Menu
Ajax toont zich tegen Bayern ware kampioen van Europa

Ajax toont zich tegen Bayern ware kampioen van Europa

Jaap Visser van Kick uitgevers schrijft iedere maandag een blog over de geschiedenis van Ajax. Deze week gaan we terug naar 8 augustus 1972, de dag waarop Ajax ook zijn tweede oefenduel met Bayern München afsluit met een prima overwinning.

8 augustus 1972

Het is Duitse hoogmoed aldus de legendarische verslaggever (en latere voetbalmakelaar) Maarten de Vos van het dagblad De Tijd die Ajax in de zomer van 1972 inspireert tot een indrukwekkende dubbelslag tegen Bayern München. De winnaar van de Europa Cup voelt zich miskend in het land van de Europese kampioen en zal eens laten zien wat modern voetballen is. In München wordt het maar liefst 0-5 en rept trainer Udo Lattek van een catastrofe. In Amsterdam graaft de kampioen van West-Duitsland zich in, komt zelfs fortuinlijk op 0-1, maar als Ajax even alle registers opentrekt, wordt het toch nog 2-1.

Euforie
De euforie kent nauwelijks grenzen wanneer die Mannschaft in juni 1972 met overmacht Europees kampioen is geworden. Nergens wordt volgens de Duitsers mooier en beter gevoetbald dan in het land van kampioen Bayern München en zijn evenknie Borussia Mönchengladbach. Die laatste ploeg, met spelmaker Günter Netzer en de spitsvondige aanvaller Jupp Heynckes, was in het Europa Cup-toernooi over Inter Milaan heen gewalst, maar de 7-1-monsterzege werd geschrapt vanwege een op het veld geworpen colablikje. Slot van dit valse lied was dat Internazionale verder geraakte in het toernooi en het zelfs tot de finale schopte. Maar daarin moesten de Italianen het afleggen tegen Ajax. In de Rotterdamse Kuip werd het 2-0 voor de Amsterdammers.

Maar die kregen in de Duitse pers niet het krediet dat ze verdienden. De triomf van Ajax werd bijna doodgezwegen, omdat een 2-0-zege op Inter niet zo veel zou voorstellen. Overal in Europa wordt Ajax in 1972 gezien als de vertolker van het nieuwe, aanvallende voetbal, behalve in West-Duitsland. Vandaar de Amsterdamse drang om op 4 augustus in München eens flink de show te stelen.

Bayern, met zijn zes internationals van de EK-ploeg, mag dan als excuus aanvoeren dat het nog maar net in training is, dat neemt niet weg dat het Ajax-spel ontegenzeggelijk completer is dan het Beierse totaalvoetbal. De tempo- en positiewisselingen van de Amsterdammers gaan de Zuid-Duitsers duidelijk boven de pet. Ajax is Bayern niet alleen conditioneel en technisch, maar vooral ook tactisch de baas.

Overweldigend
Vier dagen later is dat opnieuw het geval, wanneer in De Meer de return van dit vriendschappelijke tweeluik wordt gespeeld. Op dinsdagavond 8 augustus is de belangstelling overweldigend. Zelden zal het Ajax-stadion aan de Middenweg zo stampend vol hebben gezeten. Wanneer 29.500 toeschouwers een plek hebben gevonden, dringen nog duizenden belangstellen aan, honderden van hen trotseren een hekwerk, maar komen toch niet voorbij de tribunepoorten. Enkele tientallen waaghalzen klauteren langs de lichtmasten omhoog.

Aanvankelijk is Ajax - Bayern een teleurstellend kijkspel, omdat Johan Cruijff en zijn ploegmakkers wat stram zijn van de twee zware trainingen waaraan zij op maandag door trainer Stefan Kovacs zijn onderworpen. Bovendien is Bayern als de dood voor een nieuw pak slaag en de ploeg van aanvoerder Franz Beckenbauer kruipt dan ook angstig in zijn schulp. Ajax dringt aan, krijgt ook wel kansen, maar komt na een klein uur op achterstand omdat Gerd Müller een blind naar voren geknalde bal oppikt en een lege Ajax-helft voor zich vindt. Nadat hij die pijlsnel is overgestoken en Heinz Stuy heeft omzeild, is het ineens 0-1.

Maar dat is tegen het Amsterdamse eergevoel. Ajax komt los en speelt Bayern net als op 4 augustus in München volkomen zoek. De op de rechtervleugel excellerende Sjaak Swart, die nog geen enkel vermoeden heeft dat hij voor zijn laatste Ajax-seizoen staat, bedient met afgemeten voorzetten Cruijff en Barry Hulshoff die fraai raak koppen. Het publiek is uitgelaten en de Duitse pers zal het eindelijk toegeven: Ajax is de ware kampioen van Europa.

Jaap Visser, Kick uitgevers

[Kick uitgevers is de boekenpartner van Ajax en uitgever van het zojuist verschenen Ajax Jaarboek dat een nieuwe formule heeft gekregen en zal uitgroeien tot de Ajax-Encyclopedie]

BESTEL HET AJAX JAARBOEK

Fotobijschrift: Franz Beckenbauer weert zich angstig tegen een schot van Arie Haan. Der Kaiser toont zich met Bayern in De Meer weinig heldhaftig en zal opnieuw voor Ajax op de knieën gaan.

Foto: Rob C. Kroes, Nationaal Archief/Anefo, collectie CC-BY, 925-794