Menu

Ajax treft ‘nieuw’ ABS op uitverkocht sportpark Looënk

Ajax kruist vanavond de sportieve degens met ABS. Of, beter gezegd: de voetbaltak van de omnisportvereniging uit Bathmen. Vanaf het sportpark Looënk kijkt ABS-secretaris Jan Stokkers alvast vooruit. Het bestuurslid behoort tot de 150 vrijwilligers die in de afgelopen maanden hun steentje bij droegen aan de voorbereiding op een -zonder twijfel- memorabele avond voor ABS. Het treffen is met 3500 toeschouwers in elk geval uitverkocht.

‘De Godenzonen komen naar het paardendorp’ is zonder twijfel de opvallendste aankondiging op de website van ABS voetbal. ,,In Bathmen zijn een manege plus een concours hippique die nationaal redelijk bekend zijn’’, licht Stokkers de link toe tussen Bathmen en ‘het paardendorp’.
Absbathmen.nl heeft de afgelopen maanden een heus mini-archief opgebouwd. Alle artikelen blikken vooruit naar het treffen tussen de Algemene Bathmense Sportvereniging en de Amsterdamse Football Club Ajax. Onder meer de regionale krant De Stentor wijdde al een bondige vooruitblik op het vriendschappelijke treffen. ‘De Bathmenaren hanteren nog net geen nagelschaartje om het veld te snoeien’ is de teneur van het artikel in De Stentor. Alleen voor de bijbehorende foto hanteert een medewerker van ABS het nagelgereedschap. Lachende clubgenoten flankeren de fijnbesnaarde ‘grasmaaier’.

,,Sinds we in februari hoorden dat Ajax zou komen, zijn we aan het werk gegaan’’, vervolgt Stokkers. Verschillende commissies namen sindsdien elk een werkgebied voor zijn rekening. Beveiliging, pr, catering , sponsoring; aan vrijwel alles is gedacht. Ook praktisch gezien. Om vanavond ook de toeschouwers met een staanplaats goed zicht te bieden, zijn zeshonderd pallets neergelegd. Wie achteraan staat, kijkt zo over de eerste rijen heen.

Zaterdagochtend werden de laatste kaarten voor ABS-Ajax aan de man gebracht. Niet zonder trots meldt Stokkers dat geen kaartje meer wordt verkocht. ,,Ons sportpark kan 3500 toeschouwers gelukkig goed hebben’’, weet het bestuurslid van de derdeklasser in het zondagvoetbal. Van de vijf (bier)tappunten rond het veld tot de tent waar vips en sponsors worden opgevangen. En van de suppoosten tot een speciaal voor de gelegenheid vol geschreven programmablad. Het programmaboekje wordt een collectors item, belooft de clubsite. De Bathmense vereniging houdt zo veel mogelijk organisatorische aspecten in eigen handen. Bewust. Suppoosten van ABS én Ajax zullen gebroederlijk de orde bewaken op het sportpark.

Het treffen van vanavond wordt vanavond geleid door profscheidsrechter René Temmink. Een logische keuze, vooral omdat Temmink woont in het nabijgelegen Deventer. ,,Hij vond het direct leuk om dit duel te fluiten. Hij werkt ook voor een sponsor van ons. We zijn een lokale club met, gelukkig, heel veel vrijwilligers. Net als bij andere clubs zijn zij ook bij ons hard nodig. Niet alleen bij ‘gewone’ wedstrijden, zeker ook bij een bijzonder duel als dit. Ook dankzij hun ‘loopt’ het tot nu toe allemaal goed. Gelukkig.’’
Stokkers geeft tenslotte nog een korte typering van ABS voetbal. Buiten deze balsport om worden liefst negen takken van sport beoefend onder de naam ABS. Dat waren het zelfs meer, maar de hockeytak is net gestopt. ,,Hier wordt prestatief en recreatief gevoetbald. In totaal telt onze tak zo’n 400 leden. Allen voetballende leden.’’ Voorafgaand aan ABS-Ajax spelen twee jeugdploegen een voorwedstrijdje. Het oefenduel tegen de Amsterdammers wordt ook aangegrepen om de selectieleden in het nieuw te steken. Om de drie jaar ontvangen de spelers nagelnieuwe wedstrijdkleding. Vanavond dus een ‘gloednieuw’ ABS tegen een ‘gloednieuw’ Ajax. Vooral als het aankomt op kleding. Ook de Ajacieden spelen, vanzelfsprekend, in nieuw tenue. ABS hult zich traditioneel in een shirt met zwarte en witte banen. Een zwart broekje en zwarte kousen completeren het geheel.
Voorzitter Frank Thelosen gaf in de aanloop naar het duel eerlijk toe ‘best al een beetje zenuwachtig te zijn’. Gezonde wedstrijdspanning. Het duel past in elk geval moeiteloos in het rijtje met eerdere professionele tegenstanders. Afgelopen jaar kwam Go Ahead Eagles op bezoek bij ABS, zestien jaar terug was dat het grote FC Barcelona.

Hebben ook bij Stokkers de zenuwen al toegeslagen? Het antwoord is ontkennend en nuchter tegelijk. ,,Als commissie voer je in de aanloop alle taken uit. Kwestie van afvinken. Normaal gesproken loopt alles dan goed.’’