Menu

Ajax traint op historische grond

Ajax had maandagavond een persconferentie en een training in het prachtige Arsenal Stadium in de Londense wijk Highbury. Trainer Ronald Koeman stond de Nederlandse en buitenlandse pers te woord. De Engelse journalisten wilden vooral Koemans visie op het voetbal in de Premier League horen.

,,Ik heb nog nooit een wedstrijd op Highbury gespeeld´´, vertelde Koeman. ,,Het is altijd leuk om tegen Engelse teams te voetballen. Er is veel ambiance in de stadions en het spel gaat erg snel. Soms zelfs zo snel dat ze het zelf niet meer bij kunnen houden. Maar ik denk dat Arsenal niet een typisch Engelse manier van voetballen heeft. Technisch en tactisch is het meer internationaal. Alleen de verdediging heeft nog typische Engelse trekjes.´´

Ronald Koeman manoeuvreerde Arsenal in de positie van favoriet voor het winnen van het duel van dinsdagavond. Maar de trainer legt zich niet bij voorbaat bij een nederlaag neer. ,,Ik denk dat Arsenal een van de drie, vier ploegen in de Champions League is die het toernooi kunnen winnen. Voor Ajax is dat moment nog niet aangebroken. Misschien als we de groep een tijd bij elkaar kunnen houden, en de spelers doen wat ervaring op, zou het in de toekomst mogelijk zijn. Arsenal heeft meer ervaring en kwaliteit op dit moment. Maar in sport kunnen altijd verrassingen voorkomen´´, aldus Koeman.

Hoe denkt Koeman eigenlijk Dennis Bergkamp rustig te houden? ,,Dat is niet zo moeilijk, Dennis is een vrij rustige jongen´´, grapte de Ajax-coach. ,,Maar serieus, Dennis is een fantastische voetballer. Hij is heel handig en onvoorspelbaar. Soms doet-ie een tijdje niet veel, maar als hij dan wat doet, is het gelijk goed. We zullen er alles aan moeten doen om te zorgen dat Dennis zijn acties niet kan maken. We mogen hem geen ruimte geven.´´

De trainer benadrukte nog maar eens dat Rafael van der Vaart en John O´Brien er weliswaar bij zijn en zij ook meetrainden, maar dat beide spelers nog niet bij de selectie zitten voor het duel van dinsdagavond. Zij zijn meegegaan naar Londen om met de groep te trainen en de sfeer te proeven, maar zullen donderdag naar alle waarschijnlijkheid bij Jong Ajax hun rentree maken. Misschien, zo liet Koeman doorschemeren, kunnen zij in de thuiswedstrijd tegen Arsenal wel weer voor Ajax 1 in actie komen.

Om zeven uur plaatselijke tijd in de avond betrad de groep het veld van het stadion voor de training, daarbij luid toegejuicht door de meegereisde Ajax-supporters die vanaf de tribune het gebeuren gadesloegen.

Het sfeervolle stadion lag er prachtig bij en de Ajacieden waren zichtbaar onder de indruk van de omgeving, iets wat door het gezang van de fans nog werd versterkt . Na de warming-up volgde een passoefening terwijl aan de zijkant Wil Coort de keepers Lobont en Didulica onder handen nam. Vervolgens een uitgebreide afwerksessie en daarna was het alweer tijd voor de grote partij. Met aan beide kanten negen veldspelers trainden de Ajacieden op scherp.

Koeman, Krol en Bruins Slot zullen waarschijnlijk niet het achterste van hun tong hebben laten zien. Maar in ieder geval speelden in de partij met een hesje: Lobont, Trabelsi, Pasanen, Chivu, Van Damme, De Jong, Galasek, Pienaar, Maxwell, en Zlatan, die later wisselde met Van der Meyde. De definitieve opstelling maakt Koeman dinsdagmiddag pas aan zijn spelers bekend. Er zullen immers ook wel Arsenal-spionnen in het stadion gezeten hebben.

De achttien selectiespelers liepen vervolgens van het veld, maar Koeman liet Van der Vaart en O´Brien nog even blijven. Zij hebben immers een conditieachterstand in te halen. Na een pittige oefening mochten de twee ook naar binnen.