Menu

Ajax ten onder in bekerduel met Roda Kerkrade, vrijdag 28 januari 2000

Aan het avontuur van Ajax in de Amstel Cup kwam vrijdag een vroegtijdig einde. In de herhaling van de achtste finale van vorig seizoen toonde Roda JC zich dit keer te sterk: 1-0. Ajax speelde in het laatste halfuur met tien man. Verdediger Christian Chivu moest een half uur voor tijd het veld verlaten, na een tweede gele kaart.

Foto's: Gerard van Hees - gemaakt met Sony-apparatuur

Laudrup is in de tweede helft beter gewend aan het slechte veld van Roda JC dan in de eerste vijfenveertig minuten. De Deense aanvaller is dan de gevaarlijkste man bij Ajax.

Een van Laudrups acties resulteert in de grootste kans voor Ajax. In de 59e minuut geeft Laudrup een lage voorzet die zijn landgenoot Gronkjaer bereikt. Op zijn schot reageert Roda-keeper Kalac alert.

'Gezien zijn leeftijd, kan je dat zo'n jongen niet kwalijk nemen', zegt Wouters na de wedstrijd over de rode kaart van Chivu. De Roemeense verdediger krijgt in de eerste helft een gele kaart voor deze overtreding op Vrede. Na ruim een uur spelen geeft scheidsrechter Van Hulten de Ajacied voor de tweede keer geel.

Ajax-aanvoerder Winter Ajax speelt gedreven, maar kan geen beslissende stempel drukken op de wedstrijd. Op het door vorst moeilijk bespeelbaar veld hadden de Limburgers lange tijd het betere van het spel. Even hangt nog een verlenging in de lucht, maar in blessuretijd scoort Peeters het enige doelpunt van de wedstrijd.

Teleurgesteld door de uitschakeling verlaten de Ajacieden het veld van Kaalheide. Een herhaling van de afgelopen twee seizoenen zat er niet in. De titelverdediger van de Amstel Cup strand in achtste finale.

Roda JC - Ajax 1-0 (0-0) 1-0 Peeters 90' Roda JC Kalac, Luijpers, Vrede (77' Doomernik), Senden, Van Haren; Dessel, v/d Leur, Valgaeren, Zafarin, Peeters, Van Houdt, Langemann. Ajax Grim; Nieuwenburg, Vierklau, Chivu, De Cler; Winter, O'Brien, Dani; Laudrup, Machlas, Gronkjaer. Kaarten Chivu (rood, 2x geel), Valgaeren, Doomernik (geel). Scheidsrechter Van Hulten