Menu

Ajax treft Vitesse voor derde keer dit seizoen

Ajax krijgt donderdagavond voor de derde keer dit seizoen te maken met Vitesse. In Arnhem eindigde de zeer enerverende wedstrijd in een 3-2 overwinning voor de geelzwarten. Daarna troffen beide teams elkaar in het Amstel Cuptoernooi. Na 90 minuten was de stand gelijk. In de verlenging schoot Claessens met een golden goal Vitesse naar de volgende ronde. Of Ajax in staat is het spreekwoord 'drie keer is scheepsrecht' eer aan te doen, weten we donderdagavond om half elf.

Eindelijk vindt de wedstrijd doorgang. Het duel was al in het weekeinde van 21/22 april vastgesteld, maar werd vanwege onvoldoende begeleidingsmogelijkheden voor de Vitesse-fans verschoven.

Vitesse moet het stellen zonder enkele vaste waarden. Victor Sikora en Marc van Hintum zijn geschorst voor het duel tegen Ajax en Bob Peeters raakte tegen Heerenveen geblesseerd. Zijn meespelen is onzeker.

Bij Ajax is niemand geschorst en lijkt Richard Knopper steeds dichter bij een rentree in het eerste te komen. De Rijswijker is langdurig geblesseerd geweest, maar speelde twee wedstrijden in het tweede. Beide keren kwam hij een uur in actie en scoorde hij twee keer.

Ajax kwam in competitieverband 15 keer in actie tegen Vitesse. De eerste keer was op 19 mei 1972. Toen wonnen de Ajacieden van de nieuwkomer met 12-1. De laatste onderlinge competitiewedstrijd in Amsterdam ging met een bescheidenere zege naar Ajax (3-1). Opvallend is dat in de 15 competitiewedstrijden, in tegenstelling tot het bekertoernooi, nooit gelijk werd gespeeld. Ajax verloor twee maal, waaronder op 21 maart 1999 (0-1) van de Arnhemmers.

Gunstig voor Ajax is dat er nu een prima grasmat ligt. Dat was in januari wel anders. Wie herinnert zich niet de vertwijfeling van Nikos Machlas, die met de graspollen in zijn hand, het hoofd liet zakken. Na de wedstrijd tegen Feyenoord van afgelopen zondag complimenteerde trainer Adriaanse de grasploeg voor de conditie van het veld.

De geschiedenis wijst uit dat Ajax vooral moet letten op Amoah. Hij scoorde dit seizoen immers al twee keer tegen de Amsterdammers. In Arnhem tekende hij zelfs voor de winnende treffer. Daarnaast is de Ghanees ook nog eens met negen doelpunten topscorer in de formatie van trainer Ronald Koeman.

Ajax moet de wedstrijd tegen Vitesse winnen om op de derde plaats te komen. Nu staat Roda JC daar nog met een wedstrijd en een punt meer. Utrecht heeft evenveel punten als Ajax, maar eveneens een duel meer gespeeld. Mocht Vitesse onverhoopt winnen, dan staan er drie ploegen met 55 punten op de vierde plaats en zullen alle Europese tickets zeker pas op de laatste speeldag, 27 mei, worden verdeeld.