Menu
Ajax terug naar De Koel

Ajax terug naar De Koel

Ajax keert zondag na bijna veertien jaar weer terug in De Koel, het onderkomen van VVV-Venlo. De laatste keer dat de Amsterdammers en de Limburgers tegen over elkaar stonden in het kleine stadion was in 1994.

Jurgen Colin diende in september tijdens Ajax - VVV als afstopper van Nordin Amrabat. Jurgen Colin diende in september tijdens Ajax - VVV als afstopper van Nordin Amrabat.

De Koel ligt, zoals de naam doet vermoeden, in een kuil (Koel is Venloos voor Kuil). Tegenwoordig passen zesduizend bezoekers in het stadion en die zullen er zondag ook zijn. Want het gaat goed met VVV. De ploeg promoveerde afgelopen seizoen naar de Eredivisie en draait tot nu toe behoorlijk mee. Momenteel staat de formatie van trainer André Wetzel op de dertiende plaats: niet slecht voor een promovendus. Vooral de laatste weken zijn de resultaten goed. Feyenoord, FC Twente en NEC kwamen niet verder dan een gelijkspel en Vitesse werd zelfs met 2-0 verslagen. De uitblinker bij VVV is Nordin Amrabat. De aanvaller, die bij Ajax in de jeugd speelde, scoorde dit seizoen al zes maal in de Eredivisie en mag rekenen op belangstelling van diverse andere clubs.

Maar met Amrabat op het veld kon VVV eind september in de ArenA geen vuist maken tegen Ajax. De Amsterdammers waren met 6-1 te sterk dankzij een eigen doelpunt en treffers van Albert Luque (2x), Hedwiges Maduro, Laurent Delorge en Klaas Jan Huntelaar. En dat terwijl VVV nog wel op voorsprong was gekomen in de vierde minuut via Karim Soltani.

De laatste confrontatie tussen beide ploegen is dus nog niet zo heel lang geleden, maar voor de laatste uitwedstrijd van Ajax tegen VVV moet wel de geschiedenisboeken in worden gedoken. Op 11 maart 1994 ging Ajax voor het laatst op bezoek in Venlo. Onder leiding van Louis van Gaal werden de Limburgers nipt verslagen. Ajax kwam via een kopbal van John van den Brom al in de tweede minuut op voorsprong. De 0-1 bleek negentig minuten later ook de eindstand. ,,Ik heb een heel slecht Ajax gezien”, concludeerde Van Gaal. Een paar dagen later werd Ajax door Parma uitgeschakeld in de Europa Cup voor bekerwinnaars. Het seizoen kende voor Ajax toch nog een mooi einde toen begin mei de landstitel werd veiliggesteld.