Menu
Ajax traint in Camp Nou

Ajax traint in Camp Nou

Daags voor de UEFA Champions League-ontmoeting met FC Barcelona trainde Ajax maandagavond in het immense Camp Nou. Frank de Boer schotelde de 19 spelers een training voor op de grasmat waar het dinsdagavond moet gaan gebeuren. Aan Ajax de even mooie als loodzware taak om de fraaie thuisreeks van Barcelona in de Champions League te breken.

Mocht Ajax dinsdagavond voor een stunt zorgen en winnen, dan zal de overwinning in meerdere opzichten de geschiedenisboeken ingaan. Nooit eerder verloor FC Barcelona in eigen huis van een Nederlandse tegenstander. Daarnaast hoefde de 22-voudig Spaans kampioen slechts één nederlaag in de afgelopen 28 thuisduels in de Champions League te slikken. Tel daar de flitsende competitiestart (zeven zeges en een gelijkspel in de eerste acht wedstrijden, doelsaldo 22-0) en de laatste CL-uitzege van Ajax (oktober 2011) bij op en de uitdaging is compleet.

Onder luid applaus en gejuich van een deel van 1.750 meegereisde Ajax-fans trainde Ajax vijf kwartier in het stadion van Barcelona. De verrichtingen van de Ajacieden werden door liefst zestien fotografen en achttien tv-camera’s vastgelegd. Ze zagen onder anderen Queensy Menig aan het werk. De 19-jarige aanvaller uit de jeugdopleiding maakte vorige maand zijn debuut voor Ajax in het bekertoernooi en bekroonde dat eerste optreden direct met een doelpunt. Op het wereldberoemde veld van Barcelona mocht hij daags voor de wedstrijd voor het eerst aan de Champions League ruiken. Ook Jairo Riedewald, de vorige speelronde nog in actie voor Ajax A1 in de Youth League, behoorde (weer) tot de selectie. Het geeft aan hoe dicht de Youth League en Champions League soms bij elkaar kunnen liggen.

De Ajacieden voltooiden hun voorbereiding maandag met een laatste training in het majestueuze Camp Nou van FC Barcelona. De Ajacieden voltooiden hun voorbereiding maandag met een laatste training in het majestueuze Camp Nou van FC Barcelona.

Mede door de absentie van de geblesseerde Nicolai Boilesen (hersenschudding) waren er dertien maanden na de vorige editie van Barcelona - Ajax nog slechts vijf spelers van toenmalige basiself op het veld te bekennen. De kostbare CL-ervaring van bijvoorbeeld Daley Blind, Christian Poulsen en Siem de Jong is inmiddels verloren gegaan. ,,Het is sneu voor het team. Maar daar staat tegenover dat andere spelers het nu kunnen laten zien'', sprak Frank de Boer eerder op de avond tijdens de persconferentie. Bovendien constateerde hij dat Ajax op Europees gebied opnieuw is gegroeid. Hij put moed uit de twee wedstrijden van vorig seizoen tegen Barcelona. De 2-1-zege in de ArenA en de 4-0-nederlaag in Camp Nou (na een goede eerste helft) vormen in aanloop naar Barcelona - Ajax mooi studiemateriaal. ,,We moeten morgenavond de hele wedstrijd top zijn om dit Barça te verslaan.”

FC Barcelona – Ajax begint dinsdag om 20:45 uur in Camp Nou. Ajax A1 neemt het eerder op de dag op tegen de A-junioren van Barcelona in de UEFA Youth League. Die wedstrijd begint om 16:00 uur in Mini Estadi, vlak naast Camp Nou.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De Ajacieden kregen bij de opkomst applaus van de aanwezige Ajax-fans. De spelers en trainers klapten dankbaar terug. De Ajacieden kregen bij de opkomst applaus van de aanwezige Ajax-fans. De spelers en trainers klapten dankbaar terug.
Performance coach Björn Rekelhof liet de Ajacieden ook hun opwarmende rondes draaien in het vandaag nog grotendeels lege stadion van Barça. Performance coach Björn Rekelhof liet de Ajacieden ook hun opwarmende rondes draaien in het vandaag nog grotendeels lege stadion van Barça.
Kort na de pre-match persco met De Boer en Davy Klaassen voltooide de selectie zijn laatste training. Kort na de pre-match persco met De Boer en Davy Klaassen voltooide de selectie zijn laatste training.
De Boer en zijn stafleden in overleg. De Boer en zijn stafleden in overleg.
Trainer De Boer (naast Ajacied ook oud-speler van Barcelona) leverde zijn bijdrage tijdens de rondo. Trainer De Boer (naast Ajacied ook oud-speler van Barcelona) leverde zijn bijdrage tijdens de rondo.
Lasse Schöne en Mike van der Hoorn proberen de bal te onderscheppen. Lasse Schöne en Mike van der Hoorn proberen de bal te onderscheppen.
Van der Hoorn jaagt af. Van der Hoorn jaagt af.
Ook De Boer vond zichzelf tijdens de laatste training even terug in het midden van de rondo. Ook De Boer vond zichzelf tijdens de laatste training even terug in het midden van de rondo.