Menu
Ajax uitgeschakeld in UEFA Champions League

Ajax uitgeschakeld in UEFA Champions League

Ajax speelde woensdagavond in de derde voorronde van de UEFA Champions League met 2-2 gelijk tegen OGC Nice. Door de 1-1-uitslag in Frankrijk is OGC Nice door naar de volgende ronde. Donny van de Beek en Davinson Sánchez scoorden voor Ajax. Dit was echter niet genoeg voor een vervolg in de Champions League. Voor Ajax rest een dubbele ontmoeting om de groepsfase van de Europa League te bereiken.

Stay Strong Appie
‘s Ochtends prijkte aan de buitenwand van de Amsterdam ArenA een immens doek waarop nummer 34 afgebeeld stond. Maar ook voorafgaand en tijdens de wedstrijd gingen de gedachten uit naar Abdelhak Nouri. Enkele minuten voordat de spelers het veld betraden, werd namens Ajax een video vertoond als ode aan Ajax’ dierbare nummer 34. Ook supporters stonden uitgebreid stil bij de ernstige situatie van de spelmaker. Een enorm portret van Nouri bedekte een groot deel van de zuidzijde van de ArenA bij de opkomst van beide teams.

Geen wijzigingen
Trainer Marcel Keizer veranderde niets aan zijn basiselftal van vorige week. Wel waren er wijzigingen in de wedstrijdselectie. Mitchell Dijks is weer fit en keerde terug bij de ploeg. Dit  ging ten koste van de 20-jarige Damil Dankerlui.

De missie is duidelijk! 👊 Deze mannen mogen het gaan doen! Let’s go! #UCL #ajanic #wijzijnajax

Een bericht gedeeld door AFC Ajax (@afcajax) op

Valse start
Keizer stelde tijdens de persconferentie al dat Nice geen misselijke tegenstander is. Na drie minuten voetballen in de ArenA bleek dit ook het geval. Lees-Melou ging alleen op Andre Onana af. De doelman redde in eerste instantie goed, maar de rebound ging er alsnog in via de goed meegelopen Arnaud Souquet. Na deze razendsnelle achterstand bleef OGC Nice gevaarlijk. Sánchez maakte na acht minuten spelen volgens scheidsrechter Andre Marriner een overtreding op het randje van de zestien en ontving een gele kaart. Uit de vrije trap kwam niet direct gevaar.

Justin Kluivert op dreef.
Justin Kluivert op dreef.

Naarmate de eerste helft vorderde, kwam Ajax beter in het spel. Justin Kluivert had hier een groot aandeel in. Hij draaide zijn directe tegenstander Malang Sarr een aantal keer helemaal dol. De 'oehs' en 'aahs' klonken vanaf de tribune wanneer Kluivert weer eens een heerlijke actie inzette. Net zoals in Nice was het Donny van de Beek die deze betere Amsterdamse fase bekroonde met een goal. Na een pass van Hakim Ziyech draaide de boezemvriend van Nouri heerlijk weg bij de Franse centrale verdedigers, waarna hij de bal achter doelman Yoan Cardinale schoot. Een explosie van vreugde volgde.

34ste minuut
34 minuten waren er gespeeld toen heel de ArenA ging staan voor Nouri. Het applaus was zo intens dat Marriner het spel stil legde zodat de spelers ook aan deze steunbetuiging konden deelnemen.

Minuut 34: massaal applaus voor Nouri.
Minuut 34: massaal applaus voor Nouri.

De Ajacieden kwamen prima uit de startblokken in de tweede helft. Een volley van Donny van de Beek eindigde nog op de vuisten van Cardinale, maar de doelman kon niks doen aan een heerlijke aanval met als eindstation Sánchez. Ziyech legde de bal op het hoofd van Nick Viergever die hem perfect terugkopte op de inlopende Sanchez: 2-1.

Klaas Jan Huntelaar maakt zijn rentree.
Klaas Jan Huntelaar maakt zijn rentree.

Huntelaar
Tien minuten voor tijd kwam Nice op 2-2. Invaller Vincent Marcel zorgde ervoor dat Ajax nog een doelpunt moest maken om naar de play-offs van de Champions League te gaan. David Neres en Huntelaar, die zijn rentree maakt, werden nog gebracht om de meubelen te redden, maar het bleek tevergeefs. Ajax moet naar de play-offs van de UEFA Europa League.

Lees ook: Wedstrijdstatistieken Ajax - OGC Nice

Tekst: Ajax.nl/Dries Govers
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst