Menu
Ajax vaart wel in Marseille

Ajax vaart wel in Marseille

Ajax speelt vanavond om 20.45 uur in het Stade Vélodrome tegen Olympique Marseille. Tot dusver verging het de Amsterdammers altijd prima in de Franse havenstad.

Rob Witschge is terug op de grond waar hij voor Ajax zeer succesvol was in 1988. Rob Witschge is terug op de grond waar hij voor Ajax zeer succesvol was in 1988.

Stade Vélodrome, woensdag 19.30 uur. De selectie van Ajax betreedt het veld van Olympique Marseille. De pers mag een kwartiertje meepikken van de oefensessie. Een flinke warming-up, dan de beruchte rondo’s. De trainersstaf - Marco van Basten, John van ’t Schip en Rob Witschge - doet ook mee. Ajax straalt plezier uit op het vijandelijke gras. De mistral, de wind die overdag nog zo nadrukkelijk aanwezig was, heeft zich teruggetrokken. Het stadion vult zich snel met Amsterdamse lachsalvo’s.
Statistici zouden de ontspannenheid in de ploeg van Van Basten eenvoudig kunnen verklaren. Twee keer eerder kwamen de Amsterdammers op bezoek in het stadion aan de Boulevard Michelet voor een officiële wedstrijd, en even zoveel keer werd er met een zege weer terug naar Nederland gereisd.
Het eerste bezoek dateert van 20 oktober 1971. De clubs treffen elkaar in de achtste finale van de Europa Cup I. Het grote Ajax met spelers als Johan Cruijff, Sjaak Swart en Piet Keizer trekt veel bekijks in Frankrijk. Het Stade Vélodrome, dat een jaar eerder de wielerbaan rond het veld vervangen heeft zien worden door extra tribunes, trekt een recordaantal bezoekers.
Aron Winter in actie tijdens de thuiswedstrijd tegen Olympique Marseille. Die ging met 1-2 verloren, maar in Marseille won Ajax met 0-3. Aron Winter in actie tijdens de thuiswedstrijd tegen Olympique Marseille. Die ging met 1-2 verloren, maar in Marseille won Ajax met 0-3.

Titelverdediger Ajax wint met 1-2 door goals van Keizer en Cruijff. ,,Van die uitwedstrijd tegen Marseille weet ik niet meer alle details”, zegt Sjaak Swart. ,,Wat ik me ook nog kan herinneren is dat er bij Olympique voorin twee goede aanvallers liepen: Roger Magnusson en Josip Skoblar. Ik heb een paar jaar daarna nog meegespeeld tijdens de afscheidswedstrijd van Magnusson. Dat was ook in Marseille.” Ook in de return, twee weken later in Nederland, is Ajax de sterkste: 4-1. ,,Beide keren wonnen we vrij makkelijk. Maar we hadden toen natuurlijk ook een aardig elftal.”
Swart heeft een hoge pet op van het Franse voetbal. Net als bij Ajax wordt er veel waarde gehecht aan techniek. ,,Er lopen veel goede, technische voetballers rond. Fransen houden van kort combinatiespel. Dat is vaak mooi om te zien. Als tegenstander moet je zorgen dat je dat doorbreekt.” Swart denkt dat het Ajax van Van Basten vanavond tegen Olympique een goed resultaat neer kan zetten. ,,Er ligt een kans”, zegt Mister Ajax over de UEFA Cupontmoeting. ,,Europese wedstrijden zijn iets heel speciaals, net als bijvoorbeeld duels tussen Ajax en Feyenoord. Dan stijg je een beetje boven jezelf uit.”
Bijna zeventien jaar na de eerste ontmoeting staan Olympique en Ajax opnieuw tegenover elkaar in het Stade Vélodrome. Dit keer in de halve finale van de Europa Cup II, 6 april 1988. Rob Witschge herinnert zich met name de speciale sfeer rond de wedstrijd, gecreëerd door de opvallende clubeigenaar Bernard Tapie. ,,Het was één groot feest in het stadion”, blikt de huidige assistent-coach terug. ,,Of eigenlijk meer één groot toneelstuk. Er was heel veel vuurwerk, volgens mij ook nog een goochelaar en keiharde muziek. Ik kreeg er kippenvel van en we hadden allemaal écht zin om te gaan voetballen.”
Arnold Mühren neemt de doelman onder vuur. Arnold Mühren neemt de doelman onder vuur.

Buiten alle frivoliteiten rondom de wedstrijden, heeft Tapie in seizoen 1987-1988 ook een goed team neergezet met spelers als Jean-Pierre Papin, Alain Giresse en Klaus Allofs. Toch zijn de Fransen niet opgewassen tegen de gasten uit Amsterdam. Witschge scoort twee keer voor rust. Dennis Bergkamp maakt in de tweede helft als invaller de 0-3. ,,Robbie speelde die avond fantastisch”, herinnert Aron Winter zich. ,,Hij kon eigenlijk niets fout doen.” De directe tegenstander van Witschge, Papa Fall, is zoek gespeeld door de Ajacied en wordt in de rust gewisseld. ,,Ik ben hem later nog wel eens tegengekomen toen ik bij Saint-Etienne speelde", zegt Witschge. ,,Hij vertelde me dat hij daarna nooit meer een minuut gespeeld heeft voor Olympique.”
Ajax verliest de return met 1-2, maar plaatst zich dankzij de eerdere 0-3-zege eenvoudig voor de finale van de Europa Cup II. ,,Over twee wedstrijden waren wij gewoon de betere ploeg”, besluit Witschge.
Of Ajax voor de derde keer op rij een uitduel bij Olympique Marseille winnend afsluit, weten we vanavond. De wedstrijd begint om 20.45 uur. Op Ajax.nl is het duel van minuut tot minuut te volgen.
Ajax TV maakte met Rob Witschge en Aron Winter een reportage over de Olympique Marseille - Ajax van 1988. Klik hier om deze te bekijken >>