Menu
Ajax treft sterke opponent in Werder Bremen

Ajax treft sterke opponent in Werder Bremen

Tussen de relatief gemakkelijke tegenstanders ADO Den Haag en Excelsior treedt Ajax woensdagavond aan tegen het sterke Werder Bremen.

De UEFA Cupwedstrijd tegen de Duitse nummer twee vindt plaats om 20.30 uur in het Bremense Weser Stadion. Scheidsrechter is de Portugees Lucilio Cardoso Cortez Batista. De return in de Arena is op 22 februari. Voor beide ploegen is het een mogelijkheid om te laten zien hoe het nu echt met de vorm is gesteld.

De beide nummers twee in de eigen competitie hebben een omgekeerde prestatiecurve: waar Ajax de afgelopen weken wint, heeft de Duitse ploeg juist al twee nederlagen op rij geleden. Afgelopen zondag verloor Werder zelfs met 4-1 van de huidige nummer drie VfB Stuttgart. Toch moeten de nederlagen in perspectief worden gezien, want het verlies van vorige week was tegen koploper Schalke. De ploeg van trainer Thomas Schaaf blijft daarom een tegenstander van formaat.

Hoewel Werder geen onbekende ploeg is voor Nederlandse tegenstanders - zowel PSV als Feyenoord ontmoette de club de afgelopen jaren - is het voor Ajax de eerste keer dat het de Duitsers ‘niet-vriendschappelijk’ treft. Maar ook de vriendschappelijke historie is klein: de enige ontmoeting was in 1977 tijdens een toernooi in Bremen. Doelpuntenmaker van toen aan Ajax-zijde was Sören Lerby, de uitslag was 1-1.

Edgar Davids is tegen Werder Bremen niet inzetbaar, aangezien hij met Tottenham Hotspur al in Europa speelde. Edgar Davids is tegen Werder Bremen niet inzetbaar, aangezien hij met Tottenham Hotspur al in Europa speelde.

Toch hadden Ajax en Werder recent contact met elkaar: in de winterstop verkocht Ajax Markus Rosenberg aan de Bundesligaclub. Speelgerechtigd is de Zweed echter niet omdat hij eerder dit seizoen Europees al speelde voor Ajax. Dit zelfde geldt overigens voor Edgar Davids, die met Tottenham Hotspur al (20 minuten) actief was in Europa.

Wie wel tot de selectie behoort is een andere oud-Ajacied, Petri Pasanen. De Fin verliet Ajax drie jaar geleden om zijn geluk te beproeven bij Portsmouth. Daar verbleef hij maar kort, want in hetzelfde jaar nog tekende de Finse verdediger bij de Duitse kampioen. Toch is de kans klein dat Pasanen speeltijd krijgt: hoewel hij dit seizoen in de basis begon, is hij zijn plaats kwijt na de komst van international Per Mertesacker.
Andere internationals bij de Duitsers zijn spits en Bundesliga-topscorer Miroslav Klose, Torsten Frings, Frank Baumann, Christian Schulz, Tim Borowski, Patrick Owomoyela, de Deen en oud-Heerenveen-speler Daniël Jensen, de Kroaat Jurica Vranjes, de Portugees Almeida, de Kameroenees Pierre Wome en de Braziliaan Diego. Een andere bekende naam is Ivan Klasnic, maar deze Kroaat zal zeker niet meespelen. Na een mislukte niertransplantatie is het zelfs de vraag of de spits ooit nog aan voetballen zal kunnen toekomen.

Als Ajax de dubbele ontmoeting met Werder Bremen wint, volgen in maart twee wedstrijden tegen de winnaar van de confrontatie tussen Spartak Moskou en Daniël de Ridders Celta de Vigo. Ook dan begint Ajax met een uitwedstrijd.