Menu
Ajax TV: Enoh verkent Amsterdam

Ajax TV: Enoh verkent Amsterdam

Eyong Enoh leerde Amsterdam onlangs op bijzondere wijze een beetje beter kennen. De Kameroense middenvelder bracht een bezoek aan het Van Gogh Museum en maakte een rondvaart door de Amsterdamse grachten.

De mini-ontdekkingstocht door Amsterdam begon in het museum dat is gewijd aan Vincent van Gogh. ,,Dit is de eerste keer dat ik in een museum ben’’, stelt Enoh, rondkijkend in een van de zalen en zichtbaar geïmponeerd door de hoeveelheid kunst om zich heen. De Ajacied is niet de enige museumbezoeker. Ook vandaag trekt het museum weer veel publiek. De werken van de ‘meesterschilder’ blijven kijkers trekken.

De wereldberoemde ‘Aardappeleters’ zijn helaas op wereldtournee. Toch vallen er genoeg hoogtepunten uit het oeuvre van Van Gogh over om te bewonderen. Wat te denken van het beroemde, veekleurige zelfportret? Of de befaamde ‘Zonnebloemen’? ,,Hij was een creatieve geest, een echte artiest. Net een voetballer eigenlijk’’, trekt de Ajacied een parallel tussen kunst op doek en de kunst die kan worden gemaakt op een grasveld.

De schilderijen roepen bijzondere herinneringen op bij Enoh. De schilderijen fungeren als doorgeefluik. De middenvelder ziet beelden uit zijn jeugd aan zich voorbij glijden. ,,Van Gogh herinnert me aan Kameroen’’, klinkt het met warme stem. ,,Kijk, hier zie je bijvoorbeeld een bloeiende plantage’’, wijst de Ajacied naar een schilderij waarop Van Gogh een perenboomgaard in bloei vereeuwigde. ,,Als jongetje klom ik altijd al in zulke bomen.’’ Ook werkende boeren roepen al snel associaties op met het dagelijkse leven op het Afrikaanse continent. ,,In Afrika leven veel mensen van landbouw. Iedereen verbouwt zijn eigen stukje grond. Zo kweek je je eigen groentes.’’

Als een selectie van alle geëxposeerde werken nauwgezet is bekeken, is het tijd om richting de grachten te gaan. Bij het verlaten van het ‘Van Gogh’ wordt Enoh gevraagd het gastenboek van het museum te signeren. De handtekening van Enoh verkeert in goed gezelschap. Even eerder lieten Brad Pitt en koningin Beatrix al een handtekening achter in het gastenboek. ,,Ik kende Van Gogh helemaal niet. Vandaag heb ik wat dat betreft weer iets nieuws geleerd en dat is goed. Vanaf nu ben ik ook Van Gogh-fan. De meeste schilderijen vind ik echt mooi.’’

Na een korte wandeling wordt de oude stad bewonderd vanuit een rondvaartboot. Opnieuw is Enoh geïmponeerd; ditmaal door het bijzondere zicht op de eeuwenoude grachtenpanden. De Kameroense Ajacied heeft ook oog voor de natuur om zich heen. Het zijn de eenden met groene kopjes die de aandacht trekken. In de Afrikaanse binnenwateren zijn de eenden uitgevoerd in een geheel andere kleurstelling.

Na een stukje door het ‘gentlemen canal’, zoals de gids de Herengracht in het Engels vertaalt, wordt het IJ bereikt. De ontelbare fietsen langs de kade, op de bruggen en rondom het Centraal Station wekken grote verwondering. Ondertussen vertelt de elektronische gidsstem de toeristen in meerdere vreemde talen wat er buiten allemaal te zien is. Enoh laat de levendige stad om zich heen op zich inwerken. De Ajacied uit Kameroen voelt zich nu al thuis in zijn nieuwe stad. Als vrouw en kinderen in januari definitief overkomen, volgen vast meer museumbezoeken en tochtjes door de Amsterdamse grachten.

Met dank aan het Van Gogh Museum en Blue Boat rondvaarten in Amsterdam.