Menu
Ajax telt af naar trainingskamp Brazilië

Ajax telt af naar trainingskamp Brazilië

Ajax belegt van 6 tot en met 13 januari een trainingskamp in Brazilië. De A-selectie van Frank de Boer verblijft ter voorbereiding op de tweede seizoenshelft - en op verzoek van Ajax' hoofdsponsor AEGON - in Rio de Janeiro. De stad waar oud-Ajacied Clarence Seedorf tegenwoordig zijn kunsten vertoont bij Botafogo. Onder anderen Maxwell, Leonardo, Wamberto en Marcio Santos bewandelden ooit de omgekeerde weg en speelden enige tijd in Amsterdam.

Seedorf streek deze zomer neer in Cidade Maravilhosa, wat de 'Prachtige Stad' betekent. Na een prachtige loopbaan in Europa bij topclubs als Real Madrid en AC Milan tekende de 36-jarige middenvelder in juni een tweejarig contract bij de voormalige kampioen van Brazilië. Daar trof hij in Nicolás Lodeiro een ploeggenoot met eveneens een verleden bij Ajax.

Márcio Santos was in 1995 de eerste Braziliaan die zijn heil zocht bij Ajax. Dat de centrale verdediger destijds voor de recordkampioen koos was een prestatie op zich. De 42-voudig international had namelijk zijn sporen al verdiend bij Bordeaux en Fiorentina. Tevens was zijn plaats in het Braziliaanse elftal, dat in 1994 de wereldtitel veroverde, onomstreden. De verwachtingen in Amsterdam waren dan ook hooggespannen, maar de opvolger van de gestopte Frank Rijkaard maakte nimmer die belofte waar. In zijn eerste seizoen scheurde de Zuid-Amerikaan zijn achillespees af en in zijn tweede jaar verloor hij de concurrentiestrijd van Frank de Boer. Het dieptepunt vond plaats op 19 december 1996 toen hij als invaller in het thuisduel met PSV al na negentien seconden kon inrukken vanwege het neerhalen van een doorgebroken speler. Daarmee staat Santos ruim vijftien jaar na zijn vertrek uit Amsterdam nog steeds in de recordboeken.

Frank de Boer was vorig jaar populair bij de Braziliaanse media. Frank de Boer was vorig jaar populair bij de Braziliaanse media.

Een jaar na het afscheid van Santos maakte landgenoot Wamberto zijn opwachting bij Ajax. De kleine Braziliaan kwam over van Standard Luik en zou uiteindelijk ruim vijf jaar blijven. In die periode won hij onder meer eenmaal de landstitel. Verder speelde hij ruim twee seizoenen samen met Maxwell, over wie hij zich als een vader ontfermde.

Leonardo was de laatste Braziliaan in het eerste elftal van Ajax. De grillige buitenspeler werd in januari 2007 binnengehaald door toenmalig trainer Henk ten Cate. In navolging van Santos raakte ook Leonardo zwaar geblesseerd na amper twee maanden in Amsterdamse dienst. Na zijn terugkeer werd de snelle linksbuiten veelal gebruikt als ‘supersub’ en maakte hij in de jaargang 2008/2009 belangrijke treffers in de Europa League-wedstrijden tegen Hamburger SV en Fiorentina. Aan het einde van het seizoen keerde Leonardo terug naar NAC Breda.

Tijdens zijn periode bij Ajax liet Leonardo geregeld doorschemeren dat Vasco da Gama zijn favoriete Braziliaanse club is. Saillant genoeg is de club uit Rio de Janeiro de enige tegenstander die Ajax volgende week treft. Of Ryan Babel en Kolbeinn Sigthorsson dan speeltijd krijgen toebedeeld door De Boer is de vraag. Beiden kampten de voorbije maanden met een schouderblessure maar zijn inmiddels op de weg terug en gaan mee naar Rio.

Het is niet de eerste keer dat Ajax zijn tenten opslaat in Brazilië, want ook vorig jaar gold het Zuid-Amerikaanse land als uitvalsbasis voor de tweede seizoenshelft. Het trainingskamp in Sao Paulo werd toen afgesloten met een 1-0-nederlaag tegen Palmeiras. Aanvankelijk leek de ploeg van De Boer op een doelpuntloos gelijkspel af te stevenen totdat Pedro Carmona in de 95ste minuut de winnende treffer achter doelman Jasper Cillessen kopte.

Een week na de terugkeer in Nederland hervat Ajax de competitie met een thuiswedstrijd tegen Feyenoord. Een duel dat op basis van de ranglijst in de eredivisie langzaam maar zeker de glans begint terug te krijgen van een echte ‘Klassieker’. Beide aartsrivalen staan na achttien speelronden met ieder veertig punten op de derde en vierde plaats. Alleen PSV en FC Twente hebben drie punten meer uit evenveel gespeelde duels.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Pro Shots (boven) en Ajax.nl