Menu
Ajax treft wisselvallig FC Utrecht

Ajax treft wisselvallig FC Utrecht

Ajax ontvangt zondag FC Utrecht in de Amsterdam ArenA. Het duel met Utrecht is het derde in een reeks van vier thuisduels op rij. Waar Ajax de laatste twee wedstrijden uitstekend in vorm lijkt te komen met ruime overwinningen, presteert FC Utrecht wisselvallig. Waar de Domstedelingen de ene week een ruime uitzege boeken, kan er een week later een thuisnederlaag volgen.

Ajax is, op een slippertje tegen ADO Den Haag na, de laatste tijd goed op dreef in de Eredivisie. Uit de laatste zes competitiewedstrijden behaalde Ajax 16 punten en ook het doelsaldo spreekt met 21-5 boekdelen. Tussen de 5-0 overwinning op Willem II en het aankomende duel met FC Utrecht evenaarde Ajax en passant ook nog even zijn grootste UEFA Champions League-zege ooit met een 4-0 overwinning op APOEL. In de wetenschap dat Ajax bovendien in de maand december onder Frank de Boer uitstekend presteert in de Eredivisie kijkt het team vol vertrouwen uit naar de ontmoeting.

FC Utrecht bevindt zich daarentegen in onstuimiger vaarwater. De club bekleedt weliswaar een degelijke 10de plaats in de Eredivisie, maar als club uit de vierde stad van Nederland wil Utrecht meer. Toch is Utrecht elk seizoen weer, een incidentele uitschieter naar boven uitgezonder, steevast een middenmoter. Ook dit seizoen is het wisselvalligheid troef. Knappe overwinningen op Feyenoord en Vitesse werden afgewisseld met kansloze (thuis)nederlagen tegen Go Ahead Eagles, SC Cambuur en Heracles Almelo. De laatste uitnederlaag dateert echter alweer van september, toen FC Utrecht in Enschede onderuit ging tegen FC Twente.

Ajax won vorig seizoen mede dankzij de trefzeker Davy Klaassen met 3-0 van FC Utrecht. Ajax won vorig seizoen mede dankzij de trefzeker Davy Klaassen met 3-0 van FC Utrecht.

De grote man aan Utrecht-zijde zal er zondag niet bij zijn. Spits Ruud Boymans, goed voor alweer negen doelpunten, raakte tegen Heracles Almelo geblesseerd en is niet op tijd fit voor het treffen in Amsterdam. De vraag is dan ook wie er bij FC Utrecht nu voor de doelpunten zou moeten zorgen. Zonder Boymans zijn Yassin Ayoub, Nacer Barazite en Christian Kum ‘topscorer’ met twee treffers. Ter vergelijking: Ajax heeft nu al vijf spelers die vier keer of vaker hebben gescoord in de Eredivisie. Wellicht toont Edouard Duplan zich weer een kwelgeest voor de Ajax-verdediging. De Fransman wist maarliefst zes keer te scoren in 10 onderlinge duels met Ajax.

Ook al spreken de statistieken overwegend in Amsterdams voordeel, toch bleek FC Utrecht de afgelopen seizoenen een ware angstgegner voor Ajax. Slechts één van de laatste acht competitiewedstrijden tussen Ajax en Utrecht werd gewonnen: vorig seizoen werd het dankzij doelpunten van Thulani Serero, Lasse Schöne en Davy Klaassen 3-0. Toch is Ajax - FC Utrecht over de gehele historie bezien een wedstrijd die verreweg het vaakst wordt gewonnen door Ajax. Van de 44 eerdere ontmoetingen in Amsterdam hield Ajax liefst 35 keer de punten in eigen huis.

Voor Niklas Moisander wordt het zondag op voorhand een memorabele wedstrijd. Indien hij start zal hij zijn 250ste competitieduel spelen. In de Ajax-selectie wordt hij met deze statistiek alleen overtroffen door Schöne en reservedoelman Diederik Boer, die respectievelijk in 252 en 298 competitieduels uitkwamen voor hun teams. Wanneer Ajax wint heeft het onder coach Frank de Boer 300 punten gehaald in de Eredivisie. In de geschiedenis van Ajax is die ‘300-punten-grens’ eerder alleen gehaald door Louis van Gaal en Rinus Michels.

Ook voor onze huidige hoofdsponsor Aegon wordt de wedstrijd tegen FC Utrecht eentje om niet te vergeten. Voor het laatst zullen ze in een thuiswedstrijd in de Eredivisie op het mooie Ajax-shirt prijken. In het kader van het naderend moment van afscheid zijn er rondom Ajax - FC Utrecht tal van activiteiten gepland waarin Aegon Ajax elkaar bedanken voor de mooie jaren.

Ajax - FC Utrecht begint zondag om 12.30 uur. Er zijn nog kaarten te krijgen via onderstaande link.

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Tickets Ajax - FC Utrecht