo en Machlas vanwege ziekte, waardoor de verdediging met De Cler, Kanu en Sier nou niet bepaald overliep van ervaring. Voor het eerst dit seizoen startte het talent Youssouf Hersi in de basis. Hij speelde op 10. ' Hersi was er rijp voor', lichtte Adriaanse zijn keuze toe. ' En ik was tevreden over hem.'

Rafael van der Vaart

Rafael van der Vaart joeg de bal al in de eerste minuut achter Dudek, maar er was al gefloten. Het spel golfde in de beginfase heen en weer. In de derde minuut kon Paul Bosvelt tot de zestienmeter van Ajax oprukken, passen naar Tomasson die met een omhaal trachtte Grim te verschalken. Dat lukte niet. De aanvallen volgden elkaar in rap tempo op. Kansjes kwamen er voor Ferry de Haan, die tot twee keer toe na een corner dichtbij de openingstreffer was.

Maar die was in de achtste minuut aan Ajax besteed. Na een prachtig schot van Van der Vaart sprong de bal terug in het veld. Wamberto scoorde in de rebound, maar om onbegrijpelijke redenen vlagde de grensrechter hem af. Nadat Uilenberg eerder de grensrechter aan de andere kant had genegeerd, deed hij dat nu waar hij het wel had moeten doen, niet. De arbiter ontnam Ajax de zuivere treffer .

Pas tien minuten daarna kwam Feyenoord weer voor het Amsterdamse doel. Kalou en Van Wonderen doken alleen voor Grim op, maar na een uitglijder van de Feyenoord-aanvaller was de kans verkeken. Direct daarna kreeg Kalou wederom de mogelijkheid de score te openen, maar ook nu faalde hij. Het was niet de meest effectieve wedstrijd van de man uit de Ivoorkust. Nadat Pasanen na een inworp van Kanu zo de bal inleverde bij Kalou, hielp de Feyenoorder zijn zoveelste dot van een kans om zeep.

In de 25e minuut was het wel raak. Na een voorzet van Bosvelt kopte Kalou de bal snoeihard achter Grim, 1-0. Ajax had op dat moment wel wat meer grip op de wedstrijd, maar toch bleven de beste kansen voor de Rotterdammers. Gelukkig was Grim goed bij de les toen Kanu Leonardo liet glippen. Kort voor rust schoot Arveladze namens Ajax nog op doel, maar zijn poging was van een te grote afstand om Dudek te verontrusten.

In de tweede helft lieten de trainer Adriaanse en Van Marwijk de teams in ongewijzigde opstelling staan. 'Ik had mijn team de opdracht gegeven Feyenoord onder druk te houden, maar dat lukte niet', vertelde Adriaanse na afloop. Al in de 52e minuut scoorde Feyenoord 2-0. Leonardo draaide in de zestienmeter, viel en met zijn hand werkte hij de bal verder. Kanu was al gestopt met verdedigen in de veronderstelling dat Uilenberg wel zou fluiten. Dat deed hij echter niet en Paauwe schoof de afgeslagen bal onder Grim het doel in. De arbiter liep nog wel op zijn grensrechter af, maar die had niets gezien.

Ajax kon weinig terug doen. Kanu leverde de bal zo weer in op het middenveld. Tomasson onderschepte, Grim trachtte de schade te beperken door rap zijn doel uit te snellen. De bal kwam echter weer terug bij de Deen, die van grote afstand de bal tussen de palen kreeg, 3-0. Adriaanse bracht Van der Meyde in het veld voor De Cler, om zo nog meer pressie te krijgen. De rechtsbuiten was koud in het veld of hij schoot de bal na een voorzet van Sier achter Dudek, 3-1. Met nog 25 minuten te spelen, kon er nog van alles gebeuren. Dacht ook Feyenoord-coach Van Marwijk. ' Ik vind dat Ajax een goed team heeft. Hoewel het 3-1 stond, zat ik niet rustig op de bank. Er ging veel dreiging van uit.'

Ajax probeerde wel. Feyenoord verzaakte echter ook niet, waardoor Grim in de slotfase vaak handelend moest optreden en dat goed deed. Arveladze maakte tien minuten voor tijd nog een fraaie actie door met zijn rug naar het doel staand, te draaien en te schieten. Zijn schot ging echter net over. Ook Wamberto haalde verrassend uit, maar hij miste eveneens het geluk.

Het slotmoment was voor de Rotterdammers. Patrick Paauwe schoot keihard op de lat, waardoor de schade voor Ajax tot 3-1 ' beperkt' bleef.

Na afloop kwam de vraag waarom Adriaanse, als hij van te voren al wist dat Feyenoord veel meer ervaring in de ploeg had, toch koos voor Hersi en Van der Vaart en niet voor Witschge of Winter. ' Zij speelden wel al eerder in Rotterdam dit seizoen, tegen Sparta. Toen verloren we met 3-0 en vroeg niemand waarom ik niet met jonge, dynamische spelers speelde. Ik klaag dus niet over het gebrek aan ervaring.'

Adriaanse: 'Wellicht worden we dit seizoen geen kampioen, maar zit er nog een hogere plaats in dan de nummer vier. Ik ging met de stellige overtuiging van huis dat we zouden winnen. Omdat de afstand op de ranglijst zo groot is en als we nog willen dromen van de eerste plaats, moest er worden gewonnen. Als we van Feyenoord zouden willen winnen, zouden dat vrijuit voetballend en met pressie moeten doen. Niet door een schaakpartij. Dan wint Feyenoord.'