Menu

Ajax treft op revanche belust De Graafschap

Ajax reist zondag voor de dertiende keer in de historie naar Doetinchem om tegen De Graafschap te spelen. Van de twaalf voorafgaande duels won Ajax precies de helft, speelde de club vier keer gelijk en verloren de Amsterdammers twee keer. De Graafschap zal zich niet naar de slachtbank laten lijden. Zij zullen de nederlaag die ze leden tegen Jong Ajax, willen verhalen op Ajax 1.

Net als vorige week na de nederlaag tegen Heerenveen is het ook nu de vraag hoe Ajax zich zal herstellen. Toen ging het goed met een 4-1 resultaat tegen Willem II. Maar de Europese uitschakeling is wel van een ander gehalte.

Petri Pasanen, Ferdi Vierklau, Cedric van der Gun, Yakubu en Daniel Cruz zijn zeker nog niet van de partij. Ook Zlatan moet dit duel nog langs de kant bekijken, vanwege zijn schorsing. Hatem Trabelsi is nog een twijfelgeval. De Tunesiër redde het donderdagavond nog niet om te spelen, maar misschien kan hij de komende dagen wel worden klaar gestoomd voor De Graafschap.

Topscorer Rafael van der Vaart mag natuurlijk gewoon spelen, want zijn schorsing was alleen van toepassing op de wedstrijd tegen FC Kopenhagen.

De Graafschap won voor het laatst in eigen huis van Ajax in het seizoen 1975/1976. Toen werd het 2-1. Maar de laatste puntendeling is recenter van aard. Op 19 december 1999 eindigde het duel in 1-1. Ajax won in het seizoen 1997/1998 met het grootste verschil, 1-8. In die wedstrijd scoorde Edwin van der Sar zijn eerste doelpunt voor Ajax. Uit een strafschop zette hij de 0-8 op het scorebord. Benni Mc Carthy was de spekkoper. De Zuid-Afrikaan produceerde een hattrick en Litmanen scoorde ook twee keer. Peter Hoekstra en Ronald de Boer maakten de productie compleet.

Maar dat is oude koeien uit de sloot halen. Belangrijker is wat Ajax recent tegen De Graafschap deed. Het meest recent is de ontmoeting die Jong Ajax vorige week dinsdag had met de formatie van Jurrie Koolhof. Met 2-0 won dat Ajax van de Doetinchemmers, die in Peter van Vossen een aanjager van formaat hadden. De Zeeuw is er echter zondag niet bij vanwege een schorsing. Maar De Graafschap is in eigen huis goed bezig dit seizoen. Alleen Vitesse ging met drie punten weg uit de Achterhoek.

Vorig seizoen won Ajax met 1-3 in stadion De Vijverberg. Het team dat daar in actie kwam, lijkt veel op de huidige formatie. Slechts drie spelers van vorig seizoen, Chris Kanu, Petri Pasanen en Shota Arveladze zijn er zondag zeker niet bij.