Menu
Ajax treft in Willem II ploeg in nood

Ajax treft in Willem II ploeg in nood

Met Willem II treft Ajax woensdagavond om 20.15 uur een ploeg in het nauw. De Tilburgse Tricolores bezetten de voorlaatste plaats op de ranglijst. Een positie die niet bepaald strookt met de historie van de Brabantse club. Willem II valt nauwelijks weg te denken uit de Nederlandse Eredivisie. Het Tilburgse rood, wit en blauw hoort op het hoogste niveau thuis. Erbarmen met de komende tegenstander is begrijpelijk, maar niet op zijn plaats. Daarvoor kan Ajax de punten zelf veel te goed gebruiken.

De laatste, vorig seizoen gespeelde editie van Ajax - Willem II leverde de thuisploeg uiteindelijk een 2-0 overwinning op. De zege was vooral bijzonder voor Ajax-trainer Danny Blind. Na verliespartijen tegen PSV en sc Heerenveen mocht de opvolger van Ronald Koeman eindelijk proeven van het spreekwoordelijke zoet der overwinning. De doelpunten van Nicolae Mitea en Ryan Babel bezorgden Blind zijn eerste victorie als hoofdtrainer. Mitea bezorgde de thuisploeg al na twintig minuten de leiding. Ajax verzuimde daarna lang om het duel te beslissen. Pas in de negentigste minuut stelde Ryan Babel de Ajax-zege definitief veilig.

Eerder dit seizoen was er sprake van een vrijwel identiek scenario tijdens Willem II - Ajax. Ook in het Willem II-stadion nam Ajax, ditmaal door een treffer van uitblinker Tomás Galásek, de leiding. Vier minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd bracht Angelos Charisteas opluchting in het Amsterdamse kamp. De Griek bepaalde de eindstand opnieuw op 2-0 in het voordeel van de Ajacieden.

Terugblikkend op de vorige voetbaljaargang valt op dat Ajax tweemaal aantrad op Tilburgse bodem. In competitieverband werden de voor eigen publiek acterende Tilburgers met 1-3 verslagen. In het treffen, later dat seizoen in de strijd om de Gatorade Cup, liepen de gasten in meerdere opzichten averij op. Dat de Amsterdammers door een treffer van Tom Caluwé (inmiddels spelend voor FC Utrecht) werden uitgeschakeld in het bekertoernooi, deed pijn. Nog pijnlijker was de trieste aftocht van Ajacied Maxwell. De Braziliaan liep een kruisbandblessure op en keerde als Ajacied nooit meer terug in wedstrijdverband. Ajax en Maxwell hebben hun onderlinge contract inmiddels ontbonden.

Na de strijd tegen degradatiekandidaat Willem II (dat afgelopen vrijdag nog een belangrijke zege boekte op RBC) wacht zondag alweer de volgende tegenstander voor Ajax. Dan reist de ploeg van Blind af naar het Zuiderpark voor de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag. Het weekend daarop treedt RBC Roosendaal aan in de ArenA. Voor de drie wedstrijden geldt slechts een opdracht: vooral geen punten laten liggen.

Ajax - Willem II de laatste 5 keer:

2004-2005: 2-0
2003-2004: 6-0
2002-2003: 3-0
2001-2002: 4-1
2000-2001: 1-1