Menu
Ajax trots op unieke samenwerking

Ajax trots op unieke samenwerking

Ajax gaat een samenwerkingsverband aan met de Chinese voetbalbond CFA, de Chinese topclub Beijing Guoan FC en de Chinese staatstelevisie (CCTV). Zaterdag tekenden alle partijen in de Amsterdam ArenA de letter of intent.

Wu Youwen (vice-general manager Beijing Guoan FC), Maarten Fontein (algemeen directeur Ajax) en Shu Li (vertegenwoordiger CFA) bekrachtigen de samenwerking met het tekenen van de <i>letter of intent</i>. Wu Youwen (vice-general manager Beijing Guoan FC), Maarten Fontein (algemeen directeur Ajax) en Shu Li (vertegenwoordiger CFA) bekrachtigen de samenwerking met het tekenen van de letter of intent.

De samenwerking gaat in op 1 juli 2008. Direct na het zetten van de handtekeningen hieven Ajax’ algemeen directeur Maarten Fontein en voorzitter John Jaakke het glas met Shu Li (CFA) en Wu Youwen, de vice-general manager van Beijing Guoan. Met het tekenen van de letter of intent kon een teleurstellende dag toch nog worden afgesloten met een lach. Eerder werd duidelijk dat de topper tegen PSV definitief moest worden afgeblazen.

Alle partijen toasten in de ArenA op een vruchtbare en succesvolle samenwerking. Alle partijen toasten in de ArenA op een vruchtbare en succesvolle samenwerking.

,,Ondanks het feit dat de woede overheerst over het niet doorgaan van Ajax - PSV zijn we heel erg blij dat de handtekeningen zijn gezet onder deze letter of intent’’, vertelde Fontein. ,,Vooral ook omdat je hier kunt spreken van een unieke samenwerking. Deze is niet te vergelijken met andere samenwerkingsverbanden tussen clubs onderling.’’ Ook het gegeven dat de Chinese voetbalbond is betrokken bij de samenwerking, is volgens Fontein bijzonder. ,,Dit is de eerste keer dat de CFA een samenwerkingsverband heeft gesloten met een niet-Chinese club.’’

Ajax-voorzitter John Jaakke toont zijn dankbaarheid voor een uit China meegebracht cadeau. Ajax-voorzitter John Jaakke toont zijn dankbaarheid voor een uit China meegebracht cadeau.

Met de club uit Peking is gekozen voor een partner met visie; Beijing Guoan FC beschikt over een goede infrastructuur. Ajax en de Chinezen weten dat je bij de jeugd moet beginnen om te kunnen groeien. Ajax wil daarom de kennis over de eigen, rijke jeugdopleiding in de toekomst delen met de Chinese topclub. Voor Beijing Guoan FC en de Chinese voetbalbond zullen ontwikkelingsprogramma’s voor spelers en trainers worden ontwikkeld. Trainers kunnen bijvoorbeeld onderling worden uitgewisseld. Ook kan aan elkaars toernooien worden deelgenomen. Ajax hoopt iets op te bouwen in het voetbalgekke China, waar sinds tien jaar profvoetbal wordt gespeeld. Er wordt gestreefd naar het uitbreiden van de naamsbekendheid; wat weer volop nieuwe fans kan aantrekken. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer honderd miljoen Chinezen geïnteresseerd zijn in (onder meer) de duels van Ajax. Alles moet uiteindelijk bijdragen aan het succes van Ajax in Amsterdam.

Fontein toont de Chinese versie van de letter of intent. De samenwerking moet uiteindelijk bijdragen aan het succes van Ajax in Amsterdam. Fontein toont de Chinese versie van de letter of intent. De samenwerking moet uiteindelijk bijdragen aan het succes van Ajax in Amsterdam.

Aan het akkoord over de letter of intent ging twee jaar van onderzoek vooraf. Het samenwerkingsverband wordt de komende tijd inhoudelijk verder uitgewerkt. ,,De komende maanden worden de details ingevuld van deze letter of intent’’, zei Fontein.

Ajax TV was bij de ondertekening van de letter of intent.
Bekijk hier de reportage. >>

De shirts van de drie samenwerkende partijen: Ajax, de Chinese voetbalbond CFA (het shirt van de Chinese nationale ploeg) en Beijing Guoan FC. De shirts van de drie samenwerkende partijen: Ajax, de Chinese voetbalbond CFA (het shirt van de Chinese nationale ploeg) en Beijing Guoan FC.
Proosten op de samenwerking. Proosten op de samenwerking.
Jaakke overhandigt de Chinese delegatie een Amsterdams cadeautje. Jaakke overhandigt de Chinese delegatie een Amsterdams cadeautje.
Ajax ontving uit handen van Wu Youwen een tenue van Beijing Guoan FC. Ajax ontving uit handen van Wu Youwen een tenue van Beijing Guoan FC.
Ajacieden en Chinezen zijn trots op de samenwerking. Ajacieden en Chinezen zijn trots op de samenwerking.
Jaakke dankt de gasten nogmaals hartelijk voor de vele meegebrachte cadeau's. Jaakke dankt de gasten nogmaals hartelijk voor de vele meegebrachte cadeau's.