Menu
Ajax traditioneel sterk tijdens competitiestart

Ajax traditioneel sterk tijdens competitiestart

Over het algemeen is de eerste speeldag van het seizoen Ajax gunstig gezind. De Ajacieden verloren de laatste 47 jaar slechts tweemaal de seizoenouverture. Liefst 39 keer werd er gewonnen.

Ajax hield voor het laatst in 2008 nul punten aan zijn eerste competitiewedstrijd over, uit tegen Willem II. Vervolgens bleven de Amsterdammers zeven keer ongeslagen. Minder dan een jaar geleden won Ajax overtuigend met 0-3 bij AZ. Nemanja Gudelj scoorde tijdens zijn competitiedebuut, net als Nick Viergever een jaar eerder tegen Vitesse. Beide spelers waren van AZ overgekomen.

El Ghazi
Viergever is één van de twee Ajacieden met een Sparta-verleden. Anwar El Ghazi, die op zijn zeventiende de jeugdopleiding van Sparta verruilde voor die van Ajax, is de ander. Viergever brak door in de hoofdmacht van de Spartanen en werd na dertig duels in de Eredivisie overgenomen door AZ.

Op zijn beurt heeft Sparta twee spelers met een verleden bij Ajax. David Mendes da Silva speelde in het seizoen 2002-2003 zes maanden op huurbasis in Amsterdam, maar kwam niet in actie. Hij is wel de enige speler in de huidige selectie van Sparta die ooit scoorde tegen Ajax. Spits Zakaria El Azzouzi wordt door de Rotterdammers gehuurd van Ajax.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst