Menu
Ajax trof Twente negen keer eerder

Ajax trof Twente negen keer eerder

Het zal aanstaande zondag voor de tiende keer in de historie zijn dat Ajax en FC Twente een bekerwedstrijd tegen elkaar spelen. Van de negen voorgaande duels verloor Ajax er geen enkele, maar bleef het wel drie keer gelijk na negentig minuten.

De eerste keer dat beide teams elkaar troffen was eind mei 1968. Ajax was aan de hand van Rinus Michels de weg naar het totaalvoetbal ingeslagen. De ploeg stond nationaal gezien voor een lastige elf dagen: er stond een kampioenschap te wachten, een halve finale beker en bij winst de bekerfinale.

De halve finale tegen FC Twente was de eerste in het drieluik en het ging moeizaam. Het leek er immers op dat de Tukkers met 1-0 zouden winnen, tot Piet Keizer een minuut voor tijd de 1-1 maakte. Ton Pronk zette Ajax in de verlenging wel op voorsprong, maar nu wachtte Twente tot de slotseconden om via De Vries nog kans te houden; 2-2. Strafschoppen moesten de beslissing brengen. En die serie won Ajax met grote cijfers (5-1), waardoor de ploeg zich voor de finale plaatste. Tegenstander daarin was ADO, toevallig ook de opponent in het kampioensduel in de Eredivisie. Het competitieduel won Ajax; de bekerfinale was voor ADO (1-2).

Dennis Bergkamp haalt uit. Michel Kreek houdt in. Dennis Bergkamp haalt uit. Michel Kreek houdt in.

De tweede bekerontmoeting tussen Ajax en Twente volgde twee jaar later. Ook toen betrof het een halve finale, maar het feit dat Ajax daar stond was op zijn zachts gezegd wonderlijk. De Amsterdammers hadden namelijk in de derde ronde met 2-1 verloren van AZ, maar omdat de KNVB met een oneven aantal clubs zat voor de kwartfinale werd er een club teruggeloot. Het werd 'Lucky Ajax', dat alle volgende duels prompt won. FC Twente ging met 4-0 de bietenbrug op, dankzij twee goals van Cruijff, een van Van Dijk en eentje van Sondergaard. In de finale won de ploeg van trainer Michels met 2-0 van PSV.

Trainer George Knobel leidde Ajax in 1974 voor de derde keer langs FC Twente. In de derde ronde won Ajax met 2-0 van de ploeg uit Enschede dankzij doelpunten van John Rep en Pim van Dord. Vijf jaar later volgde de dubbele finale (nodig omdat het eerste duel in 1-1 was geëindigd) in De Kuip. Ajax won het tweede duel met 3-0.

Wim Kieft is blij met zijn treffer op 25 januari 1980. Wim Kieft is blij met zijn treffer op 25 januari 1980.

In de jaren tachtig troffen de finalisten van 2011 elkaar slechts één keer. Dat was op 25 januari 1981 in de derde ronde. Ajax haalde toen onder leiding van trainer Leo Beenhakker de grootste overwinning, 5-1. Drie doelpunten van Wim Kieft, twee van Frank Arnesen en een eretreffer door Halvar Thoresen brachten die grote overwinning op het scorebord.

Toevallig was Beenhakker negen jaar later weer trainer van Ajax toen FC Twente op 14 januari 1990 in de achtste finale trof. Ron Willems schoot Ajax naar een 2-0-zege. De laatste trainer die met Ajax tegenover FC Twente stond, was Louis van Gaal in de seizoenen 1992-1993 en 1993-1994. In beide duels maakte Ajax vier doelpunten. Op 17 februari 1993 vocht Ajax zich terug van een 2-0 achterstand en won dankzij Bergkamp, Overmars, Alflen en Vink met 2-4. Aan het einde van het kalenderjaar werd het 4-1 voor Ajax. Frank en Ronald de Boer deden mee, de laatstgenoemde scoorde de openingstreffer, Stefan Pettersson scoorde twee keer en Danny Blind had met de 4-1 het laatste woord.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax Beeldarchief/George Verberne