Menu

Ajax terug op de goede weg Amsterdam, zondag 13 februari 2000

Na een week die niemand bij Ajax opnieuw zal willen beleven, laten de Amsterdammers zien dat er weldegelijk goed gevoetbald kan worden. In een zeer vermakelijke wedstrijd tegen Willem II, behalen de Ajacieden terecht drie punten (3-1). En dat geeft het Ajax-hart weer goede moed voor de competitie. Veelzeggend was vooral de uitbundige wijze waarmee de spelers hun doelpunten vierden met Wouters. "Als de hele wereld over je heen valt, dan doen dit soort acties je als trainer goed."

Het begin is verre van ideaal. Nog voor de aftrap zingen de F-side supporters dat de directeur Kales en voorzitter Van Praag beter een andere betrekking kunnen zoeken. De wedstrijd tegen Willem II is een minuut oud als Vierklau met een hamstring blessure van het veld moet. Van de verdediging die de laatste drie duels op het veld stond, is dan alleen nog De Cler over. Tot overmaat van ramp komen de Tilburgers na een ruim halfuur via een penalty op voorsprong.

'Dan zie je toch dat de ploeg zich geweldig herstelt', zegt Wouters na afloop. Want vijf minuten voor rust staat Machlas op de goede plaats om een fraaie voorzet van Laudrup in te koppen. Ajax speelt aggresiever en wint steeds meer persoonlijke duels. Knopper krult een vrije trap over de muur voor de verdiende voorsprong. De speler viert het doelpunt met zijn coach. Dani bekroont een goede wedstrijd met de derde treffer voor Ajax. Ook hij betrekt Wouters in zijn feestje. 'Dat doet een trainer goed', weet Wouters.

Door de blessures van andere verdedigers begint Aaron Mokoena voor de tweede keer in de basis van Ajax. Verdedigend speelt de Zuid-Afrikaan een ijzersterke wedstrijd. In de tweede helft gaat het ook opbouwend goed lopen bij de rechtsback. Nadat Vierklau in de eerste minuut is uitgevallen bestaat de Ajax-defensie uit De Cler, Van Halst, Winter en Mokoena.

Van Halst stond centraal in de verdediging zijn mannetje. Hij voetbalt een foutloze wedstrijd en wordt door de publieksjury uitgeroepen tot man van de wedstrijd.

Foto's: Gerard van Hees

Even kan er het ergste worden gevreesd. Scheidsrechter Koopman geeft Willem II een strafschop, waaruit Abdellaoui het openingsdoelpunt maakt. Nog voor rust brengt Machlas met een kopbal, die erg doet denken aan zijn goal tegen Heerenveen, de ploegen op gelijke hoogte.

Willem II-doelman De Vlieger gooit zichzelf in de extra tijd van de eerste helft voor de bal en Ajacied De Cler. Na de actie moet De Vlieger het veld verlaten met een knieblessure. De Belgische doelman heeft zijn ploeg dan al een paar keer voor een doelpunt behoed.

Knopper speelt tegen Willem II centraal op het middenveld. De jeugdinternational voelt zich hier zichtbaar beter in zijn element dan op de rechterflank. Nadat hij in de 55e minuut een vrije trap over de muur in het doel heeft gekruld, rent Knopper naar zijn trainer om de 2-1 voorsprong te vieren.

Na een futloze wedstrijd in Eindhoven laat Dani tegen Willem II zien wat hij voor extras kan geven. Goede passes, stiftjes en nuttige onderscheppingen: Dani combineert deze middag flair en werklust. De Portugees bekroont zijn uitstekende optreden een kwartier voor tijd met een mooi doelpunt.

Ajax - Willem II 3-1 (1-1)
1-0 Abdelloui (36'pen)
1-1 Machlas 41'
2-1 Knopper 56'
3-1 Dani 67'

Ajax
Grim; Mokoena, Van Halst, Vierklau (4' O'Brien), De Cler; Knopper, Winter, Dani; Laudrup, Machlas, Gronkjaer (79' Wamberto).
Reserves: , O'Brien, Hose, Van der Gun, Van den Ban, Bobson, Lamey.

Willem II
De Vlieger (45' Van Fessem); Jaliens, Gentile, Arts, Shoukov, Hill, Ramzi, Galasek, Abdellaoui, Landzaat, Victoria.

Kaarten Machlas