Menu
Ajax traint onder het dak

Ajax traint onder het dak

Geen besloten training, maar een ‘gesloten’ donderdagtraining. De Ajacieden trainden in de Amsterdam ArenA, onder een dak. De tikkende regen en het fluitje van trainer Henk ten Cate klonken met regelmaat door het stadion.

Regendruppels laten de hele training door roffelend van zich horen op het ArenA-dak. De spaarzame toeschouwers die getuige zijn van de Ajax-training, kunnen elkaar tijdens een fikse hoosbui soms zelfs moeilijk verstaan. Regen klettert op het dak.

Urby Emanuelson probeert de bal voorbij George Ogararu te krijgen. Jaap Stam kijkt toe. Urby Emanuelson probeert de bal voorbij George Ogararu te krijgen. Jaap Stam kijkt toe.

Het doordringende fluitje en de op fiks volume uitgesproken aanwijzingen van de hoofdtrainer klinken overal bovenuit. Ten Cate legt het spel stil als hem iets niet bevalt. Bijvoorbeeld als linkerspits Ryan Babel niet goed wordt gebruikt door een van de middenvelders. De geagiteerde trainer brengt zijn aanwijzingen over in het Nederlands en Engels. De onlangs blessurevrij verklaarde aanvaller moet meer en vooral beter worden benut door de verdedigers en middenvelders. Vooral omdat Babel ‘de snelste aanvaller is in de Eredivisie.' Ten Cate overtuigt zijn mannen, want niet veel later wordt Babel wel goed aangespeeld. Hij besluit zijn balvaste rush met het hem kenmerkende korte schot. Doelman Dennis Gentenaar heeft het nakijken; de bal verdwijnt in de uiterste hoek. Babels ploeggenoten trakteren de doelpuntenmaker op een kort applausje. Als Urby Emanuelson een nog fraaiere goal maakt, klinkt opnieuw geklap door de ArenA.

Na de groepstraining trainde John Heitinga met Bryan Roy op de lange bal. Hier evalueren de Ajacieden hun bevindingen. Na de groepstraining trainde John Heitinga met Bryan Roy op de lange bal. Hier evalueren de Ajacieden hun bevindingen.

Michael Krohn-Dehli heeft het speelveld dan al verlaten. De Deen is hard in botsing gekomen met een collega-Ajacied. Hinkend, en begeleid door fysiotherapeut Ricardo de Sanders, moet Krohn-Dehli de oefensessie voortijdig staken.
Na de aftocht van Krohn-Dehli meldt ook Mauro Rosales zich aan de zijlijn. Gelukkig niet met een fysieke klacht. De Argentijn vraagt om nieuw schoeisel. Het onmisbare gereedschap heeft de strijd niet ongeschonden doorstaan. Om maar zo min mogelijk te hoeven missen van de training, de aanval wordt juist ingezet als Rosales van schoeisel ruilt, speelt hij kort op twee van kleur verschillende voetbalschoenen. Pas als Ten Cate het spel daadwerkelijk heeft stilgelegd, ziet de rechtsbuiten kans ook het tweede voetbalmuiltje aan te trekken.

De veldherstelploeg duldt niemand meer op het veld. De Ajacieden zijn zich van geen kwaad bewust. De veldherstelploeg duldt niemand meer op het veld. De Ajacieden zijn zich van geen kwaad bewust.

In de grote partij waarbij vooral wordt gehamerd op positiespel en doelgerichtheid, draagt nadrukkelijk ook Bryan Roy zijn steentje bij. De voormalig eerste-elftalspeler en huidig trainer van Ajax B1 wervelt als vanouds over de hem vertrouwde linkerflank. De vroegere linksbuiten vindt vooral Gabri en Tom de Mul op zijn pad. Als het groepsgedeelte van de training is afgelopen, schaven de Ajacieden individueel of in kleine groepjes aan de iets minder ontwikkelde voetbalzaken. Doelman Maarten Stekelenburg ziet tal van ballen op zich afgevuurd. Frivole vrije trappen tot poeiers van afstand; de eerste doelman kan flink aan de bak.