Menu
'Ajax tot grootse dingen in staat'

'Ajax tot grootse dingen in staat'

Kom er bij Thulani Serero niet mee aan dat het seizoen voor Ajax al verloren is. Volgens de Zuid-Afrikaanse middenvelder valt er juist nog ontzettend veel te winnen. ,,We moeten geloven dat we de Europa League en de titel kunnen winnen. Alles is nog mogelijk.”

Als voetbal een jurysport was, dan zou Serero ongetwijfeld tot hoge waarderingscijfers komen. Alsof hij van elastiek is, zo soepel manoeuvreert hij zich over het voetbalveld. Het ziet er stijlvol en elegant uit.

Buiten het veld is Serero een sympathieke, doch bescheiden verschijning. Wat weinig mensen weten, is dat er een grote perfectionist in hem schuil gaat. ,,Het probleem met mij is, is dat ik altijd denk dat het beter kan. Als iedereen zegt dat het goed gaat, zie ik nog ruimte voor verbetering.”

Een makkelijke jeugd had Serero niet. In de sloppenwijken van Johannesburg leerde hij zichzelf te
wapenen en zijn grenzen te verleggen. Vooral dat laatste aspect zit nog altijd opgesloten in Serero’s aard. ,,Ik zit niet graag in mijn comfortzone. Het is niet mijn ding, anders word ik (te) relaxt.” En dat is volgens Serero geen vruchtbare voedingsbodem voor zelfontplooiing.

Serero heeft een grenzeloos vertrouwen in trainer Frank de Boer. De mededeling dat de Noord-Hollander ook volgend seizoen trainer van Ajax is, klonk hem dan ook als muziek in de oren. ,,Het is heel mooi nieuws voor iedereen binnen het team”, reageert hij. ,,Vooral voor de ontwikkeling van de jonge spelers is het goed. Hij maakt spelers beter.”

De laatste maanden wordt Serero door De Boer vooral als verdedigende middenvelder gebruikt, een positie die hem als een maatpak lijkt te passen. In het verleden fungeerde hij als aanvallende middenvelder. Serero heeft geen specifieke voorkeur. ,,Het grote voordeel voor het team is dat ik een echte teamspeler ben. Voor mij maakt het echt niet uit. Waar het team mij nodig heeft, speel ik.”

Serero is bezig aan zijn vierde seizoen bij Ajax en is de laatste anderhalf jaar een vaste waarde. Hoe gek het ook klinkt is Serero met zijn 24 jaar een van de oudere spelers in de overwegend jonge selectie van Ajax. Serero zegt zichzelf echter niet als een ervaren speler te zien, maar voelt tegelijkertijd wel de plicht om bijvoorbeeld groeibriljant Riechedley Bazoer onder zijn hoede te nemen.

,,Riechedley is heel goed en kan gezien zijn leeftijd alleen nog maar beter worden”, vertelt Serero. ,,Ik maak grappen om hem op zijn gemak te stellen. Voor zijn persoonlijkheid is het belangrijk dat hij zich comfortabel voelt en zich nergens zorgen over maakt. Dan is hij op zijn best.”
Serero kon zich de afgelopen maanden volledig op Ajax richten. Hij werd niet geselecteerd voor de Afrika Cup. ,,Ik weet niet wat de coach, of iemand anders, voor problemen met mij heeft. Ik had al een beetje zien aankomen dat ik niet geselecteerd zou worden en daarom was ik niet teleurgesteld.”

Volgens Serero bestaat er een verkeerd beeld van zijn situatie in het nationale team. In zijn thuisland zijn er mensen die ten onrechte denken dat hij bedankt zou hebben. ,,Iedereen neemt mij kwalijk dat ik niet voor het nationale team wil uitkomen, maar dat is niet waar. Als mijn moeder in het winkelcentrum loopt, krijgt ze die berichten te horen. Voor mijn familie vind ik het zeer vervelend. De enige reden waarom ik terug bij Zuid-Afrika zou willen komen is voor hen.”

Serero is er de persoon niet naar om te lang in het verleden te blijven hangen. Hij kijkt graag vooruit. Serero ziet een grote toekomst voor het huidige Ajax weggelegd, indien de kern enkele jaren bij elkaar blijft. ,,Het team is erg goed. Als we samen blijven, zijn we tot mooie dingen in staat. Ik weet niet hoe andere spelers erover denken, maar ik vind het een goed idee.”

Vooralsnog telt een goede afsluiting van het huidige seizoen. Ondanks de achterstand van elf punten op PSV koestert Serero nog hoop op de landstitel. ,,We hadden een moeilijke periode. Mede door de vele blessures verloren we het ritme. Dat is nu weer terug, al moeten we nog meer brengen. Wat betreft de titel: je mag nooit zeggen dat het over is. Ik denk dat het mogelijk is. We moeten alleen naar onszelf kijken en blijven winnen.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst