Menu
Ajax toont twee gezichten tegen Roda

Ajax toont twee gezichten tegen Roda

Ajax toonde in de thuiswedstrijd tegen Roda JC twee totaal verschillende gezichten. Na een slechte eerste helft (0-1 achterstand) zochten én vonden de Ajacieden na rust eerherstel. In de goede tweede helft walsten de Amsterdammers alsnog over de Limburgers heen: 4-1. Invaller Lorenzo Ebecilio was met een glaszuivere hattrick een hoofdrolspeler.

Frank de Boer maakte vooraf al opvallende tactische keuzes. Mede door ziekte (Dico Koppers) en blessureleed (bijna te veel Ajacieden om op te sommen) in zijn selectie doken André Ooijer, Theo Janssen en Dimitry Bulykin op in zijn basisploeg. Ooijer was de centrale man in de driemans defensie, terwijl Janssen en Bulykin respectievelijk startten als linkermiddenvelder en spits. Christian Eriksen werd op het viermans middenveld getest als schaduwspits. De wisselingen in de Ajax-ploeg, in vergelijking met de gewonnen duels met Manchester United en Excelsior, rendeerden in het eerste bedrijf niet of onvoldoende.

Ajax liet de eerste 45 minuten in het geheel niet zien dat het ook dit seizoen écht kampioen wil worden. Door het te lage tempo en een gebrek aan creativiteit lukte het niet om bressen te slaan in de verdedigingsmuur van Roda. De ploeg van Harm van Veldhoven hield vaak elf man achter de bal. De Kerkradenaars hadden blijkbaar geleerd van het verloren tweeluik, eerder dit seizoen, toen Ajax in een week tijd zowel in de competitie (0-4) als het bekertoernooi (2-4) de sterkste was. Ajax had simpelweg veel te veel moeite met de formatie die afgelopen week nog met 0-2 verloor van laagvlieger De Graafschap. Van Veldhoven – de genaturaliseerde Belg kondigde deze week zijn afscheid aan in Kerkrade – miste in de ArenA bovendien zijn sterkmakers Rob Wielaert en Ruud Vormer.

In de eerste helft gold het uitvallen van Miralem Sulejmani als een extra teleurstelling. De Ajacied, die vandaag uitgerekend zijn 150ste officiële Ajax-duel speelde, moest al na een half uur geblesseerd van het veld. Lorenzo Ebecilio was zijn vervanger. Bij de Serviër wordt gevreesd voor een meniscusblessure. Sulejmani lijkt er in elk geval de komende weken uit te liggen.

De Amsterdammers incasseerden vijf minuten een zware, sportieve tegenslag. Na balverlies van Ebecilio belandde de bal via Mads Junker en Mitchell Donald bij Sanharib Malki. De clubtopscorer van de Limburgers rondde foutloos af: 0-1. Het percentage balbezit dat de Ajacieden de eerste helft hadden (59 procent liefst) vormde bij rust een pijnlijk contrast met de negatieve tussenstand.

Lorenzo Ebecilio scoorde een hattrick (met zijn 'verkeerde' been). Lorenzo Ebecilio scoorde een hattrick (met zijn 'verkeerde' been).

,,Roda kreeg tijd om op te bouwen en ons spel was te statisch’’, blikte De Boer terug tijdens de persconferentie na afloop. ,,Na rust zetten we meer druk, onder meer doordat we verder vooruit speelden.’’ Over het tegendoelpunt, en de fout die daaraan voorafging van Ebecilio: ,,Ik had vooraf al gewaarschuwd dat we rond de middencirkel geen onnodig balverlies mochten leiden. Dan zou het lastig kunnen worden voor onze drie verdedigers, tegenover de twee spitsen van Roda. De manier waarop Roda omschakelde, was een schoolvoorbeeld; wij kregen het deksel op de neus.’’

Ajax vocht zich na rust meter voor meter, seconde voor seconde en actie na actie dapper terug in de wedstrijd. De Amsterdammers presenteerden zich de tweede helft wél als titelkandidaat. Roda-doelman Mateusz Prus kon vlak na rust direct aan de bak op een inzet van Ebecilio. De aanvaller was op zoek naar eerherstel voor zichzelf en (vooral) zijn team. Na een inzet van de invaller te hebben gekeerd liet Ebecilio de Pool na 68 minuten wel kansloos. Ebecilio maakte zijn eerdere, dure fout goed door van afstand raak te schieten: 1-1. Bij Ajax flakkerde de hoop en het vertrouwen op een succesvolle afloop direct weer op.

Prus kreeg overwerk toen hij ook oog in oog te staan met Dimitry Bulykin en liefst drie keer De Jong. De goalie riskeerde zijn gezondheid door de bal net voor Bulykin weg te grissen. Pogingen van De Jong eindigden in die fase op het dak van het doel, hoog over of (van richting veranderd) naast. Een nieuwe poging van Bulykin werd nog geblokt.

In een roemrucht slotkwartier werd alles definitief rechtgezet door de thuisploeg. Ajax leek zichzelf te hebben verlost van een negatieve lading die het meetorste. Vurnon Anita pikte de bal op het middenveld, waarna de multi-inzetbare en nog altijd jonge routinier Eriksen bediende. De slim meegelopen Anita kon de op Prus afgeketste inzet van Eriksen zelf binnen tikken: 2-1. Ebecelio schoot in de voorlaatste minuut van de officiële speeltijd via de lat nogmaals raak: 3-1. In de extra speeltijd voltooide de flankspeler zijn glaszuivere hattrick. Ebecilio werd diep gestuurd, liet Bart Biemans na een sprint achter zich en verschalkte ook Prus.

,,Ik heb nog nooit gezien dat een speler een hattrick maakt met zijn mindere been’’, becommentarieerde De Boer het huzarenstukje van zijn invaller met een lach. ,,In de tweede helft speelden we veel beter. Lorenzo heeft zijn fout dubbel en dwars goed gemaakt. Complimenten voor wat hij heeft laten zien. We hebben ook terecht gewonnen.’’

Later op deze zondag zal blijken welke waarde de zege op Roda JC werkelijk heeft. In Eindhoven staan vanaf 16:30 uur PSV en FC Twente tegenover elkaar. Ajax zal inlopen op minstens een titelconcurrent.

Houd Ajax TV in de gaten voor de samenvatting van Ajax – Roda JC en de reacties van Frank de Boer, Lorenzo Ebecilio en Vurnon Anita.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Gerard van Hees

Voor de wedstrijd gingen de spelers van Roda en Ajax samen op de foto voor 'Meer dan voetbal'. Voor de wedstrijd gingen de spelers van Roda en Ajax samen op de foto voor 'Meer dan voetbal'.
Theo Janssen keerde na blessureleed terug in de basis. Theo Janssen keerde na blessureleed terug in de basis.
Voor jubilaris Miralem Sulejmani duurde zijn 150ste wedstrijd slechts een half uur. Voor jubilaris Miralem Sulejmani duurde zijn 150ste wedstrijd slechts een half uur.

Roda JC kwam voor rust op een 0-1 voorsprong. Roda JC kwam voor rust op een 0-1 voorsprong.
In de tweede helft kwam de sfeer er goed in. In de tweede helft kwam de sfeer er goed in.
Lorenzo Ebecilio scoort de gelijkmaker, waarmee hij zijn blunder bij de 0-1 al een beetje goedmaakte. Lorenzo Ebecilio scoort de gelijkmaker, waarmee hij zijn blunder bij de 0-1 al een beetje goedmaakte.
Net voor rust schoot Aras Özbiliz op de lat. Net voor rust schoot Aras Özbiliz op de lat.
Vurnon Anita schiet Ajax op voorsprong. Vurnon Anita schiet Ajax op voorsprong.
Christian Eriksen heeft de ruimte om een pass te versturen. Christian Eriksen heeft de ruimte om een pass te versturen.
Ajacied van de Wedstrijd Vurnon Anita knuffelt de topschutter van de middag, Lorenzo Ebecilio. Ajacied van de Wedstrijd Vurnon Anita knuffelt de topschutter van de middag, Lorenzo Ebecilio.
Dmitry Bulykin bleef zonder doelpunt tegen Roda JC. Dmitry Bulykin bleef zonder doelpunt tegen Roda JC.

Vurnon Anita neemt de tijd om zijn handtekening te zetten. Vurnon Anita neemt de tijd om zijn handtekening te zetten.