Menu
Ajax treft Volendamse plaaggeesten in stadsderby

Ajax treft Volendamse plaaggeesten in stadsderby

Amsterdam loopt uit richting Volendam voor het bekerduel tussen Ajax en ASV De Dijk. Een stadsderby tussen een ervaren grootmacht uit Zuid-Oost, en een jonge revelatie aan de overkant van het IJ. Ajax.nl praat je in 4 alinea’s bij over de tegenstander van komende woensdag in de KNVB Beker.

Amsterdamse Sport Vereniging De Dijk zag in 1999 het levenslicht, na een fusie tussen Rood Wit-A en ASV Schellingwoude. De promotie naar het 6e niveau (2009) bleek het startschot voor een snelle klim naar boven. De Amsterdamse club steeg als een raket naar de Tweede Divisie, het hoogste amateurniveau van Nederland. Daar moet de ploeg van Jochem Twisker het momenteel doen met een 11e plek op de ranglijst.

De Dijk heeft al 2 bekerrondes achter de rug, met positieve resultaten tegen AFC Amsterdam (0-2) en HHC Hardenberg (2-1). Een bijzonderheid, want het bereiken van de 2e ronde van het nationale bekertoernooi is een evenaring van de beste prestatie uit 2014. Toen trok Fortuna Sittard na verlenging aan het langste eind, het spektakelstuk eindigde in 4-7. 

Teamfoto van ASV De Dijk.
Teamfoto van ASV De Dijk.
Jeroen Verhoeven toen nog in actie voor Volendam.
Jeroen Verhoeven toen nog in actie voor Volendam.
Jack Tuyp droeg in 2008 nog de kleuren van Volendam.
Jack Tuyp droeg in 2008 nog de kleuren van Volendam.

Volendamse plaaggeesten
De Dijk (en voorlopers van de club) stonden aan de basis van de carrières van een aantal Ajacieden. Met Patrick Kluivert, Edgar Davids, Ruud Krol en Martijn Reuser als meest in het oog springende namen. Jeroen Verhoeven bewandelde de tegenovergestelde route. De 37-jarige doelman maakte na omzwervingen bij Ajax, Utrecht en FC Volendam in 2016 de overstap naar De Dijk. 

Woensdag staat #Ajax in de KNVB Beker tegenover een oud-Ajacied ➡️ Jeroen Verhoeven!

Hele interview ▶️ https://t.co/QQoMgpfvMj#dijaja pic.twitter.com/hVbWLCVrkV

— AFC Ajax (@AFCAjax) October 24, 2017

Het leidt tot een bijzondere combinatie van toevalligheden: Verhoeven keert woensdag terug naar Volendam voor een weerzien met zijn oude club Ajax. Het gebeurt allemaal in het Kras Stadion, waar de Volendammers 9 jaar geleden voor een verrassing zorgden door Ajax uit te schakelen (1-0) in het bekertoernooi. De Volendamse doelman luisterde toentertijd naar de naam Verhoeven. De enige doelpuntenmaker van de wedstrijd? Jack Tuyp, tegenwoordig aanvaller van... Juist, De Dijk.

Lees ook: Dennis Johnsen in wedstrijdselectie

Tekst: Ajax.nl/Sven Koeneman
Foto: Louis van de Vuurst