Menu
Ajax toont veerkracht tegen Groningen

Ajax toont veerkracht tegen Groningen

Ajax etaleerde strijdlust en veerkracht in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen. De Amsterdammers gingen na een 1-2 achterstand de gasten alsnog voorbij: 3-2.

Ajax - FC Groningen was, vooral de tweede helft, een wedstrijd met vrijwel alles erop en eraan. Volop treffers, hartverwarmende strijd, een meelevend ArenA-publiek en een bloedstollend scoreverloop. Dat Ajax de gehavende grasmat verliet als overwinnaar, was gezien het spelbeeld en de kansen terecht. ,,Toch heeft vandaag niet de beste, maar de gelukkigste gewonnen’’, vond FC Groningen-trainer Ron Jans.

De strijd ontbrandde pas echt na de rust. De doelpuntloze eerste helft stond vooral in het teken van voetbalschaak. De Amsterdammers en de Groningers troffen elkaar de eerste 45 minuten vooral op het middenveld. De voetbalpionnen bewogen zich behoedzaam over het bord. Strijdplannen en speciaal voor de avond uitgedachte voetbalstrategieën maakten het duel vooral in tactisch opzicht interessant.

Met Kenneth Perez als verse kracht, opende de thuisploeg het tweede bedrijf sterk. Het leverde Ajax al zes minuten na de rust de openingsgoal op. Wesley Sneijder verzorgde de voorzet, die uiteindelijk door Babel werd ingeschoten: 1-0. ,,Als die goal valt, hoop je zo snel mogelijk op een tweede treffer’’, blikte assistent-trainer Hennie Spijkerman terug. Het bleef voor de Ajacieden bij hoop. Van een snelle tweede treffer kwam het niet. ,,Binnen tien minuten stonden we opeens met 1-2 achter’’, zei Spijkerman. ,,Bij die stand weet je dat het moeilijk wordt. De tegengoals waren dramatisch.’’

Vlak voor en kort na het verstrijken van het eerste speeluur incasseerde Ajax zijn twee tegentreffers. Eerst verzilverde Evgeniy Levchenko een door Gabri veroorzaakte penalty. Vervolgens vormde een kolderieke communicatiefout tussen doelman Maarten Stekelenburg en Jaap Stam de inleiding op de 1-2. Groningen-aanvaller Luis Suarez was de lachende derde. De Uruguyaan kon van dichtbij intikken. Spijkerman: ,,Het was slecht keeperswerk, maar dat weet Maarten zelf ook wel. Gelukkig hebben ook wij vandaag onze weerbaarheid getoond. Er werd blijvend strijd geleverd. Alleen hadden we soms wel moeite om de concentratie en de organisatie te behouden.’’

Klaas Jan Huntelaar vierde zaterdagavond zijn rentree na een enkelblessure. De spits had het bij vlagen lastig met Groningen-stopper Gibril Sankoh. Illustratief voor de strijdlust van het Amsterdamse collectief, bleef ook Huntelaar keihard knokken. Het leverde de Ajacieden uiteindelijk loon naar werken op. Zo mocht Babel, op aangeven van John Heitinga, de gelijkmaker (2-2) voorbij Roorda werken.
Kort nadat Hedwiges Maduro een inzet van Koen van der Laak op de doellijn had gekeerd, forceerde Urby Emanuelson de beslissing. Het geduld van de Amsterdammers werd definitief beloond. ,,De treffer van Urby was er een van een wonderlijke schoonheid’’, concludeerde Spijkerman nagenietend. De linksback was de hele avond al betrokken bij diverse Ajax-aanvallen. Als offensief ingestelde vleugelverdediger ontpopte Emanuelson zich tot de beste Ajacied op het veld. Tien minuten voor tijd besloot de international van afstand snoeihard uit te halen. De inzet belandde fraai in de rechterbovenhoek. Roorda kan de snoeihard ingeschoten bal slechts hebben gehoord.

Het gevolg was dat hoofdtrainer Henk ten Cate met de overwinning op zak een feestelijke Ajax-kleedkamer betrad. Zijn collega Jans trof een totaal ander sfeertje aan. De Groningen-trainer haalde als trainer nog nooit een punt in Amsterdam. Zaterdag, in de tot nu toe laatst gespeelde editie van Ajax - FC Groningen, kwam daar dus geen verandering in. Jans was niet de enige teleurgestelde Groninger in de hoofdstad. ,,Het was dood- en doodstil na de wedstrijd. Alleen Antoine van der Linden, een Rotterdammer, riep dat het altijd verkeerd gaat bij die rot-Ajacieden! We zijn in elk geval wel dichtbij geweest.’’

Spijkerman vatte de afloop op zijn beurt nog maar eens kort en bondig samen. ,,Als je drie punten overhoudt aan de thuiswedstrijd tegen de nummer drie, heb je het goed gedaan.’’ Tegen de woorden van de Ajax-trainer viel weinig in te brengen.