Menu

Ajax ten onder in doldwaze topper

Ruim een jaar bleef Ajax in de competitie ongeslagen in eigen huis. PSV was op 25 november 2001 de laatste Nederlandse ploeg die kon winnen in Amsterdam. Ze verloren zelfs nog nooit van Ajax in de Arena voor de competitie. Ook deze zondag waren de Eindhovenaren beter in het afronden van kansen. De bij vlagen doldwaze topper eindigde in een 2-4 nederlaag voor de Ajacieden. Hier volgen de hoogtepunten van het duel.

90. Bossen fluit af. Ajax verliest zijn eerste duel van het seizoen.

89. Vrije trap Galasek gaat net over het doel.

87. Balletje van Pienaar belandt bij Mido. Die tipt de bal in, maar net naast.

85. Corner Pienaar. Zlatan kopt goed in, maar Bøgelund kopt de bal van de lijn.

78. GOAL PSV. Een schot van Theo Lucius komt tegen de paal. De terugkaatsende bal wordt door Vennegoor of Hesselink simpel binnengekopt, 2-4.

75. WISSEL PSV. Lucius vervangt Van der Schaaf.

73. Met een aparte boogbal lijkt Mido Waterreus nog te verrassen, maar de doelman van Oranje blijft stoicijns.

71. Nadat Kezman onder het gras mag schoffelen van Bossen krijgt PSV een corner. Robben zet voor maar Ajax kan opruimen.

68. Kezman heeft de 2-4 op zijn schoen, maar hij behandelt de bal slecht. Vervolgens kan Robben vrij uithalen, maar redt Stekelenburg knap.

66. Zlatan laat het publiek genieten. Hij stuurt Ooijer het bos in, dreigt vervolgens te scoren. Waterreus is al kansloos maar de bal eindigt tegen de paal en schiet richting cornervlag weg.

65. Vrije trap Richard Witschge. De Amsterdammer schiet met een mooie krul, maar de bal gaat over de kruising.

64. Zlatan krijgt de bal uitstekend voor bij Mido. De Egyptische invaller legt terug op zijn boezemvriend waarna Zlatan voorlangs knalt.

61. Mido is dicht bij de gelijkmaker na knappe actie Pienaar op rechts. Waterreus redt echter.

58. WISSEL AJAX. Litmanen verlaat het veld voor Mido.

55. GOAL PSV! Stekelenburg laat de bal los waarna Vennegoor of Hesselink binnen tikt. Bij Ajax gaan ze uit van een overtreding en Stekelenburg passt op de doorhollende Galasek. Die omspeelt Waterreus en scoort. Maar Bossen heeft nooit het doelpunt van Vennegoor afgekeurd dus leidt PSV met 2-3.

55. GOAL AJAX!! Andy van der Meyde bekroont zijn honderdste officiële duel voor Ajax met een goede goal. De voorzet is van Galasek die op rechts goed is doorgelopen. Zlatans schot wordt gekeerd maar Van der Meyde is attent, 2-2.

48. GOAL PSV! Na pass Robben op Bouma, komt Kezman in balbezit. Met een onnavolgbare actie legt hij de bal onder Stekelenburg door in het doel, 1-2.

46. Zlatan en Litmanen trappen af voor de tweede helft.

45. Bossen fluit voor de rust. De stand is 1-1.

37. Hoewel Zlatan geblesseerd in het strafschopgebied ligt speelt Ajax door. Litmanen stuurt met een fantastische pass Van der Meyde richting Waterreus maar de doelman is eerder bij de bal dan de zwervende buitenspeler.

35. WISSEL AJAX. Maxwell gaat naar de kant. Hij wordt vervangen door Witschge die tegen AS Roma uitblinker was.

27. GOAL AJAX! Zlatan krijgt zijn verdiende doelpunt. Het betekent het 4000ste van Ajax sinds de invoering van de Eredivisie. Het schot was van Litmanen, Waterreus keerde de bal nog, maar de scherpe Zweed was ter plaatse om binnen te tikken, 1-1.

25. Zlatan schiet uit de draai op doel. Zijn prachtige actie mondt echter niet uit in een treffer. De bal gaat langs de verkeerde kant van de paal.

21. Bøgelund belet Zlatan de doorgang naar het strafschopgebied. Ajax krijgt een vrije trap mee maar die belandt in de muur. De afgeslagen bal komt voor de voeten van Bergdølmo die uithaalt. Zlatan pakt de bal op maar staat wederom in buitenspelpositie als hij scoort.

17. Vrije trap PSV komt voorbij tweede paal waar de lange mannen Vennegoor of Hesselink en Ooijer voor gevaar stichten. De bal gaat gelukkig over de achterlijn.

15. Zlatan speelt zich weer goed vrij. Nu stond Waterreus succes in de weg.

14. GOAL PSV! Arjan Robben opent de score namens PSV nadat Vennegoor of Hesselink op links door kon gaan, 0-1.

10. Prima pass van Litmanen op Zlatan. De Zweed loopt door richting doel en haalt fel uit. Zijn schot gaat net over.

7. WISSEL AJAX. Chivu moet het veld al uit. Pasanen is zijn vervanger.

5. Chivu trekkenbeent al en Pasanen loopt zich warm. De aanvoerder heeft hard moeten werken in de openingsfase en voelde weer pijn.

4. Kezman scoort vanuit buitenspelpositie de openingsgoal. De grensrechter had zijn vlag echter al geheven voordat de gretige Joegoslaaf Stekelenburg verslaat.

1. Robben en Kezman trappen af voor deze editie van de topper Ajax-PSV en de eerste aanval van PSV komt direct in het strafschopgebied uit.


Ajax: Stekelenburg, De Jong, Bergdølmo, Chivu, Van Damme; Galasek, Pienaar, Maxwell, Van der Meyde, Litmanen, Zlatan

Wissels: Didulica; Witschge, Mido, Pasanen, Wamberto, Boukhari, Seedorf

PSV: Waterreus, Bøgelund, Ooijer, Faber, Bouma, Rommedahl, Vogel, Van der Schaaf, Robben, Kezman, Vennegoor of Hesselink.

Wissels: Ten Rouwelaar; Heintze, Ramzi, Bruggink, Lucius, Gakhokidze, Addo