Menu
Ajax trapt af bij Willem II

Ajax trapt af bij Willem II

Ajax opent de competitie met een uitduel tegen Willem II. Bij de meeste mensen die de Amsterdamse club een warm hart toedragen, dwalen de gedachten bij het zien van dat affiche ongetwijfeld af naar de Willem II - Ajax van twee seizoenen geleden.

Hoogtandje van George Ogararu in de met 0-2 gewonnen uitwedstrijd uit het seizoen 2006-2007. Ajax kwam die middag nipt te kort voor de landstitel. Hoogtandje van George Ogararu in de met 0-2 gewonnen uitwedstrijd uit het seizoen 2006-2007. Ajax kwam die middag nipt te kort voor de landstitel.

Het elftal van toenmalig trainer Henk ten Cate kwam in Tilburg één doelpunt tekort voor de dertigste landstitel uit de clubgeschiedenis.

Ajax won het duel op Brabantse bodem met 0-2. Tegelijkertijd verpulverde PSV ruim 35 kilometer verderop Vitesse met 5-1, wat net genoeg bleek voor het derde kampioenschap op rij. AZ, dat vooraf de beste papieren had, ging in de laatste speelronde verrassend onderuit bij Excelsior Rotterdam: 3-2.

Bij Ajax kwam het mislopen van de titel destijds als een mokerslag aan. ,,Dit doet heel veel pijn'', was het alleszeggende commentaar van Ten Cate na afloop. De huidige trainer van het Griekse Panathinaikos weigerde echter de schuld bij zijn spelers te leggen. ,,Ik moet de groep juist een ontzettend groot compliment maken'', stamelde hij. ,,Als je kijkt waar Ajax stond en waar Ajax nu is, moeten we tevreden zijn. We hebben tot de laatste dag gestreden om het kampioenschap en de meeste doelpunten gemaakt van alle clubs. En dat met een heel jong team.’'

Ondanks die treurige zondagmiddag in april, is het stadion van de Tricolores Ajax de laatste jaren goed gezind. De laatste competitienederlaag in Tilburg stamt uit het seizoen 1998-1999. Mariano Bombarda en oud-Ajacied Dennis Schulp (2x) draaiden met hun treffers Ajax de nek om: 3-1.

Vorig seizoen behaalde Ajax een zwaarbevochten zege aan de Goirleseweg. Kennedy opende in natte omstandigheden al na drie minuten de score voor de bezoekers. Amper twee minuten later tekende Kevin Bobson tegen zijn voormalige werkgever voor de gelijkmaker: 1-1. Ajax bleef echter kalm en stelde voor rust orde op zaken door treffers van Klaas Jan Huntelaar en Jan Vertonghen. Laatstgenoemde werd bij zijn vrije trap danig geholpen door de blunderende doelman Maikel Aerts.

In het tweede bedrijf verloor Ajax, na een goed begin, gaandeweg de grip op de wedstrijd. Dat resulteerde een kwartier voor tijd in de aansluitingstreffer van Arjan Swinkels, die uit een vrije trap raak kopte: 2-3. De thuisploeg drong vervolgens flink aan, maar had telkens het vizier niet op scherp staan of stuitte op Maarten Stekelenburg.

Resultaten van de laatste vijf seizoenen:

2007/2008 Willem II - Ajax 2-3
2006/2007 Willem II - Ajax 0-2
2005/2006 Willem II - Ajax 0-2
2004/2005 Willem II - Ajax 1-3
2003/2004 Willem II - Ajax 2-5