Menu
Ajax treft in Heerenveen 'angstgegner'

Ajax treft in Heerenveen 'angstgegner'

In het Abe Lenstra Stadion ontvangt sc Heerenveen zaterdagavond Ajax. Afgelopen seizoen gingen de Amsterdammers nog (letterlijk) onderuit op Friese bodem.

Op 30 december 2005 werd sc Heerenveen - Ajax gespeeld op een tapijt van sneeuw en ijs. Sneeuwstormen en ijsregens geselden de 22 spelers op het veld, de scheidsrechter plus zijn assistenten en het publiek. Dat de Friezen, die tegen Ajax afscheid namen van Klaas Jan Huntelaar, die barre avond met 4-2 wonnen, zal door velen in de noordelijke provincie als hartverwarmend zijn ervaren. Huntelaar had met één treffer en zijn prima spel een groot aandeel in de Friese overwinning. Met een staande ovatie werd de spits voortijdig naar de kant gehaald door Heerenveen-trainer Gertjan Verbeek. Na de winterstop droeg Huntelaar al het Amsterdamse roodwit.

Ruim een maand na de 'sneeuw- en ijzelwedstrijd' in het Abe Lenstra Stadion stonden Ajax en sc Heerenveen opnieuw tegenover elkaar. Ditmaal op een beter bespeelbare grasmat. Weeralarmen bleven uit voor, tijdens en na het kwartfinaleduel in het bekertoernooi. Dat was rond de jaarwisseling nog heel anders. In Heerenveen loodste de kersverse Ajacied Huntelaar de Amsterdammers in het nieuwe jaar naar een 0-3 zege.

Zijn competitietreffers voor Ajax en sc Heerenveen maakten van Huntelaar de topscorer van het seizoen 2005-2006. Zaterdag keert Huntelaar dus weer terug op de hem vertrouwde Friese bodem. De spits speelde anderhalf seizoen bij de Friese club.

De laatste competitienederlaag (in een uitwedstrijd) van Ajax tegen Heerenveen staat niet op zichzelf. Ajax boekte zijn laatste competitiezege in het Abe Lenstra Stadion in het seizoen 2002-2003: 0-3. Het laatste gelijkspel werd behaald in de voetbaljaargang 2000-2001: 1-1. Gezien het fikse aantal nederlagen dat Ajax de afgelopen tien jaar leed in Heerenveen, hebben de Friezen zich ontwikkeld tot een heuse angstgegner.

Heerenveen en Vitesse waren de clubs die midweeks niet in actie kwamen in de Eredivisie. Ajax speelde wel. De Amsterdammers wonnen met 2-0 van ADO Den Haag. Omdat ook PSV won blijft het verschil tussen de koploper en de Eindhovense formatie twee punten. De Friezen - Heerenveen bezet de achtste plek - speelden afgelopen zondag de altijd beladen ‘derby van het noorden’ tegen FC Groningen. Heerenveen sloot het prestigeduel met een prima gevoel af: 4-2. De zege is vanuit Fries oogpunt bezien een goede generale voor het treffen met Ajax. Nieuwkomer Afonso Alves stal met zijn drie treffers de show tegen de Groningers. Friend scoorde de vierde Friese goal. Met de goals van Levchenko kwamen de gasten in de slotfase nog wel dichterbij. De treffers van de geboren Rus kwamen te laat om écht van belang te zijn.

Alves ontpopt zich dit seizoen tot een waardig opvolger van Huntelaar. De 25-jarige Braziliaan kwam over van het Zweedse Malmö FF en is met zijn 7 treffers de huidige topscorer in de Eredivisie. Kenneth Perez en Wesley Sneijder staan in datzelfde klassement iets lager gerangschikt. De middenvelders troffen tot nu toe ieder vijf keer doel. Heerenveen - Ajax draait natuurlijk vooral om het veroveren van drie punten. De strijd om een zo hoog mogelijke plek op de topscorerslijst, een strijd tussen Alves, Sneijder, Perez en Huntelaar, maken de komende wedstrijd extra pikant.

Heerenveen - Ajax, de laatste vijf keer (in competitieverband)

2005-2006: 4-2
2004-2005: 2-1
2003-2004: 4-1
2002-2003: 0-3
2001-2002: 5-1
2000-2001: 2-2