Menu
Ajax TV in 'Schotse sferen'

Ajax TV in 'Schotse sferen'

Ajax TV verzorgt vrijdag samen met PSV TV en Feyenoord TV een speciale themauitzending over Oranje. Met Frank de Boer wordt onder meer uitgebreid teruggeblikt op de beslissende kwalificatieinterland die Oranje in 2003 speelde tegen Schotland.

Het interview met Frank de Boer werd opgeluisterd met het spel van een heuse doedelzakspeler. Het interview met Frank de Boer werd opgeluisterd met het spel van een heuse doedelzakspeler.

In het stadion waarin het Nederlands elftal zichzelf op 19 november 2003 verzekerde van een EK-ticket, haalt De Boer herinneringen op aan de bijzondere beslissingswedstrijd tegen de Schotten. De Ajacied verdeelt zijn tijd sinds dit seizoen over de A1 van Ajax en zijn taken als assistent-bondscoach van het Nederlands elftal. In 2003 behoorde De Boer nog tot het keurkorps van bondscoach Dick Advocaat. Oranje en de Schotten vochten twee legendarische barrageduels uit.
Wesley Sneijder ontpopte zich tot dé uitblinker bij Oranje in de laatste ontmoeting met Schotland. In de ArenA tekende de toenmalige Ajacied in november 2003 voor een treffer en drie assists in de met 6-0 gewonnen interland. Na de treffer van Sneijder hebben de oud-Ajacieden Michael Reiziger en Andy van der Meyde de achtervolging ingezet op de smaakmaker... Wesley Sneijder ontpopte zich tot dé uitblinker bij Oranje in de laatste ontmoeting met Schotland. In de ArenA tekende de toenmalige Ajacied in november 2003 voor een treffer en drie assists in de met 6-0 gewonnen interland. Na de treffer van Sneijder hebben de oud-Ajacieden Michael Reiziger en Andy van der Meyde de achtervolging ingezet op de smaakmaker...

Oranje begon in Amsterdam al met een achterstand, nadat vier dagen eerder met 1-0 was verloren op Hampden Park. In het voetbalgekke Glasgow sloeg James McFadden al na 22 minuten keihard toe. Aanvoerder Frank de Boer en zijn collega-internationals slaagden er niet meer in om die schade nog op Schotse bodem te repareren. De selectie van bondscoach Dick Advocaat moest wachten tot de return in de Amsterdam ArenA.
In de aanloop naar Nederland – Schotland gooide de bondscoach het, verrassend, over een andere boeg wat zijn keuzes betrof. Advocaat, die tot die tijd vrij star vasthield aan de gevestigde orde, schonk plots de aanstormende jonkies zijn grootste vertrouwen. De Boer, Patrick Kluivert, Jaap Stam en Giovanni van Bronckhorst bekeken de beslissende tweede ontmoeting vanaf de bank of tribune. Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart waren de twee opvallendste nieuwe basisklanten bij Oranje.
Ajax TV en de ArenA waren deze week al in Schotse sferen. Ajax TV en de ArenA waren deze week al in Schotse sferen.

Binnen veertig minuten bleek de klus geklaard in de tot de laatste plek bezette ArenA. Onder toeziend oog van onder meer Rinus Michels ontpopte Sneijder zich tot dé absolute hoofdrolspeler bij het ‘vernieuwde’ Nederlands elftal. Vanaf de zijlijn zag de gepasseerde De Boer de Ajacied al in de veertiende minuut de score openen.
Na een ruim halfuur spelen verdubbelde André Ooijer, uit een vrije trap van Sneijder, de voorsprong. Even later profiteerde ook Ruud van Nistelrooy van een op maat aangesneden voorsprong van dezelfde Sneijder. Ook in de tweede helft walste de Oranje-machine gewoon door. Naast Sneijder trok ook Van der Vaart de aandacht met zijn verfijnde spel. De Boer loste in de rust Ooijer af in het centrum van de verdediging. Na de 4-0 van Van Nistelrooy zorgde De Boer met een rake kopstoot voor de vijfde treffer. Twee minuten later bepaalde Van Nistelrooy de eindstand op 6-0, waarop een onvervalst voetbalfeest losbarstte in de toch al sfeervolle voetbaltempel.
Frank de Boer combineert het trainerschap van Ajax A1 sinds dit seizoen met het assistent-bondscoachschap van Oranje. Ook Philiip Cocu (links) maakt dit seizoen deel uit van de technische staf van het Nederlands elftal. Frank de Boer combineert het trainerschap van Ajax A1 sinds dit seizoen met het assistent-bondscoachschap van Oranje. Ook Philiip Cocu (links) maakt dit seizoen deel uit van de technische staf van het Nederlands elftal.

Zaterdag staat De Boer opnieuw tegenover de Schotten, al is het wel in een nieuwe rol. Het Nederlands elftal aast op deelname aan het WK van 2010 in Zuid-Afrika. Als de twee komende interlands tegen Schotland en Macedonië worden gewonnen, kunnen de koffers al zo goed als zeker worden gepakt.
De Schotlandspecial is vanavond te zien op Eredivisie Live en vanaf zaterdag op Ajax TV.
Kijk hier voor meer informatie over Eredivisie Live
Klik hier om naar de website van Ajax TV te gaan >>
Sneijder is na de prachtige zege op Schotland het middelpunt van de feestvreugde in de sfeervolle Amsterdam ArenA. Sneijder is na de prachtige zege op Schotland het middelpunt van de feestvreugde in de sfeervolle Amsterdam ArenA.