Menu
Ajax treft Atlético voor tiende keer

Ajax treft Atlético voor tiende keer

Ajax treft in zijn eerste wedstrijd op het LG Amsterdam Tournament direct een goede bekende. Atlético Madrid is donderdag voor de tiende keer in de clubgeschiedenis de tegenstander. Zaterdag treffen de Ajacieden Arsenal.

Marc Overmars dendert voorbij zijn tegenstander, tijdens de laatste editie van Ajax - Atlético Madrid (op 15 maart 1997). Donderdag treffen beide clubs elkaar opnieuw in de Amsterdam ArenA tijdens het LG Amsterdam Tournament. Marc Overmars dendert voorbij zijn tegenstander, tijdens de laatste editie van Ajax - Atlético Madrid (op 15 maart 1997). Donderdag treffen beide clubs elkaar opnieuw in de Amsterdam ArenA tijdens het LG Amsterdam Tournament.

Ajax tegen Atlético Madrid blaast de herinnering aan de fraaie uithaal van Dani nieuw leven in. Beide clubs troffen elkaar voor het laatst op 19 maart 1997 in het Estadio Vicente Calderon. De inzet van de returnwedstrijd was een plek in de halve finale van de Champions League. Daniel da Cruz Carvalho zag zijn memorabele afstandschot, in blessuretijd, in de kruising verdwijnen. Ploeggenoot Tijjani Babangida loodste de ploeg van Louis van Gaal vervolgens definitief (2-3) richting halve finale. Ronald de Boer nam in de Spaanse hoofdstad de eerste Ajax-treffer voor zijn rekening.

Twee weken eerder troffen beide ploegen elkaar in de - dat seizoen nog gloednieuwe - Amsterdam ArenA. Ajax en Atlético Madrid ontmoetten elkaar dus voor het laatst in Amsterdam in het seizoen 1996-1997. Het eerste kwartfinaleduel leverde geen winnaar op: 1-1. Edwin van der Sar wist zich al na acht minuten verslagen door een kopbal van Atlético-spits Juan Esnaider. Kort na rust schonk Patrick Kluivert de thuisclub een beter perspectief voor de return in Madrid. De Ajacied rondde een kaats met Jari Litmanen krachtig af. De Madrileense doelman José Molina was in Amsterdam een nauwelijks te nemen hindernis.

Ajax en Atlético Madrid troffen elkaar voor het eerst in het seizoen 1968-1969. In het toenmalige Intertototoernooi had de formatie van Rinus Michels weinig moeite met de tweede club uit Madrid. Gesterkt door de met 2-0 gewonnen thuiswedstrijd kwam Ajax twee maanden later in Spanje tot een gelijkspel: 1-1. Dat de return zo lang op zich liet wachten had alles te maken met de competitievorm waarin de Intertoto werd gespeeld. Na twee duels tegen Atlético en een tweeluik tegen Torino Calcio was Ajax winnaar van de curieuze zomercompetitie.

De laatste Ajax - Atlético Madrid eindigde in een gelijkspel (1-1). Patrick Kluiivert scoorde de enige Ajax-treffer. De laatste Ajax - Atlético Madrid eindigde in een gelijkspel (1-1). Patrick Kluiivert scoorde de enige Ajax-treffer.

Heel veel meer dan sportieve eer leverde die ‘competitiewinst’ de Ajacieden niet op. Het toernooi om de Europa Cup voor landskampioenen en de strijd om de nationale titel waren, vanzelfsprekend, veel belangrijker. Europees deed Ajax van zich spreken door, als eerste Nederlandse club, de finale van de Europa Cup te bereiken. In de finale in Madrid was AC Milan te sterk.

Donderdag voegen Ajax en Atlético Madrid op het LG Amsterdam Tournament een nieuw hoofdstuk toe aan hun gezamenlijke historie. Klik hier voor meer informatie over de kaartverkoop.

Kijk hier voor meer informatie over het LG Amsterdam Tournament.

De statistieken:

De negen eerdere ontmoetingen tussen Ajax en Atlético Madrid (inclusief vriendschappelijke duels) leverden de Amsterdammers drie keer een overwinning op. Drie keer eindigde een wedstrijd onbeslist. Ajax verloor drie duels (één keer na het nemen van strafschoppen, zie onder).

Alle onderlinge duels op een rijtje:

Ajax - Atlético Madrid 2-0 (14-8-1968, Intertoto)
Atlético Madrid - Ajax 1-1 (23-10-1968, Intertoto)
Atlético Madrid - Ajax 1-0 (14-4-1971, halve finale Europa Cup I)
Ajax - Atlético Madrid 3-0 (28-4-1971, halve finale Europa Cup I)
Atlético Madrid - Ajax 1-1 (21-8-1980, vriendschappelijk duel om Copa de Villa Madrid; Ajax verliest na strafschoppen)
Ajax - Atlético Madrid 0-1 (18-8-1984, vriendschappelijk duel om Philips Cup)
Atlético Madrid - Ajax 3-1 (17-5-1994, vriendschappelijk)
Ajax - Atlético Madrid 1-1 (5-3-1997, kwartfinale Champions League)
Atlético Madrid - Ajax 2-3 (19-3-1997, kwartfinale Champions League)