Menu
Ajax vandaag 108 jaar

Ajax vandaag 108 jaar

Ajax is vandaag 108 jaar geworden. In die lange - en gelukkig ook rijke - historie stonden er regelmatig wedstrijden op de oprichtingsdag gepland. En gezien de resultaten hield Ajax zich aan de belofte: Wie jarig is, trakteert.

Een dag na het honderdjarig bestaan, speelde Ajax in oude tenues tegen FC Twente. Van links naar rechts: Cristian Chivu, Jan van Halst, Jesper Gronkjaer, Richard Knopper en Brian Laudrup. Een dag na het honderdjarig bestaan, speelde Ajax in oude tenues tegen FC Twente. Van links naar rechts: Cristian Chivu, Jan van Halst, Jesper Gronkjaer, Richard Knopper en Brian Laudrup.

Bij het vijftig- en honderdjarig bestaan moest Ajax een dag ná de verjaardag aantreden. Toen de club vijftig jaar bestond, was Feyenoord op 19 maart 1950 de tegenstander in een vriendschappelijk duel. Of het te maken had met de festiviteiten van de dag ervoor blijft uiteraard een vraagteken, maar de Rotterdammers wonnen met 1-4.

Vijftig jaar later ging het niet veel beter, maar toen was er niets vriendschappelijks meer aan. FC Twente was op 19 maart 2000 de opponent in de competitie. Het ging niet zo lekker bij Ajax. Er was, ondanks de vele feestjes rond het groots uitgedragen honderdjarig bestaan, volop rumoer rond de leiding en trainers. De Ajacieden droegen voor het duel tegen FC Twente voor de gelegenheid traditionele shirts zonder sponsornaam. Het plaatje vooraf zag er prachtig uit, maar na afloop was er niets dan treurnis. Ajax verloor namelijk met 0-1 door een doelpunt van Jan Vennegoor of Hesselink en die nederlaag werd een paar dagen later aangegrepen om trainer Jan Wouters de laan uit te sturen.

Een jaar later nam Ajax revanche voor die verloren ‘verjaardagswedstrijd’ en daar werd Sparta het slachtoffer van. Willem van Hanegem was de nieuwe trainer van de Rotterdammers en die moet met leedwezen hebben gezien hoe zijn ploeg werd weggespeeld. Met Shota Arveladze in plaats van Nikos Machlas in de spits deed trainer Co Adriaanse een gouden greep. De Georgiër scoorde namelijk liefst vier keer. Bij rust was Ajax al uitgelopen naar een tussenstand van 5-0. Bovendien waren er toen nog vijf verschillende doelpuntenmakers: Wamberto, Andy van der Meyde, Cedric van der Gun, Tim de Cler en Arveladze. Na rust had Arveladze meer honger. Drie keer werkte hij de bal nog achter doelman Frank Kooiman en Van der Gun maakte er ook nog een. Een tiende treffer hing in de lucht. Die vernedering wilde Kooiman niet ondergaan en hij ging tijdrekken. Omdat Rafael van der Vaart geen strafschop mee kreeg en De Cler de bal in de laatste seconde over schoot, bleef de verjaardagsscore steken op 9-0.

Klaas Jan Huntelaar kopt op fraaie wijze de 0-1 tegen de touwen. Klaas Jan Huntelaar kopt op fraaie wijze de 0-1 tegen de touwen.

Feestje op locatie

Zes jaar duurde het na die monsterscore voordat de KNVB weer een Ajax-wedstrijd inplande op de verjaardag van de Amsterdammers. Toen het in het seizoen 2006-2007 eindelijk weer zo ver was, moest de ploeg van trainer Henk ten Cate ook niet zomaar een wedstrijdje spelen. Ajax kon proberen de strijd om het kampioenschap weer spannend te maken en met die instelling vertrok Ajax naar het Philips Stadion in Eindhoven. Vele fans vierden de verjaardag in de ArenA mee met de Ajacieden door op groot scherm hun club op afstand te steunen. Ze werden beloond. Voor het eerst in lange tijd legde Ajax de Eindhovenaren zijn wil op. Dankzij goals van Klaas Jan Huntelaar en Wesley Sneijder hadden de feestvarkens bij rust al een 0-2-voorsprong. Toen Patrick Kluivert de aansluitingstreffer maakte, zorgde dat bij slechts een enkele Ajacied - Ryan Babel in dit geval - voor een onrustig gevoel. Lang duurde dat gevoel niet, want goals van Huntelaar en Gabri zorgden weer voor lucht. Kenneth Perez maakte de Amsterdamse triomf compleet door de 1-5 te maken.

Michel Kreek zet Ajax op voorsprong in de kwartfinale van de UEFA Cup tegen KAA Gent.

Balans

Als we een balans opmaken van duels die op de verjaardag zelf zijn gespeeld, dan verloor Ajax bijna nooit. Dat gebeurde alleen op 18 maart 1984 toen Haarlem in Amsterdam te gast was. Bij rust keek Ajax, dat speelde met onder andere Marco van Basten, John van ’t Schip en Gerald Vanenburg in de basis, tegen een 2-0-achterstand aan door twee goals van Wim Balm. Die score werd niet weggepoetst. Verschoor hielp Haarlem zelfs aan een nog ruimere overwinning, 3-0.

Ajax kwam op de verjaardag niet alleen uit in competitieverband. Ook was het soms zo dat er Europees gevoetbald diende te worden. Zoals in 1987 en in 1992. Eind jaren tachtig was Malmö FF de opponent in de kwartfinale van de Europa Cup voor bekerhouders. De uitwedstrijd was vier dagen eerder met 1-0 verloren. Een gevaarlijke uitgangspositie, want bij een tegengoal moest er al drie keer worden gescoord. Het leek voorspoedig te gaan, want dankzij goals van Marco van Basten (2x) en Aron Winter was een 3-0-stand in de 72ste minuut bereikt. Een tegengoal zou geen directe schade betekenen. Toen Malmö negen minuten voor tijd de 3-1 maakte, werden de fans toch wel een beetje zenuwachtig. Maar het verjaardagsfeestje kon met vreugde gevierd worden. Ajax overleefde de kwartfinale en zou dat jaar zelfs de beker voor zich opeisen!

Ook in het enige andere jaar dat er op de verjaardag Europees moest worden gevoetbald, lukte het Ajax een Cup te bemachtigen. Toen AA Gent op 18 maart 1992 in Amsterdam met 3-0 werd geklopt dankzij goals van Michel Kreek, Dennis Bergkamp en Wim Jonk bleek het een voorbode voor meer succes. Na vier thrillers tegen de Italiaanse clubs Genoa en Torino (waarvan alleen de eerste met 3-2 werd gewonnen en de overige drie gelijk eindigden) werd in 1992 ook de UEFA Cup binnengehaald.


Verjaardagswedstrijden

18 maart 2007 PSV – Ajax 1-5
18 maart 2001 Ajax – Sparta 9-0
18 maart 1992 Ajax – KAA Gent 3-0 (KF UEFA Cup)
18 maart 1990 Utrecht – Ajax 0-0
18 maart 1987 Ajax – Malmö FF 3-1 (KF EC II]
18 maart 1984 Ajax – Haarlem 0-3
18 maart 1981 Groningen – Ajax 1-1 (KNVB Beker)
18 maart 1970 Ajax – GVAV 3-0
18 maart 1962 Feyenoord – Ajax 1-2
18 maart 1956 EBOH – Ajax 1-2 (Hoofdklasse A)