Menu

Ajax treft vernieuwd RBC

Ajax treft zaterdagavond in Roosendaal een bijna compleet ander RBC dan vorig seizoen in hetzelfde stadion. Veel basisspelers van toen hebben de club afgelopen zomer verlaten. RBC is na het eerste competitie-optreden van deze jaargang nog zonder punten.

RBC startte het seizoen vorige week zaterdag enigszins teleurstellend door met 3-1 te verliezen van FC Twente. Maar de Enschedese treffers kwamen pas na rust tot stand bij een 0-1 achterstand. Tininho had namens RBC eerst doel getroffen uit een vrije trap.

Bij RBC is dit seizoen het nodige veranderd. Met het aantrekken van Danny Hesp heeft trainer Robert Maaskant een speler in huis gehaald die inmiddels al 376 competitiewedstrijden - waaronder negen in het Ajax-shirt - in Nederland heeft gespeeld. Ook Zaandammer Robert Molenaar kan bogen op een imponerend rijtje wedstrijden. Na een verblijf van ruim zeven seizoenen in Engeland keerde de 34-jarige Molenaar in de zomerstop terug naar Nederland.

De meest ervaren voetballer die bij RBC rondliep, Carlos van Wanrooy die vorig seizoen werd overgenomen van RKC Waalwijk, verkaste echter deze week naar De Graafschap. Maaskant kreeg daar Damien Hertog voor terug. Hertog speelde van 1999 tot 2002 ook al bij RBC.

Maaskant heeft de afgelopen zomer ook een Ajacied in de armen kunnen sluiten. Pius Ikedia verliet het noorden van het land waar hij verhuurd was aan FC Groningen en streek - eveneens op huurbasis - neer in Roosendaal. Zijn collega's in de voorhoede zijn ook allemaal nieuw bij RBC. Sammi Youssouf speelde eerder voor AB Kopenhagen en Pablo Niño werd gehuurd van Betis Sevilla.

Met zoveel nieuwe spelers lijkt het logisch dat RBC zijn draai nog moet vinden. Vorig seizoen eindigde de ploeg op de dertiende plaats. Dat was ver boven de gevarenzone, waar de club door bijna heel Nederland al was ingepraat. Van dat team zijn echter weinig spelers over. Onder andere Wim de Ron, Pascal Heije, Geert den Ouden, Sander Keller, David Nascimento, Mitchell Piqué , Henk Vos en Ebrima Sillah zijn vertrokken.

Deze spelers kwamen vorig seizoen bijna allemaal nog uit tegen Ajax in het Vast en Goed stadion. Daarin zagen zij dat Ajax een comfortabel ogende 3-0 voorsprong nam door treffers van Ibrahimovic, Galásek en Chivu. De laatste minuten werd het echter nog reuze spannend toen Wooter en Den Ouden voor aansluiting zorgden. Verder kwam RBC niet, waardoor Ajax met drie punten uit Brabant vertrok.

De laatste twee wedstrijden in Roosendaal won Ajax nadat de ploeg drie keer scoorde. Vorig jaar dus met 2-3 en het seizoen ervoor met 1-3. In de Arena was Ajax met 2-0, 4-3 (beker) en 4-1 ook telkens te sterk de afgelopen twee seizoenen.