Menu
Ajax treft ploeg met groeiend vertrouwen

Ajax treft ploeg met groeiend vertrouwen

Ajax staat zondag (12.30 uur) op Het Kasteel tegenover Sparta. De ploeg van trainer Henk ten Cate treft in de thuisclub een ploeg met groeiend zelfvertrouwen. De Spartanen herstellen zich redelijk van de matige seizoensstart.

Aan de laatste twee competitieduels hielden de Amsterdammers slechts een punt over. Afgelopen zondag werd gelijkgespeeld tegen FC Twente (1-1). PSV verliet de Amsterdam ArenA een week eerder met een nipte overwinning: 0-1. De Ajacieden verloren de koppositie daarmee (tijdelijk) aan de Eindhovenaren. Donderdagavond besloten de Ajacieden hun voetbalreis naar Tsjechië met een gelijkspel (0-0) tegen Sparta Praag.

Sparta maakte in de achterliggende weken juist een gestage opmars. De ploeg van trainer Wiljan Vloet was lang hekkensluiter in de Eredivisie. Inmiddels is ADO Den Haag de nummer laatst. Met de zege op NEC (1-2) deden de Rotterdammers vorig weekeinde goede zaken. De Spartanen knokten zich op de ranglijst inmiddels ook langs RKC Waalwijk. Het verschil met de Waalwijkse equipe is twee punten. Het gat met de Hagenaars is vijf punten. ADO speelde wel een (gestaakte) wedstrijd minder.

Afgelopen seizoen verlieten de Ajacieden Het Kasteel met een zwaarbevochten zege. Na de openingsgoal van Sjaak Polak, en pover Ajax-spel, ontpopte Nigel de Jong zich tot de redder in nood. De middenvelder trof tweemaal doel en bracht zijn ploeg daarmee alsnog op het juiste spoor. ,,Als we Ajax een keer hadden kunnen pakken was het vandaag geweest’’, keek Sparta-trainer Vloet teleurgesteld terug. Ajax-trainer Danny Blind was vanzelfsprekend blij met de zege. Al liet de Zeeuw ook zijn teleurstelling over het matige spel van zijn ploeg duidelijk blijken. De Spartanen speelden brutaal en gedurfd. Wat betreft inzet leverden de Amsterdammers een 45 minuten durende wanprestatie. Het forse aantal geblesseerden binnen de Ajax-selectie was niet meer dan een verzachtende omstandigheid. De lovende woorden aan het adres van doelpuntenmaker De Jong waren volkomen op hun plaats. ,,Nigel is een speler met een leeuwenhart’’, sprak Blind over zijn middenvelder.

Aron Winter maakte op 14 april 2002 deel uit van het elftal Spartanen dat met 0-4 van Ajax verloor. Dit seizoen is Winter trainer van Jong Ajax. Aron Winter maakte op 14 april 2002 deel uit van het elftal Spartanen dat met 0-4 van Ajax verloor. Dit seizoen is Winter trainer van Jong Ajax.

In de selectie van Sparta springen twee oud-Ajacieden in het oog. Anthony Obodai verruilde afgelopen seizoen al het Amsterdamse roodwit voor het Rotterdamse rood en wit. De Ghanees ontpopte zich razendsnel tot een betrouwbare controleur op het middenveld. Yannis Anastasiou maakte deze zomer de overstap naar de club uit de Maasstad. De Griekse spits loert als vanouds op nieuwe kansen en treffers. Met een goal in elf competitieduels, beleeft de altijd goedlachse Anastasiou een ronduit stroeve start bij zijn nieuwe werkgever.

Het seizoen 2001-2002 blijft een zware bladzijde in de lange clubgeschiedenis van Sparta. De Rotterdammers degradeerden voor het eerst in hun bestaan uit de eredivisie. De ruime nederlaag tegen Ajax (op 14 april 2002) was symptomatisch voor de uiteindelijke ondergang. Mido was met drie treffers die zondagmiddag de grote man bij de Amsterdammers. Tien minuten voor tijd bepaalde Zlatan Ibrahimovic de eindstand op 0-4. Met oud-Ajacied Frank Rijkaard aan het trainersroer daalden de Zuid-Hollanders weken later verplicht af naar het lagere niveau. De misère in Rotterdam stond dat seizoen in schril contrast met de successen van de Amsterdamse club. De ploeg van trainer Ronald Koeman besloot de voetbaljaargang 2001-2002 met 'de dubbel': de landstitel en de nationale beker. Afgelopen seizoen (2005-2006) keerde de oudste profclub van Nederland terug op het niveau waar het in elk geval historisch gezien thuishoort. Sparta zal dit seizoen opnieuw alles op alles moeten zetten om een nieuwe degradatie af te wenden.

Sparta – Ajax, de laatste vijf keer:

2005-2006: 1-2
2001-2002: 0-4
2000-2001: 3-0
1999-2000: 1-2
1998-1999: 2-0