Menu
Ajax toont tegen Twente twee gezichten

Ajax toont tegen Twente twee gezichten

Ajax heeft zijn generale repetitie voor het Champions League-treffen met FC Barcelona gelijkgespeeld tegen FC Twente. Het levendige duel bleek er een met twee totaal verschillende gezichten. Een 1-1-gelijkspel bleek het logische gevolg. Ajax kwam achter, maar Kolbeinn Sigthórsson liet de weer in grote getalen meegereisde supporters juichen in de Grolsch Veste.

Ajax pakte de draad zaterdag weer op na een bij vlagen tumultueus verlopen interlandperiode. Ajacieden keerden vanuit allerhande windstreken en in uiteenlopende gemoedstoestanden terug in Amsterdam. Arek Milik keerde boordevol vertrouwen huiswaarts na zijn belangrijke goals voor Polen (tegen Duitsland en Schotland) in de EK-kwalificatiecyclus. Hetzelfde gold voor Kolbeinn Sigthórsson; hij versloeg met zijn IJsland behalve Letland ook het Oranje van Guus Hiddink en de Ajacieden Jasper Cillessen, Davy Klaassen en Joël Veltman. De Oranjeklanten kwamen daarmee katerig terug van hun anderhalve week op pad met Oranje.

De EK-kwalificatieweek had ook duidelijk zijn weerslag op de Ajax-opstelling. Vergeleken met de laatste wedstrijd tegen PEC Zwolle (0-0) was De Boer, vooral door het ontbreken van de geblesseerde Nicolai Boilesen, genoodzaakt tot aanpassen. Boilesen liep afgelopen week een fikse hersenschudding op in het kwalificatieduel van Denemarken met Portugal. Zondag is, na enkele neurologische tests, duidelijk of de linksback maandag kan afreizen naar Barcelona voor het UEFA Champions League-treffen met de plaatselijke FC. Ajax kruist dinsdagavond de degens met de Catalaanse trots.

Zoals altijd belangrijk in topduels: Kolbeinn Sigthórsson. Zoals altijd belangrijk in topduels: Kolbeinn Sigthórsson.

De vrijgekomen plek van Boilesen kwam in de Grolsch Veste Nick Viergever toe. Vergeleken met het thuisduel met PEC speelde Lucas Andersen ditmaal als linkermiddenvelder. Thulani Serero nam de honneurs waar als controlerende middenvelder. Ricardo Kishna begon als linksbuiten. Net als Ajax ging ook Twente met puntenverlies de interlandperiode in. De Tukkers – dit seizoen als enige ploeg nog altijd ongeslagen in de Eredivisie – kwamen bij AZ niet verder dan 2-2. Alles overziend stonden in Enschede vooraf de nummers twee (Ajax) en vier (Twente) tegenover elkaar. Twente-trainer Alfred Schreuder hoefde overigens aanzienlijk minder te puzzelen voor zijn basisploeg: alleen linksbuiten Ryo Miyaichi was vergeleken met de laatste Tukkerse krachtmeting een nieuwkomer in het startende elftal.

Bij het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Pol van Boekel was al duidelijk dat alleen een zege de Ajacieden en Tukkers volledig in het spoor zou houden van koploper PSV. De Eindhovenaren rekenden eerder op de avond overtuigend af met AZ: 3-0. De Tukkers begonnen prima aan hun thuisklus. Twente bemachtigde al na zeventien minuten een voorsprong via Jesús Corona. De rechteraanvaller werd diep gestuurd, schudde de laatst overgebleven Ajax-verdediger Serero af, waarna Corona de bal voorbij Cillessen krulde: 1-0. De ploeg van Schreuder kreeg daarmee loon naar werken. De Tukkers dicteerden grote delen van de eerste helft. Ajax ontkwam aan een grotere achterstand doordat Cillessen reddend optrad bij schoten van Luc Castaignos en Miyaichi. Niklas Moisander blokte kort voor de pauze de schotpoging van de bij vlagen ongrijpbare middenvelder Hakim Ziyech.

De enige Ajacied die in die fase iets terug kon doen was spits Sigthórsson. Twente-goalie Nick Marsman hield de IJslander af van een treffer. De Ajacieden slaagden er slechts sporadisch in een gaatje te slaan in de Twente verdedigingswal. Na rust sloeg dat wedstrijdbeeld finaal om. En dat was uiteraard de verdienste van de gasten. De tweede helft dwong Ajax zijn eigen ‘werkloon’ af, op basis van het gedurfdere en vooral ook zuiverdere spel. Het volstond om Twente ver van het Amsterdamse doel weg te houden. Was het voor rust steevast Cillessen die alert moest blijven; ditmaal werd Marsman aanhoudend bestookt. Schöne liet direct van zich spreken met een schot op de lat. De multifunctionele Deen mikte zijn schot kort daarop voorlangs. Ook Davy Klaassen ontbeerde geluk in de afronding. De middenvelder mikte, op sterk aangeven van Andersen, op de paal. De beschietingen bleken een aankondiging van de welverdiende gelijkmaker. Twintig minuten voor tijd bracht linksbuiten Ricardo Kishna zijn ploegmaat Sigthórsson met een fraaie steekbal oog-in-oog met Marsman. De spits bleef koel en rondde feilloos af: 1-1.

Met zijn treffer had Sigthórsson direct ook zijn laatste bijdrage van de avond geleverd. Net als ploegmaat en assistgever Kishna werd ook de IJslander gewisseld. Anwar El Ghazi en Milik waren de verse nieuwe krachten in het Ajax-collectief. Iets verderop in het levendige duel maakte ook Serero - de Zuid-Afrikaan was zaterdag werkelijk overal te vinden op de grasmat van de Grolsch Veste - wegens een blessure plaats voor Niki Zimling. De rommelige slotfase leverde vervolgens weinig écht vuurwerk meer op. De competitietopper eindigde zoals die begon: zonder overwinnaar. Hoewel. Lijstaanvoerder PSV nam twee punten afstand van de Ajacieden. De Brabanders waren daarmee de lachende derde.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Lasse Schöne en Joël Veltman gaan het duel aan met Luc Castaignos. Lasse Schöne en Joël Veltman gaan het duel aan met Luc Castaignos.
Lucas Andersen startte op het middenveld. Lucas Andersen startte op het middenveld.
Over de eerste helft kon Frank de Boer onmogelijk tevreden zijn. Over de eerste helft kon Frank de Boer onmogelijk tevreden zijn.
Ricardo Kishna startte in de basis als linkeraanvaller. Ricardo Kishna startte in de basis als linkeraanvaller.
In de eerste helft was Kolbeinn Sigthórsson al een keer dichtbij. In de eerste helft was Kolbeinn Sigthórsson al een keer dichtbij.
Een geconcentreerde blik bij Jasper Cillessen. Een geconcentreerde blik bij Jasper Cillessen.
Lasse Schöne omhelst Kolbeinn Sigthórsson na zijn treffer. Lasse Schöne omhelst Kolbeinn Sigthórsson na zijn treffer.
Thulani Serero verliet geblesseerd het veld. Thulani Serero verliet geblesseerd het veld.
Direct na de 1-1 werden Arek Milik en Anwar El Ghazi ingebracht. Direct na de 1-1 werden Arek Milik en Anwar El Ghazi ingebracht.