Menu
Ajax treft beste amateurs van Nederland

Ajax treft beste amateurs van Nederland

Ajax speelt dinsdagavond in Emmen zijn derde oefenwedstrijd in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. WKE, de club die in juni op miraculeuze wijze het algeheel amateurkampioenschap van Nederland veroverde, is de tegenstander van de Amsterdammers.

Voetbalvereniging Woonwagen Kamp Emmen (WKE) kan terugkijken op het meest succesvolle en spectaculaire seizoen uit de geschiedenis van de club. Onder leiding van oud-profvoetballer André Paus kroonden de Emmenaren zich tot algeheel kampioen van de zondagamateurs. Vervolgens werd tegen zaterdagkampioen Rijnsburgse Boys gestreden om het algeheel kampioenschap van Nederland voor amateurs. Deze dubbele confrontatie eindigde op een manier die ze in Drenthe niet snel zullen vergeten.

WKE verloor de heenwedstrijd met 1-0 en stond zaterdag 20 juni voor de loodzware opgave die achterstand goed te maken. De return op eigen terrein kende aanvankelijk een dramatisch verloop. Rijnsburgse Boys pakte in de tweede helft een 0-2-voorsprong en leek zeker van de landstitel. Vanaf de 88ste begon echter het wonder van Emmen. WKE kwam terug tot 2-1, tot 2-2 en sleepte er dankzij de 3-2 zelfs een verlenging uit (uitdoelpunten telden niet dubbel). In de twee keer vijftien minuten extra tijd werd het zelfs 4-2, maar slaagde Rijnsburgse Boys er vlak voor het laatste fluitsignaal weer in de 4-3 te maken. Dat betekende strafschoppen.

Ook die loterij verliep tumultueus. Beide ploegen misten hun eerste drie penalty’s. Daarna trof WKE wel twee keer doel en miste Rijnsburgse Boys de laatste penalty. De Emmenaren kroonden zich zo voor het eerst in de geschiedenis algeheel amateurkampioen van Nederland. ,,WKE beleeft een prachtige zomer met het kampioenschap van Nederland”, zegt voorzitter Hinke Wolters. ,,We zijn er eigenlijk nog steeds van aan het bijkomen en beseffen het soms nog niet helemaal. Hoger dan dit kunnen we eigenlijk niet meer komen.”

Ajax, op trainingskamp in De Lutte, betreedt dinsdagavond om 19.30 uur het inmiddels heilig verklaarde gras van sportpark Grote Geert. Trainer van WKE is niet meer André Paus (hij vertrekt naar Spakenburg), maar John de Wolf. Het is de derde keer dat Ajax oefent tegen WKE. In 1973 werd het 18-0 en een jaar later 10-1 van de Amsterdammers. Voorzitter Wolters maakte in 1974 namens WKE de enige treffer en kan naar verluidt daarom nog steeds in ieder restaurant in Emmen gratis eten. ,,We kijken enorm uit naar de komst van Ajax”, zegt Wolters. ,,Het veld ligt er mooi bij en alle kaarten zijn uitverkocht. We verwachten 4.000 toeschouwers. Het zal geen 18-0 of 10-1 worden. WKE is nu veel beter dan in de jaren zeventig. Maar winnen doen we niet, hoor. Nee, ze hoeven niet bang te worden in Amsterdam. We hopen op een leuke wedstrijd voor het publiek.”

Foto: PRO SHOTS / Jan Kanning