Menu
Ajax van Old Trafford naar Woudestein

Ajax van Old Trafford naar Woudestein

Ajax reist zondag af naar Stadion Woudestein voor het competitieduel met Excelsior. Een ontmoeting die de regerend landskampioen niet altijd even goed afgaat. Vorig seizoen stelde Ajax pas in de slotfase een punt veilig, terwijl in de jaargang 2007-2008 verrassend met 2-1 werd verloren. Keeperstrainer Carlo l’Ami maakte beide confrontaties tegen zijn voormalige club van dichtbij mee.

,,We hebben het altijd lastig daar”, erkent de keeperstrainer van Ajax. ,,Het is een klein knus stadion, helemaal nu met dat kunstgras erbij. Vorig jaar kreeg Vurnon Anita er een onterechte rode kaart, wat bepalend was voor de wedstrijd. En in het seizoen 2007-2008 speelden we op een heel slecht veld met ijs en van alles en nog wat erop. Er is dus altijd wel iets aan de hand en daarom moeten we op onze hoede zijn en gewoon drie punten pakken. Iedere andere uitslag is gewoon slecht.”

Dat de overgang van Old Trafford – de thuishaven van Manchester United, waar Ajax afgelopen donderdag speelde – naar Woudestein wellicht een cultuurschok teweegbrengt, realiseert l’Ami zich terdege. ,,Je zag het vorig weekend ook aan PSV en dat is het gevaar”, doelt hij op de 3-0-nederlaag die de koploper, enkele dagen na het Europa League-duel bij Trabzonspor, in en tegen FC Groningen leed.

Dennis Bergkamp in gesprek met keeperstrainer Carlo l'Ami. Dennis Bergkamp in gesprek met keeperstrainer Carlo l'Ami.

Met het naderende bezoek aan Rotterdam Kralingen keert l’Ami terug op vertrouwde bodem. ,,Ik heb daar twee keer een periode gekeept”, doelt de Zuid-Hollander op de termijnen 1986-1989 en 1998-2002. ,,Jaren later is het nog altijd een klein, fijn clubje waar ik graag terugkom. Bij Excelsior overheerst nog steeds het familiegevoel. Het is een club die met een select groepje de touwtjes aan elkaar moet knopen.”

Behalve algemeen directeur Simon Kelder, de materiaalman en de vrouwen van het spelershome treft l’Ami met assistent-trainer Jon Dahl Tomasson nog een oude bekende. ,,Jon Dahl kwam als tiener naar sc Heerenveen, waar ik toen ook speelde. Ik merkte aan alles dat hij een jongen was die wilde slagen. Hij was nog een beetje ongepolijst, maar hij had een enorme drive. Dat hij nu trainer is hadden hij en ik toen nog niet kunnen bevroeden. Zulke dingen ontstaan pas later.”

Inmiddels is L’Ami in Amsterdam bezig aan zijn vijfde seizoen en houdt hij zich naast de keeperstrainingen van het eerste elftal ook al bezig met de toekomst. Vanwege het nakende vertrek van Jeroen Verhoeven moet Ajax bijvoorbeeld op zoek naar een nieuwe derde doelman. ,,Hoewel we jeugdkeepers graag willen laten doorstromen naar het eerste moeten we nog even geduld hebben. We hebben met onder anderen Peter Leeuwenburgh en Mickey van der Hart twee jongens die eraan komen. Daarnaast hebben we Marco Bizot uitgeleend aan Cambuur Leeuwarden. Kortom, als talent moet je geen derde keeper zijn, maar juist spelen en ervaring opdoen. Dat doen we nu met Bizot.”

Tot slot blikt de voormalige sluitpost van onder meer PSV en Feyenoord nog even terug op de afgelopen maanden. ,,Het zat wat tegen qua blessures, maar als iedereen straks fit is hebben we gewoon een heel goede groep. Een slot als vorig seizoen is dus nog mogelijk en zou natuurlijk fantastisch zijn. ”

Excelsior – Ajax begint zondag om 12.30 uur.

Resultaten van de laatste vijf edities:

2010/2011 Excelsior – Ajax 2-2 (24-10-2010)
2007/2008 Excelsior – Ajax 2-1 (23-12-2007)
2006/2007 Excelsior – Ajax 1-3 (17-12-2006)
2002/2003 Excelsior – Ajax 0-2 (22-12-2002)
1986/1987 Excelsior – Ajax 0-2 (03-09-1986)

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst