Menu
Ajax vaak succesvol tegen Heracles

Ajax vaak succesvol tegen Heracles

Het laatste bezoek van Ajax aan Heracles Almelo leverde de Amsterdammers een prima zege op: 0-3. De rode kaart voor John Heitinga domineerde na afloop de discussies in de catacomben van het Polman Stadion.

De rechtsback werd vijf minuten na de rust wel erg zwaar gestraft voor zijn overtreding op Diego Biseswar. Ajax koesterde op dat moment een minimale voorsprong (0-1). In ondertal werd de klus alsnog geklaard. Tien minuten voor het einde maakte Kenneth Perez zijn tweede treffer van de middag. De Ajacied sloeg toe vanaf de penaltystip, na de overtreding van Emmanuel Boakye op Sneijder. De middenvelder bekroonde zijn prima optreden zelf ook nog met een treffer. Op aangeven van George Ogararu tekende Sneijder voor de 0-3.

Met de zege op Heracles, en aan de vooravond van de topper tegen PSV, behield Ajax die zondagmiddag in Almelo zijn kampioenskoers. Het verschil bleef twee punten, in Amsterdams voordeel. Jaap Stam werd - met het oog op de topper - gespaard. Thomas Vermaelen verving de ervaren Kampenaar. De Amsterdammers maakten op 5 november 2006 ook een einde aan de ongeslagen status die de Heraclieden koesteren op het eigen kunstgras.

,,Het was misschien niet zo'n beste wedstrijd, maar al met al denk ik dat we tevreden moeten zijn’’, keek Henk ten Cate terug. ,,De omstandigheden zijn wel een excuus, vind ik. We moesten wennen aan deze wedstrijd op kunstgras. Heracles speelt wekelijks op deze ondergrond. Ik kan niet ontevreden zijn. We hebben een moeilijke wedstrijd met 0-3 gewonnen. Dus wat wil je nog meer?’’

Robbert Schilder bekeek de laatste uitvoering van Heracles - Ajax nog vanaf de tribune. De door Ajax aan Heracles Almelo uitgeleende speler was geschorst. Schilder verloor weliswaar van de club waar hij de jeugdopleiding doorliep (en die hem dit seizoen terughaalde naar de ArenA), maar in bepaald opzicht was Heracles Almelo - Ajax voor Schilder zeker geslaagd. De Amstelvener schudde tal van oude bekenden de hand. Dezelfde ervaring had de Ajax-huurling Boakye. De verdediger heeft het hoofdstuk Ajax inmiddels afgesloten. De Ghanees tekende medio juni 2007 een contract bij Heracles. De Almeloërs zijn het huidige seizoen slecht gestart. De drie gespeelde competitierondes leverde de ploeg van trainer Ruud Brood nog geen punt op.

Klaas Jan Huntelaar zorgt voor opruiming in het Amsterdamse doelgebied. Heracles kwam in de thuiswedstrijd tegen Ajax tot een aantal gevaarlijke aanvallen. De thuisploeg scoorde echter niet. Klaas Jan Huntelaar zorgt voor opruiming in het Amsterdamse doelgebied. Heracles kwam in de thuiswedstrijd tegen Ajax tot een aantal gevaarlijke aanvallen. De thuisploeg scoorde echter niet.

De statistieken:

De eerste editie van Heracles - Ajax in de Eredivisie werd gespeeld op 17 maart 1963. Ajax besloot het eerste bezoek aan Almelo met een 0-2 overwinning. Vanaf het seizoen 1962-1963 stonden Heracles en Ajax zeven keer tegenover elkaar in competitieverband. De cijfers zijn duidelijk in het voordeel van de Amsterdammers. De Ajacieden verlieten Almelo vier keer met een overwinning. Een keer eindigde Heracles - Ajax in een gelijkspel. Halverwege de jaren zestig gingen de Ajacieden tweemaal met 1-0 onderuit.

De uitslagen:

1962-1963: 0-2
1963-1964: 1-0
1964-1965: 1-0
1965-1966: 1-1
1985-1986: 1-8
2005-2006: 1-3
2006-2007: 0-3

Op 15 september 1985 boekten de Amsterdammers hun grootste overwinning in Almelo: 1-8. De monsterzege stond niet op zichzelf. Later dat seizoen versloegen de Ajacieden Heracles ook in Amsterdam met ruime cijfers: 7-0. Niet alleen Heracles moest eraan geloven tegen de op dreef zijnde Ajacieden. Ook VVV (7-1), Roda JC (6-0), Sparta (9-0), AZ ’67 (8-2) en FC Twente (6-0 in de Meer, 1-8 in Enschede) waren kansloos. Onder technisch directeur Johan Cruijff maakte Ajax dat seizoen liefst 120 doelpunten in de Eredivisie. De productie volstond niet voor het kampioenschap. Ajax besloot het seizoen als de nummer twee, achter kampioen PSV (de Eindhovenaren kwamen ‘slechts’ tot honderd doelpunten).

Marco van Basten nam in het seizoen 1985-1986 een royaal deel van de Ajax-productie voor zijn rekening. Alleen al in de Eredivisie sloeg de aanvaller 37 keer toe. Die imponerende productie volstond voor de titel Europees Topscorer. John Bosman, de kompaan van Van Basten in de Ajax-aanval, tekende voor 19 treffers. Heracles degradeerde dat seizoen naar de eerste divisie. De Almeloërs incasseerden het seizoen 1985-1986 bijna honderd doelpunten (99 om precies te zijn).