Menu
Ajax toont twee gezichten tegen Inter

Ajax toont twee gezichten tegen Inter

Onbekendheid met de absolute top van het internationale voetbal kan zich op uiteenlopende manieren uiten en Ajax demonstreerde woensdagavond de twee uitersten. Onbevangen, brutaal, energiek en frivool traden de Amsterdammers aanvankelijk Internazionale tegemoet, maar de op handen zijnde sensatie kwam er niet, omdat twijfels, angst, besluiteloosheid en een brandstoftekort vervolgens de overhand kregen: 2-2.

Gezien het scoreverloop viel te begrijpen dat de vele toeschouwers de Amsterdam ArenA om even over half elf met een onbevredigend gevoel achter zich lieten, maar gelet op de personele problemen aan Amsterdamse zijde was een gelijkspel reden tot tevredenheid. De reservebank vol adolescenten was tekenend voor de problemen waarmee Ajax zich in aanloop naar het Champions Leagueduel geconfronteerd zag. Blessures bij internationaal gelouterde krachten als Grygera, Galásek, Sneijder en Pienaar noopten trainer Danny Blind zijn troepen aan te vullen van onderaf. ’Een juniorenbank’, noemde hij zijn rij reserves naderhand, duidend op de jongelingen Jeffrey Sarpong, Michael Timisela, Emmanuel Boakye en Robbert Schilder. Hun gebrek aan ervaring en het gebrek aan fitheid bij de wel gelouterde Juanfrán maakte dat Blind geen mogelijkheden zag om het tij te keren in de tweede helft, toen Inter de lakens uitdeelde en Ajax vrijwel voortdurend in de verdrukking zat.

Ajax leek in die fase niet goed raad te weten met de onverwachte weelde van een voorsprong en kwam er bovendien conditioneel doorheen te zitten, zo beaamde Blind op de aansluitende persconferentie. De snelle tegentreffer in de tweede helft deed het vertrouwen aan Amsterdamse zijde ook al geen goed. Vier minuten na de pauze kwam Internazionale enigszins fortuinlijk terug tot 2-1, toen Esteban Cambiasso een combinatie met Dejan Stankovic opzette. De Serviër loste uiteindelijk een schot, dat via Hedwiges Maduro en John Heitinga over de graaiende handen van doelman Maarten Stekelenburg in het doel verdween.

Daarmee was de magie uit het eerste bedrijf plotsklaps verdwenen. Ajax was overdonderend gestart en bracht de Italianen in grote verlegenheid, vooral door fel de persoonlijke duels uit te vechten en lef in de combinaties te verpakken. Lichtend voorbeeld was daarbij Klaas Jan Huntelaar, die in zijn eerste Champions Leaguewedstrijd van grote waarde was voor Ajax. De spits kwam vaak als winnaar uit de worstelingen met de centrumverdedigers Córdoba en Samuel en diende zo als een betrouwbaar aanspeelpunt en de spil in Ajax’ aanvalsopzetten.

Het openingsdoelpunt was na een kwartier de terechte beloning voor Huntelaars noeste arbeid. Een voorzet van Rosales kwam op de ideale hoogte voor het doel, waar de aspirant-international zijn hoofd tegen de bal zette en doelman Toldo volstrekt kansloos liet. Amper bekomen van die eerste sensatie veerde het publiek vier minuten later andermaal op van de plastic stoeltjes. Ditmaal was het Rosales die van dichtbij scoorde, na een voorzet van Urby Emanuelson. Een marge van twee treffers, zo vroeg in de wedstrijd, daar hadden weinigen rekening mee gehouden, getuige de zeldzame orkaan van geluid die door de Arena cirkelde.

De kentering begon zich nog voor rust af te tekenen. Thomas Vermaelen had al een redding verricht op de doellijn, toen Ajax in blessuretijd door het oog van de naald kroop. Een hoekschop van de Portugese vedette Figo werd door ex-Feyenoorder Julio Ricardo Cruz tegen de lat gekopt, waarna Córdoba in de nastoot precies hetzelfde deed. De terugkaatsende bal werd uiteindelijk door Stekelenburg opgeraapt.
Blind was naderhand duidelijk in zijn commentaar. ,,We hebben een prima eerste helft gespeeld, goed georganiseerd en gedisciplineerd bij balverlies. De linies stonden kort op elkaar en we hebben de juiste mensen van Inter onder druk gezet. Daarbij maakten we twee uitstekende goals. Die twee ballen op de lat waren goed beschouwd de eerste gevaarlijke momenten van Inter. Dan probeer je in de rust om alles zo veel mogelijk bij het oude te laten, maar in de tweede helft werden de ruimtes toch groter, ook omdat de krachten langzaam wegvloeiden.''

Vier minuten voor tijd kreeg Ajax het onvermijdelijke deksel op de neus. Figo verzond een intelligente steekpass op Cambiasso, die in de doelmond de vrijstaande Cruz bereikte: 2-2. ,,De eerste helft was voor ons, de tweede voor Inter. In dat opzicht kan ik leven met dit resultaat'', aldus Blind. ,,We wilden nog perspectief hebben als we naar Milaan gaan en dat is er nog wel. Het is alleen niet toegenomen. Maar wie weet.''

Bekijk ook het fotoverslag van Ajax - Inter.