Menu
Ajax trapt opnieuw af tegen Lyon

Ajax trapt opnieuw af tegen Lyon

Komende week maakt Ajax voor het tweede achtereenvolgende jaar zijn entree in de prestigieuze UEFA Champions League. In de Amsterdam ArenA bijt de ploeg van trainer Frank de Boer woensdag het spits af tegen Olympique Lyon. Deze ontmoeting is een herhaling van de eerste speeldag uit het seizoen 2002/2003 toen beide teams elkaar eveneens troffen in Amsterdam.

Ajax stuurde destijds de Fransen huiswaarts met een 2-1-nederlaag. Zlatan Ibrahimovic beleefde die avond zijn internationale doorbraak door twee treffers voor zijn rekening te nemen. Daarmee haalde de Zweed zijn gram op alle critici die hem na zijn eerste jaar bij Ajax al hadden afschreven. Vooral zijn eerste doelpunt in de elfde minuut was van grote schoonheid. Eerst nam hij de bal op prachtige wijze aan. Daarna stuurde hij aan de linkerkant van het strafschopgebied twee man het bos in en zag hij zijn schot via de binnenkant van de paal tegen de touwen belanden.

Tien minuten voor het rustsignaal verdubbelde Zlatan de score door een afgemeten voorzet van Victor Sikora af te ronden. Dat Ajax vervolgens onder hevige druk kwam te staan en in de 84ste minuut nog een tegentreffer van Sonny Anderson moest incasseren kon de pret niet drukken. Ajax was na een afwezigheid van vier jaar terug op het hoogste podium en Zlatan stak zijn neus aan het venster.

Litmanen strekt zich tot het uiterste in de thuiswedstrijd tegen Olympique Lyon in 2002. Litmanen strekt zich tot het uiterste in de thuiswedstrijd tegen Olympique Lyon in 2002.

,,Ik hoop dat dit de bevrijding is voor Zlatan”, sprak toenmalig trainer Ronald Koeman na afloop. ,,Dit was toch een stap naar een wedstrijd op een hoog niveau. Dat heeft hij prima gedaan, hij was in de eerste helft zo balvast en sterk. In de tweede helft was hij minder, maar hij heeft aangetoond dat hij de nummer 9 van Ajax kan zijn.” Negen jaar later behoort de 29-jarige Scandinaviër tot de allerbeste aanvallers van de wereld en speelt hij na omzwervingen langs Juventus, Internazionale en FC Barcelona tegenwoordig bij AC Milan.

Evenals in 2002 staat er nu met Frank de Boer opnieuw een oud-speler van de club aan het roer en beschikt Ajax over een jonge talentvolle groep. Tevens wordt de positie in de punt van de aanval opnieuw bemand door een speler van Scandinavische makelij: Kolbeinn Sigthórsson. Of de IJslander het huzarenstukje van Zlatan kan herhalen is de vraag. Saillant genoeg hebben beiden ondanks een verschillende speelstijl wel degelijk dingen gemeen. Sigthórsson is 21 jaar, Zlatan destijds bijna. Daarnaast hebben beide aanvallers een imposante torso en een snoeihard schot in de benen. De verdedigers van Olympique Lyon zijn gewaarschuwd.

Ajax - Olympique Lyon begint woensdag om 20:45 uur. Real Madrid en Dinamo Zagreb zijn de overige opponenten in groep D.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Koop je kaarten voor Ajax - Olympique Lyon online