Menu

Ajax treedt voor veertiende keer thuis aan tegen Heerenveen

Ajax en SC Heerenveen staan zondag voor de veertiende keer tegenover elkaar in Amsterdam. De Friese en Noord-Hollandse clubs troffen elkaar in de hoofdstad elf keer voor de competitie en twee keer voor de beker.

Trainer Ronald Koeman moet zondag tegen SC Heerenveen diverse spelers missen. Zo zit Rafael van der Vaart zijn laatste schorsingsdag van de Nederlandse competitie uit en moet ook Johnny Heitinga geschorst toekijken. Hatem Trabelsi, Jelle van Damme en Steven Pienaar zijn wegens blessures niet van de partij.

,,Je moet er vanuit gaan dat Trabelsi tot de winterstop niet meer speelt", zegt Koeman. ,,Pienaar is er zondag ook nog niet bij en ik twijfel zelfs of hij Feyenoord volgende week wel haalt. Dat is een tegenvaller, want een speler als Pienaar, die het uitstekend deed op het middenveld, hadden we goed kunnen gebruiken. Maar vorig jaar hebben we het ook goed gedaan terwijl we veel geblesseerden hadden."

In eigen huis is Ajax ongeslagen tegen de Friezen. Tien keer won Ajax en een keer speelden de Amsterdammers in eigen huis gelijk. Dat was in december 1998 onder Jan Wouters, het bleef toen 0-0.

Drie keer coachte Ronald Koeman zijn ploeg tegen die van de afscheidnemende Foppe de Haan. Evenzovaak hield de Ajax-defensie 'de nul'. Zelf scoorde de ploeg in die drie wedstrijd acht maal (3-0, 3-0, 2-0).

De grootste overwinning die Ajax in eigen huis behaalde tegen SC Heerenveen dateert alweer van ruim tien jaar geleden. Op 10 november 1993 won Ajax met 8-3. Vijf seizoenen later bleven de Amsterdammers ook vijf doelpunten verwijderd van hun opponent en eindigde het duel in 7-2.

Dat de thuiswedstrijden tegen Heerenveen doelpuntrijk zijn voor Ajax blijkt uit het saldo van 40-11 na elf duels. Ook na de twee bekerwedstrijden viel er een hoog moyenne te noteren: 11-3.

Bij Heerenveen treft Ajax Richard Knopper. De geboren Hagenaar verruilde aan het begin van dit seizoen na een Grieks avontuur Ajax voor Heerenveen. Knopper staat tot juli 2005 onder contract in Amsterdam. Knopper speelde vorige week vrijdag een oefenwedstrijd met Heerenveen tegen Werder Bremen. De formatie uit Friesland verloor nipt met 1-2.

In de competitie verloor Heerenveen vijf keer, speelde de ploeg een keer gelijk en werden vijf duels gewonnen. Dat leverde zestien punten op en een mager doelsaldo van 11-12. ,,Ze laten in uitwedstrijden nog wel eens een steekje vallen", weet Ronald Koeman ook. ,,Dat ze maar drie punten uit uitwedstrijden halen, is natuurlijk te weinig voor een club als Heerenveen en dat ze thuis een uitglijder maken tegen FC Zwolle is ook niet goed. Maar nu is er een stop geweest, al weet ik dat ze hebben geoefend, en hebben ze zich kunnen herstellen. Heerenveen is wel een ploeg die het je voetballend moeilijk kan maken."

Ajax kreeg een tegendoelpunt meer voor de kiezen, maar scoorde liefst 22 meer goals dan de ploeg van De Haan. Met vier doelpunten elk voeren oud-Ajacied Gerald Sibon en Knopper de topscorerslijst aan bij Heerenveen.