Menu

Ajax thuis ongeslagen tegen Willem II

Ajax heeft komende zondag in eigen huis een ongeslagen status te verdedigen. Nog nooit verloren de Amsterdammers in de hoofdstad van Willem II, vier keer werd er gelijk gespeeld. Dat gebeurde voor het laatst in februari van vorig jaar. Toen eindigde het duel in 1-1.

Willem II kreeg vorige week tegen Feyenoord een behoorlijke nederlaag te slikken in De Kuip. Met 5-1 werd de ploeg van trainer Mark Wotte op zijn tekortkomingen gewezen. Dat zullen de Tilburgers zondag in Amsterdam willen voorkomen.

Maar de cijfers spreken niet hun voordeel. In het verleden incasseerde Willem II regelmatig veel Amsterdamse doelpunten. In 1998 eindigde het duel nog in 6-1, maar ook 7-0 (1995, 1963) en 8-2 (1983) behoren tot de fikse uitslagen in het voordeel van Ajax.

Vorig seizoen schoot Ajax ook vier keer raak. Rafael van der Vaart opende toen de score en in de laatste 20 minuten van het duel volgden O'Brien, Machlas en Knopper met doelpunten. Willem II kon daar slechts een treffer tegenover stellen.

Na negen wedstrijden in de Holland Casino Eredivisie vinden we Willem II terug op een zesde plaats met 15 punten. Twee keer werd verloren (van Roda en Feyenoord), drie keer speelden de Brabanders gelijk (bij Heerenveen en tegen NEC en NAC) en vier keer wisten ze te winnen (van RBC, Zwolle, Utrecht en Twente).

Jatto Ceesay hangt een schorsing van vier wedstrijden boven het hoofd en hij mist daardoor hoogstwaarschijnlijk het duel tegen Ajax. Wel van de partij is de van Ajax gehuurde Cedric van der Gun. De Hagenaar is samen met Dmitri Shoukov topscorer van de club met drie doelpunten.

Bij Ajax voert Mido de topscorerslijst aan. Hij schoot er een meer in dan de voorwaartsen van Willem II, namelijk vier. Daarmee ligt de Ajax-spits al een straatlengte achter op de topscorer van PSV, Mateja Kezman die tot nu toe al elf maal raak schoot of kopte. Ook Feyenoorder Pierre van Hooydonk trof al zeven maal doel.

Maar of Mido zondag zijn klasse weer mag laten zien en zo zijn doelpuntenaantal kan opvoeren is de vraag. In competitiewedstrijden koos Koeman namelijk zes keer voor Zlatan als basisspits. Mido mocht vier keer starten. Bij Ajax scoren de middenvelders de laatste seizoenen erg veel. Van der Vaart, hoewel sinds 7 september tot afgelopen woensdag niet actief, schoot twee keer raak. Het is overigens opvallend dat als de middenvelder scoorde dit seizoen, hij dat minstens twee keer in een wedstrijd deed. Tegen Lyon was het de eerste keer in deze jaargang dat hij het bij een doelpunt hield. Hij speelde dan ook maar een half uur mee.

Of Koeman Van der Vaart al zo ver hersteld vindt dat hij hem vanaf de eerste minuut in het veld brengt tegen Willem II, en ten koste van wie dat gaat, zullen we zondagmiddag pas weten.