Menu
Ajax trapt tegen ADO af voor drukke voetbalweek

Ajax trapt tegen ADO af voor drukke voetbalweek

Ajax focust zich op liefst drie thuiswedstrijden op rij. De Ajacieden spelen woensdag om 20.15 uur tegen ADO Den Haag, zaterdag wacht Roda JC en dinsdag komt Arsenal op bezoek in de Amsterdam ArenA.

Met het drukke thuisprogramma in aantocht, was er voor de Ajacieden weinig tijd voor treurnis over de verloren topper tegen AZ. Aan de vooravond van de Eredivisie-duels tegen ADO Den Haag (inhaalwedstrijd) en Roda JC (zaterdag 20.15 uur) kan de ploeg van trainer Danny Blind vooral hoop putten uit de wedstrijdfase waarin AZ werd overvleugeld. De middenvelders Olaf Lindenbergh en Tomás Galásek vormden het vertrouwenwekkende hart van de ploeg.

Helaas is de voormalige AZ’er Lindenbergh, naar aanleiding van zijn rode kaart tijdens AZ - Ajax, voor drie competitieduels geschorst (plus één duel voorwaardelijk). Tegen Arsenal kan de middenvelder wel weer van de partij zijn. Het prima spel van Urby Emanuelson en de doelgerichtheid van Sneijder zijn belangrijke wapens waarop Ajax tegen ADO wél kan rekenen.

Bij het matig aan de competitie begonnen ADO Den Haag treffen de Ajacieden een oude bekende. John O’Brien verruilde Ajax in de zomer voor de ploeg uit Den Haag. De Amerikaan zag zijn loopbaan als Ajacied de afgelopen jaren gedwarsboomd door een onvoorstelbare reeks blessures.

De Hagenaars speelden afgelopen vrijdag voor eigen publiek nog gelijk (0-0) tegen FC Twente. De ploeg vergaarde daarmee het vierde punt uit de eerste vier competitieduels. Tegen Heracles Almelo, SC Heerenveen en NAC Breda kwam de ploeg van trainer Frans Adelaar dit seizoen ook al moeizaam tot scoren. Haagse aanvallers als Geert den Ouden, Michael Mols (ook ex-Ajax) en de offensieve middenvelder Roy Stroeve hielden hun kruit tot nu toe redelijk droog.

Vergeleken met vorig seizoen heeft de ploeg uit de Hofstad aan ervaring en routine gewonnen. ADO Den Haag nam afscheid van oud-Ajacied Cedric van der Gun – hij vertrok naar Borussia Dortmund –, maar verwelkomde naast O’Brien ook Aleksandar Rankovic, Mols en Tomasz Rzasa. De inzetbaarheid van Rankovic is twijfelachtig. Hij liep tegen FC Twente een enkelblessure op.

De brilstand sierde het scorebord ook al na de laatste editie van Ajax - ADO Den Haag, vorig seizoen. Nadat de beide ploegen enkele maanden eerder al gelijk speelden in het Zuiderpark, stelde Ajax met het doelpuntloze gelijkspel opnieuw teleur. Waar toenmalig Ajax-coach Ronald Koeman in Den Haag een verwijt kon maken aan zijn collectief, bleef de trainer een verklaring schuldig na het duel in de ArenA. Ajax speelde mat en sloot voor het eerst in vier jaar weer eens een thuisduel in de competitie af zonder te scoren.

De laatste vijf keer:

2004-2005 Ajax – ADO Den Haag 0-0
2003-2004 Ajax – ADO Den Haag 4-0
1991-1992 Ajax – FC Den Haag 3-2
1990-1991 Ajax – FC Den Haag 5-0
1989-1990 Ajax – FC Den Haag 1-0