Menu

Ajax toont karakter en wint van Twente

Ajax toonde tegen FC Twente onvoorstelbaar veel karakter. Waar het in de eerste helft totaal niet liep, er met een 0-2 stand werd gerust en Mido rood kreeg, daar ging het in de tweede helft als een trein. Twente kwam niet in het stuk voor en Ajax bracht het onmogelijk lijkende voor elkaar door nog met 3-2 te winnen.

Voor het eerst sinds zijn vertrek bij Ajax zat Johnny van 't Schip op de bank in de Arena. Zo vaak heeft hij daar vorig jaar overigens ook niet gezeten, want Van 't Schip was de assistent van Adriaanse die de wedstrijd vanaf de tribune analyseerde. Peter Boeve was degene die naast de trainer zat tijdens de voetbalduels.

Ajax deed het opvallend genoeg weer zonder Hatem Trabelsi. De Tunesiër heeft opnieuw last gekregen van de oude blessure aan het bovenbeen. Voor hem speelde Johnny Heitinga. Uiteraard miste Ajax nog altijd de langdurig geblesseerden: Pasanen, Vierklau, Van der Gun, Ikedia en Cruz.

FC Twente kende ook personele problemen door het te moeten stellen zonder de geschorste Van der Doelen en de geblesseerde André Karnebeek, Jan Willem van Ede en Chris de Witte.

Voordat de wedstrijd begon moest de vierde offical alle fotografen voor het uitzicht van trainer Adriaanse wegjagen. Co zelf struikelde al over een plaatjesschieter.

Toen zij allemaal vertrokken waren, liet Van Dijk de Enschedese formatie vertrekken. Ajax vertrok uiteraard mee en misschien zelfs beter dan de gasten, want het was Ajax dat de eerste aanvallen opzette. Tot twee keer aan toe schoten de voorwaartsen, die weer op oorlogssterkte waren (Mido, Zlatan, Wamberto en Van der Meyde), in handen van doelman Boschker.

Ajax was scherp, vooral Zlatan. Alleen stond de Zweed zo scherp dat hij tot twee keer toe buitenspel stond.

Maar het Ajax-offensief ten spijt, de eerste aanval van Twente was alweer raak. Van der Vaart raakte de bal op het middenveld kwijt en Maxwell dekte Cairo niet, waardoor de rechtsbuiten ongehinderd kon voorzetten. Jack de Gier maakte zijn naam en faam weer waar door de bal achter Grim te schieten, 0-1. Er waren pas vier minuten gespeeld.

De Ajacieden waren licht murw geslagen door de snelle achterstand en vooral Maxwell was absoluut niet bij de les. Op exact dezelfde manier als het eerste doelpunt bereidde Twente korte tijd later de tweede voor. In de 15e minuut zette Cairo voor en had de vogelvrij staande De Gier de hoek weer voor het uitkiezen, 0-2.

Ajax leek in de 24e minuut naderbij te komen. Een prima pass van Chivu op Zlatan leek kansrijk, maar de Zweed schoot net te snel voor, waar Van der Vaart nog niet was gearriveerd. Een minuut later stond Van der Meyde in een prima positie centraal voor het doel. Ook nu was Ajax niet fortuinlijk, want via een Twente-been ging de bal over de achterlijn.

Ajax gaf niet op en ook in de 34e minuut leek een treffer in de maak, maar Van der Vaarts inzet werd geblokt. Chivu ging zich met de aanval bemoeien en gaf een steekpassje op Wamberto. De Belg in wording krulde de bal met zeer veel gevoel buiten bereik van Boschker, maar jammergenoeg heeft een doel ook palen en daarop eindigde Wamberto´s inzet.

Waar Ajax keer op keer werd afgevlagd wegens buitenspel, daar kreeg Twente in de 38e minuut vrije doortocht en schoot De Gier op de lat.

In de 40e minuut raakte Ajax Mido kwijt met een rode kaart. De Egyptenaar ging verhaal halen bij Boschker en er ontstond een opstootje waarna de Ajacied moest inpakken. Dat kon er ook nog wel bij.

Ajax wisselde in de tweede helft Maxwell voor De Cler en al snel in het tweede bedrijf kwamen de Ajacieden via Andy van der Meyde, die de bal goed inkopte, 1-2. Zo bewees de rechtsbuiten zijn waarde en liet Adriaanse weten dat hij in de basis hoort. De treffer bracht het enthousiasme terug bij de fans, die Ajax naar voren stuwden.

Johnny Heitinga speelde op rechtsback een prima partij. Met geweldige passes over 40 meter bereikte hij regelmatig zijn maten voorin. Daar probeerde Zlatan met een omhaal Boschker te verschalken. Dat lukte niet. Het zat Zlatan niet mee deze avond, want bij bijna elk duel zag Van Dijk hem onterecht als boosdoener. Daardoor stokten diverse aanvallen vroegtijdig.

Het was Ajax niet af te zien dat het met tien man speelde, want het veldoverwicht was voor de Amsterdammers. In de 73 minuut haalde Adriaanse Zlatan van het veld en mocht Machlas proberen het tij te keren. Ajax kreeg in de 75e minuut een vrije trap op een prachtige plaats. Rafael van der Vaart krulde hem op zijn bekende fabelachtige wijze over de muur en langs Boschker, 2-2. Volkomen terecht, want Ajax toonde karakter.

Maar de koek was nog niet op voor de Amsterdammers. Twente deed weinig meer en zakte zover terug, dat de Ajacieden konden blijven komen. In de 80e minuut werd Ajax een zuivere penalty onthouden. Wamberto slalomde door de defensie, werd gepakt door de diepste man en ging neer. Van Dijk vond het echter geen overtreding en daar kwam Ajax heel slecht weg. Wamberto raakte zelfs geblesseerd door die actie.

De spanning was te snijden in het stadion, waar zich een voetbalwedstrijd ontspon die de fans in tijden niet hadden gezien. Ajax vocht en zette Twente onder zware druk.

En het gebeurde!! In de 86e minuut kwam Ajax op voorsprong. Met een fantastisch schot vond Wamberto de verste hoek en bracht Ajax op 3-2.

Het bleef dealniettemin doodeng in de Arena. In de 88e minuut kreeg Twente een vrije trap op een gevaarlijke plek, maar Pothuizen schoot in zijn haast hoog over.

De slotfase was loeispannend, maar na exact drie minuten extra tijd floot Van Dijk af. Het was gelukt. Ajax had het onmogelijk lijkende voor elkaar gekregen door met tien man Twente op de kniën te krijgen.