Menu
Ajax tweede na zege bij RKC

Ajax tweede na zege bij RKC

Ajax heeft zondag prima zaken gedaan in Waalwijk. Het team van Martin Jol maakte geen fout tegen RKC Waalwijk: 1-5. Door de zege neemt Ajax de tweede plaats van PSV over. Koploper FC Twente staat nog altijd vier punten voor op Ajax.

Zes wedstrijden voor het einde heeft Ajax in ieder geval de tweede plaats, die recht geeft op het spelen van voorronde Champions League, in eigen hand. Dat is de winst na de 28ste speelronde waarop Ajax’ concurrenten PSV en FC Twente zaterdagavond de punten deelden (1-1) en Ajax een dag later zelf met ruime cijfers van RKC won. De Amsterdammers boekten de achtste competitiezege op rij en passeerden daarmee PSV op de ranglijst.

Hoewel de uitslag anders doet vermoeden, verliep de middag aanvankelijk bepaald niet naar wens voor Ajax. Na een lastige openingsfase (bal van de lijn gehaald door Enoh) kwamen de Ajacieden wel snel op voorsprong. Siem de Jong, de laatste weken goed op dreef, kopte in de negende minuut van dichtbij raak op aangeven van Suarez: 0-1.

Vanwege schorsingen moest Jol een aantal wijzigingen in de opstelling van Ajax doorvoeren. Het geschorste verdedigingsduo Alderweireld/Vertonghen werd door gelegenheidsduo Anita/Oleguer vervangen. Gabri verving de geschorste De Zeeuw op het middenveld.

RKC, stevig op de laatste plaats van de Eredivisie, gaf zich na de vroege tegentreffer niet zomaar gewonnen. ,,RKC heeft voor rust wel vijf kansen gehad. Dat is eigenlijk niets voor ons. Kijk maar naar het doelsaldo”, sprak Jol na afloop. De thuisploeg zocht de aanval en zag die moeite binnen het half uur beloond. Een vrije trap van Boerrigter werd aangeraakt door Berger en Pantelic waarna de bal bij de paal in het doel belandde. De spits van Ajax raakte de bal als laatste waardoor de treffer als eigen doelpunt de boeken ingaat. Kort daarna leek Ajax snel weer op voorsprong te komen, maar een zuiver doelpunt van Suarez werd op advies van de assistent-scheidsrechter afgekeurd.

Siem de Jong, zwaar gehinderd door Ruud Berger, zet Ajax knap op 0-1. Siem de Jong, zwaar gehinderd door Ruud Berger, zet Ajax knap op 0-1.

Direct na rust kon Ajax zich wel herpakken. Opnieuw was het Suarez die keeper Levita passeerde, waarna het doelpunt deze keer wel gehonoreerd werd: 1-2. Die hernieuwde voorsprong gaf Ajax vervolgens niet meer handen. ,,De goals vielen op de goede momenten”, zei Jol daarover. Daarmee doelde hij ook op de 1-3 die Ajax halverwege de tweede helft op het bord kreeg. Een voorzet van Enoh werd door RKC’er Hans Mulder achter zijn eigen doelman gewerkt.

Daarmee was het verzet van RKC defintief gebroken. Zeker toen de thuisploeg, die alweer zijn 24ste nederlaag van het seizoen leed, in de laatste twintig minuten met tien man kwam te staan na een rode kaart (twee keer geel) van Ruud Berger. Tegen tien RKC’ers liep de score in de slotfase nog verder op. In de 85ste minuut scoorde Suarez zijn tweede van de middag en 29ste van het seizoen. Een minuut later bepaalde invaller Rommedahl de eindstand op 1-5.

Uiteraard was Jol na afloop content met de zege en het passeren van PSV op de ranglijst. Toch erkende de trainer van Ajax ook dat zijn team het voor rust lastig had. ,,Het lijkt een makkelijke overwinning, maar dat was het - zeker gezien de eerste helft - absoluut niet. Na rust hebben we het goed gecorrigeerd.”

Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
Tekst: Ajax.nl

De Chinese bondscoach (rechts), die deze week Ajax bezocht, volgde het duel in Waalwijk. De Chinese bondscoach (rechts), die deze week Ajax bezocht, volgde het duel in Waalwijk.
Maarten Stekelenburg voorkwam meerdere malen een Waalwijkse treffer. Maarten Stekelenburg voorkwam meerdere malen een Waalwijkse treffer.
Gabri stuit op de goedkeepende Levita. Gabri stuit op de goedkeepende Levita.
Marko Pantelic houdt drie verdedigers van RKC bezig. Marko Pantelic houdt drie verdedigers van RKC bezig.
Luis Suarez vocht interessante duels uit met zijn opponent. Luis Suarez vocht interessante duels uit met zijn opponent.
De Jong wordt gefeliciteerd met zijn treffer. De Jong wordt gefeliciteerd met zijn treffer.
Vurnon Anita verving Vertonghen als linker centrale verdediger. Vurnon Anita verving Vertonghen als linker centrale verdediger.
Enoh is gelukkig. Enoh is gelukkig.
Suarez brengt Ajax op 1-4. Suarez brengt Ajax op 1-4.
Rommedahl viert met Suarez de ruime zege. Rommedahl viert met Suarez de ruime zege.