Menu
Ajax trekt ook bij ADO goede lijn door

Ajax trekt ook bij ADO goede lijn door

Ajax heeft zondagmiddag een simpele zege op bezoek bij ADO Den Haag geboekt. Dankzij goals van Klaassen, Fischer, Van Rhijn en Bojan eindigde het 100ste Eredivisieduel onder leiding van coach Frank de Boer in een klinkende 0-4 overwinning. Daarmee trok Ajax de goede lijn na de spectaculaire zege op FC Barcelona door.

Na de sensationele 2-1-overwinning op FC Barcelona had Frank de Boer zijn winnende ploeg natuurlijk niet willen aanpassen; never change a winning team. De blessure van Nicolai Boilesen dwong de Ajax-trainer desondanks toch tot verandering. De positie van Daley Blind was extra interessant. Werd het opnieuw een plek op het middenveld, of keerde hij toch terug op zijn ‘oude’ maar vertrouwde plek als linksback. De Boer liet de Ajacied starten vanaf de plek waarop Blind vooral tegen Barcelona indruk maakte, centraal op het middenveld. Lerin Duarte werd daarmee de verrassing tussen de elf startende Ajacieden. Hij speelde als linksback. ,,Lerin heeft daar nooit gespeeld, maar ik denk wel dat hij als linksback uit de voeten kan. Bovendien wilde ik het middenveld niet veranderen’’, lichtte De Boer zijn keuze vooraf uiterst nuchter toe. De keuze om Duarte linksback te zetten ontstond overigens dinsdagnacht in de euforie na Ajax - Barcelona. De Boer: ,,In gesprek met mijn broer Ronald opperde hij om Duarte linksback te zetten. Daar is het idee geboren.’’

Stefano Denswil startte als centrumverdediger en hield daarmee Niklas Moisander uit de basis. Bojan Krkic keerde in de Hofstad terug in de wedstrijdselectie. De huurling van Barça besloot daarmee een vervelende periode sinds zijn kwetsuur uit de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Halverwege de tweede helft kon Bojan zelfs zijn rentree maken. De Spaanse Ajacied is daarmee ook tijdig fit voor de do-or-die-wedstrijd, met als inzet een vervolg in de Champions League, tegen zijn oude club AC Milan. Moisander kwam alleen de slotminuten nog in actie. Zijn 150ste Eredivisie-optreden was daarmee een korte.

Viktor Fischer nam de 0-2 voor zijn rekening. Viktor Fischer nam de 0-2 voor zijn rekening.

Ajax opende sterk in het Kyocera Stadion. Nadat eerder al Viktor Fischer de bal listig in het doel leek te prikken (maar voorlangs mikte), opende Davy Klaassen de score al na tien minuten. Het voorwerk van Viktor Fischer en Thulani Serero – de kleine Zuid-Afrikaan kon doorkoppen op Klaassen - was waardevol. Klaassen toonde koelbloedig killersinstinct door de bal rustig over Gino Coutinho heen te knikken: 0-1. Ajax had daarmee al in de openingsfase de gewenste voorsprong bemachtigd. De Amsterdammers behielden de controle in de wedstrijd, mede door het opnieuw sterke spel van controleur en aanvoerder Blind.

Ajax kon de voorsprong tien minuten voor rust al verdubbelen. Nadat ditmaal Klaassen (ook uitblinker in de ploeg van De Boer) en Lerin Duarte gezamenlijk het voorwerk verrichtten, was ditmaal Fischer de afmaker. De Deense aanvaller schoot hard raak: 0-2. Het was, zoals Boilesen tijdens de wedstrijd twitterde: bam! door zijn landgenoot Fischer. Jasper Cillessen leverde in de Residentie ook zijn nuttige bijdrages. De Groesbeker kon een scherp aangesneden kopbal van oud-Ajacied Vito Wormgeer keren. Later toonde Cillessen eenzelfde klasse bij een inzet van Michiel Kramer. Zo was er, halverwege de wedstrijd en uiteindelijk de gehele middag, geen wolkje aan de lucht voor de Amsterdammers.

Na de treffers van Klaassen en Fischer werd overigens steeds teleurstellend duidelijk hoezeer de inbreng van de Ajax-supporters werd gemist. Een doelpunt vieren zonder meegereisde fans is toch echt veel minder leuk. Doelpunten vier je niet in een stil stadion. De boodschap van de fans die de spelersbus ’s ochtends bij vertrek vanuit de ArenA succes wensten had veel weg van een oprechte hartenkreet: net als de spelers en stafleden hopen ook de fans er volgend seizoen gewoon weer bij te zijn in Den Haag. ‘Without fans No Football’, prijkte iets later op een spandoek van de ADO-aanhang. Zo was het maar net.

Ook de treffer van Ricardo van Rhijn werd zodoende in relatieve stilte gevierd. De rechtsback beproefde zijn geluk van afstand en zag zijn poging via de handschoenen van de zwakke Coutinho tot doelpunt gepromoveerd: 0-3. De Ajacieden lagen daarmee helemaal op koers om de recordscore in een uitwedstrijd tegen ADO te evenaren. Op 13 augustus 1989 werd het in het oude Zuiderpark 0-4 voor de Ajacieden. Aron Winter, Pál Fischer, Jan Wouters en Ronald de Boer hielpen de bezoekers aan een record dat vandaag werd geëvenaar. Bojan gaf zijn rentree extra kleur door in de slotminuut na een combinatie met Danny Hoesen voor de 0-4 te zorgen. Zo (her)schreven de Ajacieden vijf dagen na de onvergetelijke thuiszege op Barcelona, opnieuw weer een klein beetje historie.

De Boer: ,,Als staf kunnen we heel tevreden zijn met deze overwinning. De spelers hebben hetzelfde gebracht als in afgelopen wedstrijden. Dat is een pluspunt en zo hoort het ook. Ik hoop ook dat de spelers dat beseffen. We hebben goed gevoetbald en goede korte combinaties laten zien. ADO werd weliswaar nog twee keer gevaarlijk uit standaardsituaties, maar Jasper Cillessen heeft laten zien dat hij een goede doelman is. Hier zit dan ook een tevreden coach."

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Drukte in het Haagse zestienmetergebied. Drukte in het Haagse zestienmetergebied.
Joël Veltman is zijn tegenstander de baas. Joël Veltman is zijn tegenstander de baas.
De openingstreffer van Klaassen in de maak. De openingstreffer van Klaassen in de maak.
Vreugde bij Klaassen na de 0-1. Vreugde bij Klaassen na de 0-1.
Lerin Duarte speelde linksback in Den Haag. Lerin Duarte speelde linksback in Den Haag.
Daley Blind droeg de aanvoerdersband. Daley Blind droeg de aanvoerdersband.
Jasper Cillessen hield de nul. Jasper Cillessen hield de nul.
ADO - Ajax was het honderdste Eredivisieduel van Ajax onder leiding van Frank de Boer. ADO - Ajax was het honderdste Eredivisieduel van Ajax onder leiding van Frank de Boer.
Fischer haalt uit: 0-2. Fischer haalt uit: 0-2.
Serero en Fischer vieren de tweede Ajax-goal. Serero en Fischer vieren de tweede Ajax-goal.
Jasper Cillessen hield zijn doel schoon. Jasper Cillessen hield zijn doel schoon.
Bojan bekroonde zijn rentree met een doelpunt. Bojan bekroonde zijn rentree met een doelpunt.
Bojan viert zijn goal met Duarte. Bojan viert zijn goal met Duarte.
En zo eindigde ADO - Ajax in een mooie 0-4 uitzege. En zo eindigde ADO - Ajax in een mooie 0-4 uitzege.