Menu
Ajax uitgeschakeld in de beker

Ajax uitgeschakeld in de beker

De bekeruitvoering van Feyenoord - Ajax boeide woensdag van begin tot einde, maar kreeg een ronduit waardeloos slot. Ajax was woensdag minimaal een helft heer en meester in de uitverkochte Kuip. Na 94 minuten werd een eigen doelpunt van Joël Veltman Ajax fataal. Ajax is daarmee uitgeschakeld in de beker.

Op het podium van het KNVB Bekertoernooi troffen de koplopers van de Eredivisie elkaar. De topclubs én aartsrivalen hebben dit seizoen over de binnenlandse sportieve prestaties weinig klagen. De Rotterdammers, onder aanvoering van clubheld Dirk Kuyt, voelen zich sterk genoeg voor een eerste landstitel sinds 1999. In dat licht bezien was de beker-Klassieker ook een aardige graadmeter voor de Stadionclub.  

Uit de statistieken konden de Rotterdammers vooraf weinig vertrouwen putten. Feyenoord won slechts een van de laatste 23 gespeelde Klassiekers. De statistieken van eerder gespeelde Klassiekers in de beker boden de Rotterdammers meer vertrouwen. Feyenoord en Ajax troffen elkaar vijftien keer eerder in het nationale bekertoernooi. De kemphanen wonnen elk zeven keer.

Gewijzigde opstelling
De basisploeg van Frank de Boer verschilde op enkele punten van de startende elf tegen Vitesse. De Noord-Hollander gunde zijn bekerkeeper Diederik Boer ook in de Kuip een - in bekerverband - vertrouwde basisplek. Jairo Riedewald ontbrak in de wedstrijdselectie van de Amsterdammers. Mike van der Hoorn verving de neo-international in het verdedigingshart.  Daley Sinkgraven was als centrale middenvelder de vervanger van de geblesseerde Davy Klaassen. De in de wedstrijdselectie teruggekeerde Arek Milik (hersteld van buikblessure) en Anwar El Ghazi (zondag nog ontbrekend wegens ziekte) startten op de bank. Viktor Fischer was Ajax’ startende spits.

Drie dagen na de vertrouwenwekkende uitzege op Vitesse (1-3) openden de Ajacieden ook al sterk bij Feyenoord. Aan het dwingende Ajax-spel ontbrak de eerste helft eigenlijk slechts een, niet onbelangrijk facet. De Ajacieden bepaalden het wedstrijdbeeld maar vergaten zichzelf te belonen. Viktor Fischer kreeg na een dik half uur spelen de grootste mogelijkheid. De Deense spits verscheen oog-in-oog met oud-Ajacied en huidig Feyenoord-keeper Kenneth Vermeer. De oud-Ajacied had het laatste woord. Het was voor rust dé kans voor de Amsterdammers een voorsprong te bemachtigen.

Krachtsverschil
Ook in de openingsminuten was Vermeer Fischer al eens te slim af. Ook linkerspits Amin Younes (naast) en Sinkgraven (voorlangs) hadden de openingsgoal voor de pauze op hun kicksen. Het lukte zelfbewust en mannelijk spelend Ajax maar niet het krachtsverschil uit te drukken in bijbehorende cijfers. Feyenoord mocht halverwege bepaald niet klagen met de 0-0-rustand. 

Het moment van de avond: Joël Veltman werkt de bal in de allerlaatste minuut ongelukkig in eigen doel.
Het moment van de avond: Joël Veltman werkt de bal in de allerlaatste minuut ongelukkig in eigen doel.

Frank de Boer en Giovanni van Bronckhorst wonnen ieder als speler twee keer de nationale ‘dennenappel’, zoals de beker ooit werd genoemd door Feyenoord-icoon Wim van Hanegem. In een trainersrol vierden ‘Gio’ en De Boer nog geen tastbaar bekersucces. Met slechts één nederlaag in zijn tien Klassiekers als coach kon ook De Boer vooraf klinkende Klassieker-cijfers overleggen. Op basis van de eenzijdige eerste helft in de Kuip leek de Ajax-coach af te koersen op een nieuwe victorie tegen de Rotterdammers.

Blessure Boer

Na de rust mengde Feyenoord zich nadrukkelijker in de wedstrijd. Ditmaal waren de scoringskansen voor spits Michiel Kramer (schot over) en ex-Ajacied Jan Arie van der Heijden (kopbal naast). Middenvelder Simon Gustafson kreeg de allergrootste kans. De Zweedse Feyenoord-revelatie kon vrij aanleggen, maar werkte ook al (te) slordig over. Boer stond daarbij ook uitstekend zijn mannetje. De goalie toonde zich van zijn betrouwbaarste kant. Teleurstellend genoeg viel Boer een kwartier voor het einde van de reguliere speeltijd geblesseerd uit. Een pijnlijke linkerkuit speelde hem parten. Jasper Cillessen maakte daarmee zowaar minuten in het KNVB Bekertoernooi.

Kort voor de Boers aftocht deed Ajax bijna iets terug via Sinkgraven. Ook de middenvelder had alle tijd en ruimte om uit te halen. En ook de Ajacied zag zijn inzet over het beoogde doel verdwijnen. Zo bleef de Klassieker even boeiend als doelpuntloos.

Eigen doelpunt

In de blessuretijd kapseisde de Ajax-boot onvoorzien alsnog. In de allerlaatste minuut van de extra speeltijd was Joël Veltman de Ajacied die de bal na een vrije trap van Feyenoorder Karim El Ahmadi als laatste toucheerde. Het was een balberoering met fatale gevolgen. Via Veltman belandde de bal in het Ajax-doel: 1-0. Het bekerseizoen eindigde daarmee voor Ajax al in de derde ronde van het toernooi om de KNVB Beker.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
Amin Younes vormde samen met Viktor Fischer en Lasse Schöne de voorhoede.
Amin Younes vormde samen met Viktor Fischer en Lasse Schöne de voorhoede.
Mike van der Hoorn torent boven iedereen uit.
Mike van der Hoorn torent boven iedereen uit.
Opstootje tussen spelers van Feyenoord en Ajax.
Opstootje tussen spelers van Feyenoord en Ajax.
Teleurstelling bij Riechedly Bazoer na de bekeruitschakeling.
Teleurstelling bij Riechedly Bazoer na de bekeruitschakeling.